Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
00131fed7cb8304cb1557dae5bf76f6c.jpg

Mesebeli Afrika - A szaharai gepárd ismét színre lépett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A következő hír bizonyos szempontokból jóval nagyobb jelentőségű, mint az elmúlt hetek elefántcsontparti huzavonája vagy a felfokozott várakozásokkal megelőzött dél-szudáni népszavazás, hiszen a Szaharai Fajmegőrzési Alap (SCF) kutatóinak sikerült fényképet készíteniük a szinte teljesen ismeretlen és sokak által már rég kihaltnak kikiáltott északnyugat-afrikai vagy szimplán csak szaharai gepárdról (Acinonyx jubatus hecki), {...}

{...},amely főleg annyiban különbözik “normál” fajtársától, hogy tökéletesen alkalmazkodott a rendkívül magas hőmérséklethez és az állandó vízhiányhoz, hónapokon át rejtekhelyére visszahúzódva igyekszik megbirkózni a hatalmas hőséggel és színe sokkal halványabb, sápadtabb délebbre élő fajtársához képest.

De a fajról konkrétan olyan keveset tudni, hogy igazából minden csak találgatás, az első felvételek is csak 2009-ben, Algériában készültek, egy olyan szervezett program keretében, amelynek célja a sivatagban élő állatok megfigyelése volt telepített automatikus kamerák segítségével, egy nagyjából 2800 négyzetkilométeres, órási területen. A kutatók szerint egyébként a szaharai gepárd élőhelye konkrétan az egész Szaharát és a szomszédos szavannákat felölelheti, de főként a sivatag északi és nyugati részeit, így élőhelyét nagyjából Algéria, Niger, Mali, Benin, Burkina Faso és Togo országaira teszik, és hozzávetőleg 250 példányra becsülik egyedszámát.

 

A Londoni Zoológiai Társaság által kezdeményezett megfigyelésnek csak egy részletét teszi ki a szaharai gepárdok megfigyelése, de a tuareg közösségek bevonásával egyéb, veszélyeztetett fajok életét is igyekeznek jobban megismerni. A 2009-es felvételek alapján négy különböző egyedet tudtak azonosítani, bár a médiának akkor mindösszesen két felvételt adtak ki. A brit társaság az oxfordi egyetemmel és egyéb szervezetekkel együttműködve négy évvel ezelőtt hozta létre a fentebb már említett SCF-et, melynek egyik projektje volt a szaharai húsevők, ragadozók megfigyelése ebben a szinte élhetetlen környezetben.

A program elmúlt hónapjai során jobbnál-jobb, értékes felvételek készültek különböző szaharai állatfajokról, de az igazán nagy meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor néhány hete egy éjszakai, automata kamera felvételt készített a szaharai gepárdról a nigeri Termit sivatagos vidékén, azon a területen, ahol a becslések szerint maximum egy tucat egyed élhet (2000 óta mindösszesen három alkalommal sikerült itt megfigyelni példányt). Sokak szerint ez végre lendületet adhat a faj megismerésére irányuló kutatásnak, amire elég nagy szükség lenne, hiszen ma még azt sem tudni pontosan, milyen rokonság áll fenn az ázsiai illetve a “normál” afrikai gepárdok és eme szaharai macskaféle között.

A mostani projektben résztvevő kutatók egyébként teveháton hatalmas területeket be is jártak a különböző fajok utáni kutatásban, de a szaharai gepárdról mindösszesen nyomokat sikerült fellelni.

Végezetül néhány kép a ritka és súlyosan veszélyeztetett fajról:

]]>saharan cheetah 1]]>

]]>saharan cheetah 2]]>

]]>saharan cheetah 3]]>

]]>saharan cheetah 4]]>

 ]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (689) Életmód (1) Irodalmi kávéház (530) Mozaik (83) Mondom a magamét (7110) Kultúra (6) Tereb (145) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Egészség (50) Történelem (16) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Gasztronómia (539) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Autómánia (61) Jobbegyenes (2685) Heti lámpás (276) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>