Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
bd3cf2a23208f3adfae18f706bb961aa.jpg

Mesebeli Afrika - A senki földjén senkinek nincs hatalma – Küzdelem Briáért

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt néhány nap az erõszak elszabadulásáról szólt Közép-Afrikában, elõbb a múlt héten újabb összecsapások törtek ki hosszú szünet után a Közép-afrikai Köztársaság északi, nagyjából a senki földjének számító régiójában, majd a hétvégén fegyveresek véres támadást hajtottak végre egy burundi bár ellen.

A Közép-afrikai Köztársaságban nagyjából úgy 2008 óta relatív béke honol, akkor ugyanis egy-két kivételtõl eltekintve a legtöbb lázadó szervezet békeszerzõdést írt alá Libreville-ben a kormánnyal. A relatív béke pont ezen szakadár szervezetek ellenállása miatt relatív, itt fõként a Hazafias Front a Békéért és az Igazságért (CPJP) csoportról van szó, amely vezetõjének, Charles Massinak gyanús körülmények között történt halála után folyamatosan aktív volt a régióban, kormánykatonákat és kisebb falvakat támadtak az ország északi, középső részén, sõt 2010 végén a szervezet néhány napra elfoglalta a mára már híressé lett Birao városát is.

Szerepük az államot destabilizáló bûnözésben szintén kétségbevonhatatlan, rablások, zsarolások, csempészet, minden, amibõl pénzt lehet(ett) szerezni, valamilyen módon kapcsolatban állt a CPJP-vel. Ennek megfelelõen az ország bányái körül is folyamatos a jelenlétük, annak ellenére, hogy a Bozizé-kormány jelentõs erõkkel próbálja védeni bányáit és ezáltal bevételeit, egyes területeken még így is óriási pénzek tûnnek el ismeretlen zsebekben. Végül júniusban aztán utolsóként a CPJP legtöbb frakcióját tömörítõ csoportja is békeszerzõdést írt alá a kormánnyal, ez azonban nem akadályozta meg õket abban, hogy múlt héten a fõvárostól, Banguitól közel 600 kilométerre fekvõ Bria városánál harcba bonyolódjanak a Demokratikus Erõk Szövetsége az Egységért (UFDR) nevû, 2008 óta már békét kötött, ex-lázadó szervezetként nyilvántartott militáns csoport egykori fegyvereseivel a város körül található több gyémántbányához kapcsolódó több bevételforrás miatt. A kormány hivatalos álláspontja szerint az egész történetnek semmi köze nincs a gyémántbányákhoz, egyszerûen az UFRD-t alkotó ronga etnikum és a CPJP-ben túlnyomó többségben lévõ goulák közötti etnikai villongásról van szó, ami azonban valószínűleg csak koholmány, hiszen ahogy bennfentes katonai források rávilágítottak, Bria környékén szervezett bûnözõi csoportok tartják kezükben a bányákat.

]]>zaraguina]]>

A mostani harcok elsõ szakasza múlt hét vasárnapig tartott és a helyi Vöröskereszt információi szerint 30 halálos áldozatot követelt, miközben több százan menekültek el a városból. Vasárnapra az UFDR egykori harcosai ellenõrzésük alá vonták ugyan a települést és a környéket, de a nyugalom nem tartott sokáig, hiszen a fegyveresek a rongák által lakott városrészekben pusztítani kezdtek, további százakat késztetve menekülésre, ráadásul hétfõre virradóra újabb, heves harcok robbantak ki az újra támadásba lendülő CPJP-vel és hiába kaptak erõsítést a térségben tartozkódó reguláris hadsereg alakulatai, a béke még mindig nem állt helyre. Maga az UFDR egyébként az egyik leghírhedtebb, legerősebb lázadó szervezet volt a közép-afrikai országban, 2006-ban, három kisebb szervezet egyesüléséből jött létre Ruandában: a Hazafias Törekvés a Közép-Afrikai Köztársaság Felszabadításáért (GAPLC), a Közép-afrikai Felszabadítók az Igazságért (MLCJ) és az inkább már politikai pártnak számító Közép-afrikai Demokratikus Front (FCD) adta nevét a törekvéshez, azaz a Bozizé-kormány megbuktatásához. A csoport már megalakulása után gyors sikereket ért el, november végére már 5 különböző település a kezükön volt, számtalan katonai felszereléssel (sőt még egy repülőgéppel is) egyetemben. A küzdelmes hónapok után aztán 2007 közepén (majd 2008-ban ismét, különböző ellentmondások tisztázása után) az UFDR békét kötött a kormánnyal Birao városában és ezen megállapodások keretében az egykori lázadó harcosok integrálásra kerültek a reguláris hadseregbe, de legalábbis teljes amnesztiát kaptak.

A mostani harc a hadsereg által kínált lehetőségek helyett inkább a bűnözést (a “zaraguina” életmódot) választó ex-UFDR harcosok és a CPJP még mindig aktív, egyik radikális frakciója között robbant ki az ország fő gyémántelosztó központjának számító Briában és környékén. Nemzetközi szervezetek szerint már rég nem valódi elvekről vagy magasztos célokról van szó a különböző szervezetek harcában, egyszerűen csak a bűnözést próbálják valamiféle hivatalos keretbe szorítani, ráadásul a kormány szinte nem is létező nemzeti vagyonvisszaosztási rendszere miatt a közel 100 ezer független bányász állati körülmények között kénytelen dolgozni, a CPJP-hez hasonló szervezetek “rabigájában”.

Ezek a független bányászok termelik ki egyébként az ország összes gyémántját, tekintve, hogy eddig még egyetlen bányászati cég sem vállalta fel az országban fennálló instabilitással járó esetleges következményeket. Sajnálatos módon azonban a hétfői információk szerint a fegyveres konfliktus végül tényleg etnikai elemmel is bővülni látszik, ugyanis helyiek beszámolója szerint a két csoport fegyveresei már nem csak egymásra, hanem a csoportokat alkotó etnikumok civil tagjaira is vadászni kezdtek. Ahogy a briai polgármesteri hivatal egyik dolgozója elmondta, a város Bornou negyedében az utcákon holttestek hevertek még kedden is és goula illetve rounga fegyveresek “vadásznak” a településen.

A dolgozó szerint egyébként a városhoz egyik közeli bányát, amelyért a harc kirobbant, végül sikerült a CPJP-nek elfoglalnia, de az UFDR szóvivője, Zakaria Damane szerint ez nem fog sokáig így maradni és megerősítette, hogy bármilyen eszközt hajlandóak bevetni riválisaik elűzéséért. Az újabb fegyveres konfliktus egyébként tovább gyengítheti a központi kormány amúgy sem túl jó helyzetét, amelyet nehezít a politikai megosztottság is, hiszen a januárban hatalmát ismét megerősítő Francois Bozizé győzelmét senki nem ismerte el a választások után.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - a Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7235) Mozaik (83) Politika (1581) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Történelem (16) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Életmód (1) Autómánia (61) Egészség (50) Flag gondolja (34) Belföld (10) Heti lámpás (279) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (531) Jobbegyenes (2718) Gasztronómia (539) Gazdaság (693) Kultúra (6) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>