Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
Két milliárd tonna szennyezett víz naponta!

Két milliárd tonna szennyezett víz naponta!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Március 22.-én volt a víz világnapja. Ezen a napon (mint „rendesen” minden nap) is 2 millió tonna szilárd hulladék került vizeinkbe. Mert az ember hajlamos arra, hogy az egész Földet egy nagy kloákává változtassa...

Nem csak a víz világnapján, de mindig fontos lenne ügyelnünk a vizeink tisztaságára. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint naponta kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a folyókba és óceánokba lakossági és ipari szennyvizek, növényvédő szerek és állati (és emberi) ürülék formájában. Ennyi hulladékmennyiség naponta kétmilliárd tonna vizet fertőz meg. Két milliárd tonna, az 2 km3 víz. Rengeteg...

Pedig a szennyezett tengerekből szennyezett halakat fognak ki, és a szennyezett ivóvíz milliókat betegít meg. Évente 1,8 millió ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt.
 
A hasmenés, amelyet az esetek túlnyomó részében fertőzött víz eredményez, évente 2,2 millió életet követel. S még egy sokkoló adat: a kórházi ágyak felét a világban olyan betegek foglalják el, akiket fertőzött vizek betegítettek meg.
 
A jelentés szerint:

"A szennyezés már olyan méreteket ölt, hogy a fertőzött víz több halálesetet okoz, mint amennyi az erőszak, a háborús konfliktusok számlájára írható"

S a helyzet csak rosszabb lesz.
 
A szennyezés nagy részét a fejlődő országok okozzák, mivel a szennyvizek 90 százalékát tisztítatlanul engedik az élővizekbe. De ne okoljuk csak őket, hiszen sok esetben a „fejlett” és „környezettudatos” nyugat a szennyező iparágakat kiszervezi a harmadik világba. Ott egy kis kenőpénz ellenében nem olyan szigorúak a hatóságok.
 
Az eldobható tárgyak társadalma lettünk. De bolygónk erőforrásai, és a hely, ahova lerakhatjuk a szemetet, véges. Egyszer ki kell tenni a megtelt – táblát.
 
Megoldás: Talán az újrahasznosítás.
 
David De Rothschild, egy milliárdos fiatalember kitalálta, hogy pillepalackokból épít egy hajót. A 12 500 palackot szén-dioxiddal töltötték meg és a hatfős személyzet San Franciscóból Sydney-be igyekszik a Plastiki nevű hajón. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tényre, az összes műanyag palack négyötöde újrahasznosítatlanul, szeméttelepen végzi. Szeméttelepen, vagy az óceánban. Így is, úgy is szennyezi a környezetet.
 
 
A Plastiki hosszú útja során igyekszik bebizonyítani, hogy az óriási mennyiségű, újrahasznosítatlan hulladék remek alapanyagul szolgálhat egy csomó hasznos dologhoz: szélturbinát, sőt hajókat lehet belőle építeni. Magát a „pille-hajót” is szél-, víz- és napenergia hajtja. A fedélzeten olyan berendezések találhatóak, hogy a vizeletet ivóvízzé tudják alakítani, egy szobabiciklivel pedig annyi áramot termelnek, amivel, a laptopokat látja el. Tudnak komposztálni és még mini-zöldségeskert is megtalálható a hajón.
A Plastiki három hónapos útja során útba ejti a Csendes-óceánon elterpeszkedő, Texas nagyságú szemét szigetet is. A Hawaiitól északnyugatra található szemétszigetet 11 éve fedezték fel, és már neve is van. Bár kérdés, a Great Pacific Garbage Patch mikor kerül fel a térképekre...
 
A Plastiki honlapja:
 
A vízszennyezésről:
 
Valamint:
Magyar Nemzet, 2010. március 23. kedd, 16. oldal.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (8) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tereb (142) Mozi világ (440) Autómánia (61) Jobbegyenes (2485) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (260) Gazdaság (669) Nagyvilág (1304) Mondom a magamét (6468) Sport (729) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Politika (1581) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>