Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
165769e66b79aac702c76ff14ecac500.jpg

Mesebeli Afrika - Afrikai tavak problémái – gondolatébresztőnek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ahhoz nem kell túl nagy jóstehetség, hogy tisztában legyünk a ténnyel, az elkövetkezendő évtizedekben az ivóvíz szerepe folyamatosan fel fog értékelődni és hamarosan eljön még az az idő, amikor egy pohár víz többet fog érni, mint ugyanennyi kőolaj.

Ez a tény pedig hangsúlyosan érvényesülni látszik már most is a fekete kontinensen, ahol egyes régióban konkrétan szinte nincs is normális lehetőség fogyasztható ivóvízhez jutni, a csekély számú kút, forrás birtoklásáért pedig rengeteg konfliktus robbant már ki, főként az állattartó közösségek tagjai között. De azok a régiók sem örülhetnek, ahol nagy tavakat találunk, hiszen a globális felmelegedés, a pazarló emberi tevékenység, a környezetszennyezés megtette a hatását ezeknél az ivóvízforrásoknál is, egyértelműen bizonyított, hogy a tavak mérete jelentősen csökkent az elmúlt évszázadban.

A legjobb példáját a katasztrofális jövőnek a Csád-tónál láthattuk, amely az 1960-as 25 ezer négyzetkilométeres nagyságához képest a mai napra alig 1000 négyzetkilométeresre zsugorodott. Itt persze nem kizárólag az emberi tevékenység áll az összeomlás hátterében (eme kérdés köré nagyon szép vitát lehetne felépíteni), hiszen a Szahara előrenyomulása, a felmelegedés és az eső mennyiségének csökkenése ugyanúgy közrejátszott a katasztrófában, ahogy a tavat tápláló Logone és Chari folyók gátakkal történő lezárása. A tó ökoszisztémájának összeomlása pedig több millió ember életét változtatta meg, sokak megélhetése került veszélybe és tízezreknek kellett útra kelniük egy új haza felkutatása érdekében. Általános egyébként, hogy az Afrikáért érdeklődők/rajongók nem igazán vannak tisztában a fekete kontinens vízügyi helyzetével, vízkészletével (tisztelet a kivételeknek), minden Olvasó őszintén gondoljon csak bele: hány jelentősebb afrikai tavat tudna felsorolni kapásból?

Valószínűleg mindenki rávágná a Viktóra-tavat Uganda, Tanzánia és Kenya határán, amely a világ egyik legnagyobb édesvízi tava, vagy megemlítené a Tanganyikát, amely szintén Dél-Kelet-Afrikában taláható vagy a Malawi (Nyasza) – tavat Malawi, Tanzánia és Mozambik közös kincsét, amelyben több halfaj él, mint bármely más tóban a világon és amely rendszeres szereplője hatásvadász, horgászkülönlegességeket bemutató amerikai áldokumentumfilmeknek, de egy idő után elfogynak a nagyobb, ismertebb tavak (ki említené meg például az Albert-tavat vagy a Mwerut?). Pedig vannak itt még említésre méltó és egész régiók életét meghatározó állóvízek, például a világ legnagyobb sivatagi tava, a Turkana-tó Kenya és Etiópia határán, amely a Csád-tóhoz hasonlóan halálra van ítélve és ez kizárólag az emberi beavatkozásnak és az energiaigények növekedésének tudható be.

A tó vízének 80%-át az Omo folyó adja, amelyen Etiópiában a tervek szerint hamarosan fel fog épülni a Gilgel Gibe III névre hallgató, 2 milliárd amerikai dolláros vízierőmű és gát és ez az összes független szakértő és tudós szerint döbbenetesen át fogja alakítani a tó ökoszisztémáját és akár négy-öt méterrel is csökkentheti annak szintjét. Persze ezek a nem túl megalapozott (ám hihető) vizsgálatok nem számítanak jelen esetben, hiszen mindkét kormány erőteljesen támogatja a projektet, főleg miután Kenyában és Etiópiában is hihetetlen mértékben fog növekedni az energiaszükséglet az elkövetkező öt évben. Persze az ismertebbek helyzete sem mondható stabilnak, a Viktóra-tó annak ellenére kezd bajba kerülni, hogy közel 30 millió ember élete és a még több millió ember életét meghatározó Nílus folyó sorsa függ szorosan össze eme csodálatos állóvíz jövőjével.

Azzal a jövővel, amelyet rendkívüli módon meghatároz az egyre növekvő mértékű túlhalászás, a szennyezés, a partjainak átalakulása és persze a nílusi sügér. A közel 50 éve betelepített halfaj ma már a fogások 70%-át teszi ki és természetének köszönhetően az elmúlt évtizedekben a halfajokban bővelkedő Viktóriában már csak három fajból él említésre méltó egyedszám. A tó ráadásul relatíve sekély és ezért még jobban ki van szolgáltatva az őt tápláló, nem túl jelentős folyóknak, amelyeken persze már ott csücsül egy-két vizíerőmű gátja. Sorsa azonban azért jobb, mint a többi afrikai állóvízé, mert a Viktóra táplálja a Nílust, a kontinens legnagyobb folyóját és ezért “életét” sokkal szorosabban figyelik az egyes országok és a nemzetközi szervezetek. S

ajnálatos módon azonban egyes afrikai országok nem képesek megfelelően kezelni a határaikon átnyúló tavak helyzetét, pedig erre nagy szükség lenne, hiszen 15 olyan tó van a kontinensen, amely kettőnél több ország területén fekszik (akkor tanuljunk: Viktória, Csád, Tanganyika, Turkana, Tana, Rudolf, Natron, Malawi, Mweru, Kivu, Kariba, Edward, Chilwa, Albert és az Abe), valamint olyan hatalmas vízgyűjtő területek sorsa dől el íróasztalak mögött mint például a Kongó-vízgyűjtő. A kormányoknak fel kellene fogniuk végre, hogy saját érdekük állóvízeik, víztartalékaik megfelelő kezelése, hiszen itt visszafordíthatatlan változásokról beszélünk: gondoljunk csak az algériai Tonga-tóra, amely az őt tápláló folyók gáttal történő lefojtása miatt konkrétan megszűnt létezni.

Eme poszt nem kíván és nem is tud a témában rövid elemzésként feltűnni, hiszen Afrika folyóinak, tavainak helyzetéről könyvek születtek már, mindössze annyi volt a cél, hogy érdeklődést keltsen fel az Olvasóban a fekete kontinens fantasztikusan gyönyörű állóvízei és azok sorsa iránt. Ebben pedig a következő képek is megpróbálnak segíteni.

]]>chad-tó]]>

]]>natron-tó]]>

]]>kivu-tó]]>

]]>turkana-tó]]>

]]>nile-perch]]>

 ]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Politika (1582) Sport (729) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (698) Irodalmi kávéház (535) Szépségápolás (15) Belföld (10) Jobbegyenes (2761) Mozi világ (440) Autómánia (61) Heti lámpás (305) Életmód (1) Vetítő (30) Tereb (146) Mondom a magamét (7420) Történelem (17) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>