Ma 2021 szeptember 19. Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
f71c7da6a80be64c9954cced79ebc303.jpg

Indiai titkaim 14.- Két falu Krassó-Szörényben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

India egy hatalmas ország. Nem területileg, hiszen 3,2 millió km2-es területénél sokkal nagyobb Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Kanada, vagy Oroszország.

Ám India sok ezer esztendős kultúrája, 1,1 milliárd főt meghaladó lakossága a XXI. Század birodalmává teszi ezt az országot. Bharath, ahogy a helyiek nevezik, vagy Hindusztán, (a Himalája alatti ország), ahogy a környező népek hívják.

Bár a térképen is még jó két arasznyit kellett utaznunk (és 13 napot) India egyszerűen vonzott bennünket. Erdély, bár területileg jóval kisebb Indiánál, mozgalmas történelemmel bír.
Karánsebest elhagyva kisebb falvak következtek. Hosszú volt ez a december 13-14-i éjszaka. Vagy már hajnalodott? A beszédes nevű Armenis községen utaztunk át, mely magyar neve Örményes. Mivel Erdélyben évszázados elmagyarosodó örmény közösség él, adva van, hogy Örményesen is.. Kiderült, hogy örményes a közeli, Temes folyóba ömlő patakról kapta a nevét. Ám az örményes az örvényes egy változata, s gyakorlatilag örvényes, örvénylő vizet jelent, illetve kézmalmot. A patak mentén olyan kövek találhatóak, melyből jó minőségű örményes-malomkövet lehetett készíteni.
Örményes első említése Zsigmond király korából származik, Eörménnyes néven.
 
A törökök is jártak erre, majd 1660-ban még egy csata is zajlott a falu határában. Kemény János erdélyi fejedelem itt győzte le Örményesi Barcsay Gáspár seregét.
Ez a csata Erdély vészterhes időszakában történt. A törökök még erősek voltak, a három részre szakadt országban folyamatosak voltak a csatározások. Volt, aki a Habsburg császár oldalán állt, volt, ki a törököktől remélte Magyarország felemelkedését, míg mások egy önálló Erdélyt óhajtottak. Erdély ereje, státusza évtizedenként változott. Az 1600-as évek elején Bocskai István fejedelem a felvidék jó részét is elfoglalta az osztrák sastól, előfordult, hogy Erdély fejedelme a lengyel trónon is ült, ám ezekben az években, II. Rákóczi György fejedelem után két fejedelem is megpróbálta Erdélyt megszerezni. Barcsay Ákos lett a fejedelem, aki hamar elveszítette támogatottságát. Az erdélyi nemesség egy része Kemény Jánost szerette volna a trónon látni.
 
 
II. Rákóczi György egykori hadvezére megindult csapataival Erdély felé. Örményesnél ütközött meg Barcsay Gáspárral, a fejedelem testvérével. Barcsay Gáspárt sokan nem szerették, mert kegyetlenkedett a székelyekkel, akik nem támogatták a testvérét. A csatában meg is ölték. A vesztes csata után Barcsay Ákos lemondott trónjáról és Kemény János lett az új fejedelem.
1662 januárjában eg ytörökök ellen vívott csatában ő is elesett. Kortársai ezt írták róla:
Barcsay uram bús haláláért áldozat kellett, Isten keze volt rajta”; és: „Visszaadá Isten igaz kölcsönnel a jámbor, kegyes Barcsay Ákos ártatlan halálát.”
 
Visszatérve Örményeshez, a falunak az utóbbi másfél évszázadban ősi neve ellenére nem volt magyar lakosa. 1900-ban 2598 lakosából 2529 román, 39 német és 21 cigány nemzetiségű volt, míg 2002-ben 1391 lakosából 1371 román és 14 cigány. De 1900-ban a lakosság 1% (azaz kb. 25 ember) beszélt magyarul. 2002-ben gondolom senki...
 
Már hegyek között jártunk. A falu határában található egy majd két és fél évszázados remete kolostor, a román ortodox Mănăstirea Piatră Scrisă. Neve magyarul ezt jelenti: 'Írott kő kolostor'. Maga a kolostor a Temesen átívelő híd lábánál található.
 
 
25 km-re jártunk Karánsebestől. A hegyek között kanyarogva jutottunk el a következő faluba, Domasneába.
Domasnea (németül Domasch) első említése 1436-ban történt.
Az 1690-es évekre az egykori kuruc fővezér, Thököly Imre támogatottsága megcsappant. Bár felesége, Zrínyi Ilona még tartotta Munkács várát, de 1691 februárjában a havasalföldi vajda (ahol akkoriban Thököly tartózkodott a csapatával) kiűzte országából a kurucokat. A következő években Thököly Imre kisebb török csapatok élén az Al-Duna környékén vett részt kisebb csatározásokban.
 
Ebben az időben járhatott Thököly Domasneában.
 
1697 júniusában II. Musztafa török szultán hadjáratot indított a Habsburgok által elfoglalt (felszabadított?) Magyarország visszafoglalására. A kurucok egykori fővezérét Thököly Imrét a törökök azzal bízták meg, hogy Habsburg-ellenes felkelést robbantson ki a Tisza-vidéken. Thököly népszerűsége azonban megkopott és július 1-én csak a Hegyalján tőrt ki felkelés.
 
Amikor augusztusban a 80 ezres török sereg Pancsovánál átkelt a Dunán, a hegyaljai felkelést már leverték. A törökök (Thökölyvel az oldalukon) zentánál szenvedtek súlyos vereséget (legalább 30 ezer török veszett a Tiszába). A törökök reménye elveszett Magyarország visszaszerzésére.
 
 Mi elhagytuk a régi csaták helyszínét és utaztunk tovább India felé...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tereb (138) Sport (729) Heti lámpás (255) Jobbegyenes (2114) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5579) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Politika (1578) Nagyvilág (1458) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Autómánia (61) Történelem (14) Vetítő (30) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (662) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>