Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 58. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Seehofer: hivatalosan is vége Merkel Willkommenskultúrájának.

Az Elysée a képen látható fekete rappert választotta, hogy fellépjen a verduni csata és 800 000 elesett katonája megemlékezésének 100 éves évfordulóján;

Franciaországban tilos a DNA-s családfakutatás; Bundesbank: nemzetközi pénzügyi körök háborút viselnek a készpénz ellen; Netanjahu kampányát 80 millió dollárral finanszírozta a szaúdi király; Ausztria Németország jövője; az amerikai szenátus vizsgálja ki a facebook hírmanipulációját; manipulatív német média

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Seehofer bajor miniszterelnök a német határellenőrzés folytatásában a németországi Willkommenskultúra és Angela Merkel nyitott határok politikájának közjegyzőileg hitelesített végét látja, idézi őt a német gazdasági-politikai hírportál.

*             *             *

]]>Egy készpénzhasználati]]> felső határról szóló megbeszélés során a német szövetségi bank most beszélt először hivatalosan arról, hogy a nemzetközi pénzügyi körök „háborút viselnek a készpénz ellen”. A témában írt ]]>másik]]> cikkében a portál idézi a bank egyik vezetőjét, Stefan Hardt-ot, aki kijelentette, semmilyen tárgyi alapja sincs a készpénz felső határának bevezetésére. Erről az EU-ban az elkövetkező hetekben tárgyalnak.

*             *             *

]]>2010 elején]]> kezdte az EU Görögországot szanálni. Ma Görögország gazdasági teljesítménye 30 százalékkal rosszabb az akkorinál. „Egy sikeres szanálás másként néz ki…És ha még ez sem elég: ugyanazt az utat folytatják. De miért nem adják a milliárdokat közvetlenül a görögöknek?”, kérdezi a portál a trojka halálos gyógymódját kommentálva.

*             *             *

]]>Az izraeli Munkáspárt]]> nyilvánosságra hozta, hogy a szaúdi Szalman király 80 millió dollárral finanszírozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök választási kampányát. A pénzt egy offshore-cégen keresztül fizették.

]]>DIE WELT]]>

Aki Németország jövőjét akarja látni, tekintsen Ausztriára” címmel a német napilap úgy foglalja össze cikkét, hogy Werner Faymann visszalépése nyilvánvalóan különösen az osztrák szociáldemokratákat sokkolta. A választók türelme elfogyott. A menekültválság Európában az első kormányfőt bukásra kényszerítette. Az osztrák kancellár önmaga dobta be a törülközőt, miután szociáldemokrata pártja a Willkomenskultur és a határlezárások között szabadon ingadozott. De még pártbeli elvtársait is meglepte az, hogy két héttel a sorsdöntő elnökválasztás második fordulója előtt hagyta ott hivatalát. A német szociáldemokratákat ugyanaz tépi, mint osztrák párttársaikat. Minden egyes migránsért, aki a laza menekültpolitika eredményeként az országba érkezik, a történelmi szociáldemokrácia választókat veszít. Mert még a legapolitikusabb választó is megérti, hogy az állami pénzeknek nagy részét az újonnan jöttek emésztik fel. Nyugdíjra, munkanélküli segélyre, anyaságra, szociális segélyre kevés marad. Amikor a németek becsmérlik az osztrák jobboldali populisták választási sikereit, e szociális aspektust nem veszik észre. Az osztrák választók nem lettek hirtelen fasiszták, hanem meg akarják védelmezni kipárnázott szociális államukat.

]]>RUSSIA TODAY]]> (angol portál)

Mark Zuckerberg facebook-tulajdonosnak az amerikai szenátus által megindított vizsgálattal kell szembesülnie annak nyomán, hogy olyan állítások láttak napvilágot, melyek szerint közösségi hálózata kiszűri a konzervatív híreket. A szenátus egyik tagja tett fel kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy az FB politikai részrehajlás mellett emel be híreket a „Trending News” rovatába és ezzel félrevezeti a nyilvánosságot. Zuckerbergnek május 24-i határidővel kell választ adnia a neki feltett kérdésekre, jelenti az orosz globális tévé angol nyelvű portálja.

*             *             *

]]>A francia kormány]]> az alkotmány ritkán használt cikkelyére hivatkozott, hogy megkerülje a törvényhozásbeli szavazást és önhatalmúan hajtson végre egy olyan munkaügyi reformot, amely hónapok óta tartó tiltakozásokat váltott ki. „Mivel az országnak előre kell haladnia, a kabinet felhatalmazott arra, hogy a kormány nevében lépjek”, mondta Manuel Valls miniszterelnök. A munkaügyi miniszter neve után  El Khomri-törvénynek nevezett reform értelmében a munkaadók meghosszabbíthatnák a heti 35 órás munkahetet, olcsóbb lenne számukra a dolgozók elbocsájtása és könnyebb lenne a szakszervezetek kordában tartása. A nyomás alatt álló Holland-kormány így akarja 10 % alá vinni a munkanélküliség arányt, kommentál a tudósítás. (A New York Times cikkét lásd ugyanerről ]]>itt]]>; a Le Figaro beszámolóját pedig ]]>itt]]>. A francia demokrácia haláláról pedig itt sem.)

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Rick Friday amerikai karikatúristát elbocsájtották a Farm News nevű mezőgazdasági szaklaptól, ahol két évtizeden át dolgozott tehenészeti munkája mellett. Az ok: olyan karikatúrát készített az 1995 óta futó „Ma péntek van” rovatában, amely két gazdálkodót mutat, akik egy kerítésen át beszélgetnek egymással. Az egyik azt mondja: „Jó lenne, ha a gazdálkodással nagyobb nyereséget lehetne elérni”. A másik erre ezt válaszolja: „Van is. 2015-ben a Monsanto, a DuPont Pioneer és a John Deere vezetői együtt több pénzt kerestek 2129 iowai farmernél”, számol be az esetről a vezető amerikai lap.

]]>RUSSIA TODAY]]> (német portál)

A Hans-Böckler Alapítvány megbízásából készült, most nyilvánosságra hozott elemzés azt mutatja, nem véletlen, hogy a németek nem igen bíznak a sajtóban. A médiaelemzést a Würzburgi Egyetem két tudós végezte el és 2015 első félévének 1500 napilap cikket elemezték, amelyek a görög válságról írtak. Elemzésük eredménye „megsemmisítő”. A német újságírók cikkei messze nem voltak kiegyensúlyozottak: az írások nem semlegességet, hanem a szerzők véleményét tükrözték. A megvizsgált médiumok közül nem egy csak olyan embereket szólaltatott meg, akik a lap véleményét képviselték. Csak igen kevés cikkben lehetett találkozni kiegyensúlyozottsággal, semlegességgel, a gazdaságpolitikai összefüggésekről adott tárgyilagos információkkal és a bonyolult gazdasági viszonyok elemzésével, olvasható a globális orosz tévéállomás német nyelvű portálján.

*             *             *

]]>Németország most első]]> ízben ad ki az USA-nak egy számítógépes hackert. Egy Németországban élő és ott tanult szíriai állampolgárról van szó, aki a szíriai kormányt támogatta és volt tagja egy hacker csoportnak. Peter Romarnak a „kíber-összeesküvés” vádjával kell bíróság elé állnia az Egyesült Államokban. A 36 éves informatikus igen  hosszú börtönbüntetésre számíthat.

]]>SVERIGES RADIO]]>

A svéd közszolgálati rádió arról ír, hogy az országban népszerű a genetikai (DNA-s) családfakutatás. A cikk végén az olvasható, hogy ezzel szemben Franciaországban 15 ezer euró büntetéssel sújtják azt, aki DNA-technológiával végez családfakutatást. (Eddig ezt sem tudtuk.)

]]>FINANCIAL TIMES]]>

A hidegháború óta most először Németország növelni fogja katonái létszámát, hogy válaszoljon az olyan veszélyekre, mint az iszlám terrorizmus, az afrikai instabilitás, kíbertámadásokkal való fenyegetés és az agresszív orosz magatartás. A német hadsereg létszáma 1990-ben 585 ezer volt, és ez mára 177 ezerre csökkent. 2023-ra 7 ezerrel kívánják növelni, írja a globális brit lap. A kormány arra kéri majd a német parlamentet, hogy engedjen a jelenlegi 185 ezres felső határból. 4400-zal meg akarják emelni a hadseregben tevékenykedő polgári alkalmazottak jelenlegi, 56 ezres létszámát. A lakosság egyre inkább hajlandó arra, hogy félretegye a régi tabukat, amelyek miatt Németország katonai elkötelezettségét a minimumon tartotta „attól tartva, hogy a náci múlt szellemeit kelti életre”.

]]>FREIE WELT]]>

Török határőrök megöltek és megsebesítettek gyerekeket” címmel a jobboldali német hírportál arról számol be, hogy az Emberjogi Figyelő most hozta nyilvánosságra jelentését, mely szerint márciusban és áprilisban legalább öt menekültet öltek meg török határőrök, és további 14-et súlyosan megsebesítettek. A megöltek közül legalább egy gyermek és több gyereket sebesítettek meg.

]]>LORACTU]]>

Black M-et, a félmeztelenül éneklő fekete rappert, a Sexion d’Assaut banda volt tagjátválasztották ki arra, hogy a verduni csata száz éves évfordulóján adjon ingyenkoncertet. A francia elnök hivatal választotta őt ki, jelenti a francia hírportál, mert az Elysée „népszerű előadóművészt” akart kiválasztani a május 29-én rendezendő eseményre. Az emléknapra Francois Hollande elnököt és Angela Merkel kancellárt is várják vendégként. (Az I. világháború során a németek és a franciák közötti hatalmas csatában majdnem 800 ezer katona esett el.)

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Mondom a magamét (6349) Autómánia (61) Életmód (1) Szépségápolás (15) Belföld (8) Tv fotel (65) Sport (729) Nagyvilág (1464) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Gazdaság (667) Történelem (15) Mozi világ (440) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Heti lámpás (260) Irodalmi kávéház (514) Jobbegyenes (2432) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Kultúra (6) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>