Ma 2021 szeptember 21. Máté, Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.
964ae5713ac96f4367721246f22788d1.jpg

Indiai titkaim – 19 – átkelni a Dunán

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elértük Calafat városát, a Duna partját. 1993. december 14-e volt, reggel. A busz elfáradt, elgémberedett utasaiként arra ébredtünk, hogy fázunk. Ha nem ment a busz, akkor a fűtés sem működött. Kinézve a jégvirágos ablakokon azt láttuk, hogy rengeteg kamion között állunk. 

Mostanában olvastam, hogy a Dunán, mely itt már legalább háromszor olyan széles, mint Budapestnél, szóval, hogy a Dunán Calafat és Vidin között 2008-ra hidat terveztek építeni. Nos 1993-ban talán még tervben sem volt ez a híd, komp járt a két part között. Hatalmas komp, felfér rá több tucat kamion, vagy busz, az autók százasával. De mégis várni kell, ha éppen a túlparton jár.

A beszállítás sem két perc, az átkelés a Dunán legalább fél óra, ott is kihajtanak a kocsik, kamionok, beszállnak a román oldalra tartók, jobb esetben is 2-3 óra egy forduló.
 
Ráadásul határátkelő is van itt, tehát vámvizsgálat, útlevél ellenőrzés. Telik az idő…Emellett a buszunk annyira beékelődött a kamionok közé, hogy nem is láttuk mennyien vannak még előttünk, mikor is kerülünk sorra…
 
 
Egy ideig csak szemlélődtünk, de a szükség nagy úr, így néhányan elindultunk mosdót keresni.
 
Kedves Olvasó! Képzelj el egy határátkelőt, ahol naponta több ezer kamion megfordul, ugyancsak több ezer autó. Képzeld el, hogy milyen sokan keresik a mosdót. Ráadásul a Balkán kapujában vagyunk. Vagy lehet, hogy a Balkánon?
 
Mindenesetre a mosdónak nevezett helyiségben szörnyű dolgokkal szembesültünk. Az, hogy falfirkák mindenfelé, szinte természetes. Elég egy kellően elhanyagolt magyar vasútállomás mosdójába beóvakodni (bár az igazán retrók a fából készült budik). Az, hogy a csempét innen-onnan leverték/lelopták, nos, némileg ez is elfogadható volt. De a mocsok…
 
Azt hittem, valaki módszeresen minden fülkéből ellopta a wc-csészét. Ugyanis hiányoztak… Nem úgy a „produktum”… Mert az mindenfelé szétszóródva, a hideg miatt itt-ott megkövesedve, mint megannyi akna. Elég undorító volt…
 
Később, már Törökországban (és egészen Indiáig) szembesültünk azzal, hogy a keleti ember mást ért wc alatt, mint mi. Az európaiak leülnek a wc-re. Amely, ha az otthonunkban van, természetes. Másutt, nyilvános helyen meg könnyen összeszedhetünk mindenféle fertőzést…
 
Az „ázsiai” wc nem más, mint egy lyuk. Gyakorlatilag az a lyuk, melyre mi, európaiak a csészét helyezzük. Elitebb helyen e lyuk porcelánból kialakítva és még a két talpnak is van helye.
 
 
A dolgát végző ember kénytelen leguggolni. Így, mély guggolásban (öntudatlanul is) végrehajt egy ashwini mudrát, azaz a végbélzáró izmokat nyitja, így könnyebben elvégzi a dolgát.
 
Meg „kellett2 járni Indiát, hogy rájöjjek a calafat-i wc nem azért nézett ki undorítóan, mert nem voltak benne (kvázi ellopták) a wc-csészéket, hanem azért, mert mi, művelt európaiak nem tudtuk használni a „lyukakat”…
 
Veszettül hideg volt Calafatban. És rengeteg hó, meg jég. Lassan haladt  a sor és bizony órákba tellett, amíg buszunk odaaraszolhatott a Duna partjára. Mivel fáztunk, a buszban üldögéltünk. A kompra egy meredek lejtőn kellett lehajtania a busznak, de nem bírt. Hogyan fogunk átjutni így a Dunán?
 
A híd épül. A tervek szerint 2011-ben lesz készen…
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5584) Irodalmi kávéház (505) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1458) Tereb (138) Politika (1578) Életmód (1) Történelem (14) Gazdaság (662) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (255) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2115) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>