Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
cb7f33d7f0d100bc7106c7b21bb0d285.jpg

Az edényből kicseppenő nektár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Olyan világban élünk, ahol folyamatos a mítosztalanítás, folyamatos az elfordulás Istentől. Olyan világban élünk, ahol annyi ember jött össze egy vallási-spirituális fesztiválra, mint soha a világtörténelem folyamán. Utazzunk Indiába!

A Maha Kumbha Mela-ról (ejtsd: máhá kumbá mélá) van szó, mely India (és a világ) legnagyobb fesztiválja. A misztikus Gangesz partján, háromévente kerül megrendezésre.

Emlékszem az 1995-ös magyarországi pápalátogatásra. Amikor Győr mellett különvonatokkal utaztunk a jeles eseményre. Mindenütt hívők, szektorokra osztva. Lehettünk talán százezren? Felemelő szentmise volt II. János Pál pápával...

Évről-évre láthatjuk, hogy kb. kétmillió hívő zarándokol el Mekkába, az iszlám legszentebb helyére. Egy hithű mohamedánnak életében egyszer legalább teljesítenie illik e zarándoklatot. Kétmillió ember...

S eljutottunk Indiába. Indiát át és áthatja a spiritualitás légköre (igen, tudjuk, sok szörnyűség történik arrafelé is, de ebben az országban sokkal hétköznapibb módon jelen van a lelkiség). Egy hindu számára az a Gangesz, ami a mohamedánnak Mekka, a katolikusnak Róma: egy szent hely, ahova el szeretne jutni.

3 évente rendezik meg Indiában a Gangesz partján a Kumbha Mela nevezetű fesztivált. Négy helyszínen, váltakozva. 2001-ben Allahabad volt a soros, ahogy idén is. 12 évvel ezelőtt szerény becslések szerint 60-70 millió (!) zarándok vett részt a másfél hónapos programon. Az idei Maha Kumbha Melán pedig, mely a napokban ért véget, kb. 140 millió (nem elírás száznegyvenmillió) ember vett részt.

Hallom a szkeptikus hangokat: a Gangeszbe naponta (!) 3 milliárd liter szennyvíz ömlik. A hinduk a partján égetik el a halottaikat és a hamvakat beleszórják a vízbe.

Mégis odamennek és megfürdenek e vízben? Minek? Nem félnek a fertőzésektől? A hit erősebb a rációnál?

Az Úr Jézus megkeresztelkedett a Jordán vizében. Bár Ő bűntelen volt, példát mutatott, hogy a keresztség által, Isten kegyelme által a bűnök eltöröltetnek. Egy hindu számára a Gangeszhez eljutni, főleg egy olyan ünnepen, mint a Khumbha Mela, egyet jelent azzal, hogy karmái (tetteinek "gyümölcsei", következményei) eltöröltetnek. Ősi, sok ezer esztendős ünnepről van szó, mely ma már egyre inkább világraszóló esemény, nem csak az indiaiak (hinduk) ünnepe.

Legközelebb elmesélem az ünnep misztikus eredetét, hogyan kerültek a halhatatlanság nektárjának cseppjei a Földre....

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mozi világ (440) Gazdaság (694) Mondom a magamét (7262) Tereb (146) Történelem (16) Vetítő (30) Nézőpont (1) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozaik (83) Politika (1581) Irodalmi kávéház (531) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Jobbegyenes (2724) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Heti lámpás (282) Belföld (10) Egészség (50) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>