Ma 2021 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Kínaibarack

Kínaibarack

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Legyünk őszinték. Azért van valami perverz abban, hogy az asztalon egy egész üveg befőtt látható. Honnan is? Kínából?

Persze vannak még barackfák Magyarországon. Talán vannak még néhányan, akik próbálnak barackot termelni... De a boltban elvétve sem találni magyar barackot. A piacon, barackszezonban még csak-csak... Most az őszibarackról beszélünk. 

S ha nem voltunk olyan ügyesek, hogy eltegyünk némi barackot télire, ám a hideg havas estéken megéhezünk egy kis őszibarackra, akkor vehetünk konzervet. Olyan felezett, hámozott fajtát cukros-szirupos lében... nagyon finom, mert édes... nagyon édes... S tulajdonképpen nem annyira egészséges. Bár a kólához képest azért kevesebb cukrot tartalmaz. (Parányi kitérő: tudja kedves olvasó, hogy a kólában mennyi cukor van? Nagyjából a fele. Gyilkos fehér cukor... Hízzál Amerika, hízzál magyar!)
 
 
Nos, ha konzerv őszibarackra fáj a fogunk, gyakorlatilag eddig csak görögöt vehettünk.
 
(Még egy kitérő: megy most a zajládában a görög joghurt reklámja. Feleségem vette a bátorságot és megkóstolta. Tök ugyanaz, mint az eddigi – nem mondom ki a cég nevét – joghurtok. Csak egy kis marketing, más csomagolás és drágábban el lehet adni... Azt hiszem az édesfehérrel befürödtek. Ki akar édes – nem gyümölcs – joghurtot enni? Akkor már inkább konzerv barack. Akár Kínából is...)
 
Szinte már elcsépelt, de lényeges. Azért (is) együnk, vásároljunk hazait, mert ezzel támogatjuk a hazai gazdaságot. Mert ha hazai gyümölcsöt vásárolunk, akkor kevesebb a szállítási költség, kevesebb szén-dioxiddal járulunk hozzá a klímaváltozáshoz. Ha egy kivire támad gusztusunk, tudnunk kell, hogy amíg Új-Zélandról ideér, bizony a súlyának hatszorosa mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Megéri? Valakinek biztos!
 
 
Visszatérve a görög barackhoz, volt, amelyiket Görögországban készítették (mármint a konzervet), volt, amelyiket itthon, vagyis idehozták a barackot nagytételben és itt dobozolták és volt, amelyiket Németországban. Vagyis a görög barackot elszállítják a németekhez, ott szorgos kezek konzervvé alakítják, majd terítik kelet- Európában. Ez ám a hatékonyság...
 
De a görögök helyében már elkezdeném kivágni a barackfákat, hogy legalább tüzelőnek hasznosuljon, hiszen megjött a kínai barack...
 
Ahogy itt van a kínai fokhagyma és a méz is.
 
Valami elromlott... Nagyon elromlott...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Heti lámpás (254) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (5236) Vetítő (37) Autómánia (61) Politika (1578) Tereb (140) Tv fotel (65) Gazdaság (657) Mozaik (83) Kultúra (6) Sport (729) Történelem (14) Nagyvilág (1454) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (505) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2010) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>