Ma 2023 június 04. Bulcsú napja van. Holnap Fatime napja lesz.
Jövőkrónika – 4 - 2091. október 12 (2013. október 6.)

Jövőkrónika – 4 - 2091. október 12 (2013. október 6.)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A héten egyetemi gyakorlatra kellett utaznom, tegnap este értem haza. Bár Szegedtől nincs messze Kassa, Romanisztán fővárosa, nem jártam még ott. Persze a modern Tisza-parti metropoliszhoz képest a hárommillió lakosú Kassa igazi vidéki porfészeknek tűnik. 

Este, bár fáradt voltam, kezembe vettem dédapám naplóját. Érdekes dolgokat olvastam benne:

Október 6-a a nemzeti gyász napja… Délután jöttem haza a melóból, beugrottam az egyik hipermarketbe vásárolni (akciós volt a hús). Egy bunkó paraszt ott pörölt az eladóval, miért nem magyar húst árulnak. Voltunk sokan a sorban és elszakadt a cérna.
 
Kioktattam, hogy ne magyarkodjon itt, mert feltartja a sort. Meg különben is, az ember ott vásárol, ahol olcsóbb. Ha majd a magyar marha olcsóbb lesz, azt vesszük…
 
No, nem is ezért mesélem ezt, hanem amikor kijöttem a hiperből (előtte ettem még egy szezámmagos csirkét a kínaiban) megállít egy újságíró. Szoktak kérdezgetni embereket erről-arról. Kérdi tőlem (jó csaj volt egyébként), hogy tudom-e, miért nemzeti gyásznap a mai?
 
 
Nem is tudtam, hogy meghalt valaki, de derengeni kezdett, hogy reggel a tévében is beszéltek kivégzésekről… Tippeltem csak, hogy az ’56-os forradalommal kapcsolatos az ünnep. Kedves volt és megnyerő a hölgy és segített. Mondta, hogy október 23-án a forradalmat ünnepeljük. Azért lecsaptam a labdát, mondtam, hogy képben vagyok, október 23-án a tévé ostrom évfordulója van és a rendőrterroré.
 
Kiokosított, hogy a tévéostrom 2006 szeptemberében volt, október 23-án a rendőrök valóban verték a tüntetőket, de az a nap, 2006-ban az 1956-os forradalom félszázados évfordulója lett volna, hacsak a balliberális kormány nem tesz ilyen csúfságot. Aha – gondoltam – ez egy jobboldali újságíró lehet. Ahhoz képest nem is úgy nézett ki, mint egy náci…
 
No, a végén megkönyörült rajtam és elmondta, miért nemzeti gyásznap október 6-a: 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a 13 vértanút. No, erre nem gondoltam. Arra emlékeztem ugyan a történelem órákból, hogy Aradon vérengzés volt, de hogy ez lenne a nemzeti gyásznap…
 
Utánanéztem. 1849-ben egy levert szabadságharc megtorlásként végeztek ki 13 katonai vezetőt Aradon. Ott már jártam. Kedves kis egy millió lakosú város. Szeretem a kínai s a török bazársorát, az arab negyed hangulatát. Megnéztem a spaceneten a tizenhárom aradi vértanú adatait. Érdekes, német, szerb, örmény is akadt közöttük. Vajon miért volt nekik fontos, hogy az életüket adják a magyar szabadságért?
 
Persze, nálunk, mohamedánknál is van, hogy szolidaritást vállalunk hittestvéreinkért. Amikor tíz év kitört az orosz polgárháború a pravoszláv és az igazhitű oroszok között, a világ minden részéről özönlöttek a Próféta zöld zászlaja alá az önkéntesek. Ez csak természetes. Bár én nem szeretem a vérontást, igazat kell adjak Vlagyimir sejknek: Moszkva ősi iszlám város volt, melyet csak vissza kellett hódítani a hitetlenektől.
 
 
Folytattam a dédapám naplóját… Fura egy fazon volt az öreg.
Este néztem a híreket a tévében. Egy cigány politológus (ilyen is van?) nyilatkozott, hogy eljött az ideje egy roma autonómiának.
 
Soha nem értettem ezt a kettős elnevezést. A cigányok magukat is cigánynak hívják, de elvárják, hogy romának nevezzük őket. Nekem egyébként nincs bajom velük. A gyárban is van egy srác, rendes gyerek az. De akik nem dolgoznak, az ingyenélők, akiket az én adómból tartanak el, na, azokat nem bírom…
 
Nem értettem ezt az autonómia dolgot. Ha önálló országot akarnak, miért nem mennek vissza Egyiptomba, vagy Indiába? Állítólag onnan jöttek. Hol akarnak autonómiát?
 
Másnap kiderült. Ezzel volt tele a tévé, rádió…Mindenki nagyon okosakat mondott és mindenki tudni vélte, hol is lenne a legjobb hely egy autonóm Cigániának? Vagy Romanisztánnak… A magyarok szerint Szlovákia keleti fele, Kassa környéke, a szlovákok szerint inkább Borsod és Szabolcs megye. A cseheknek mindegy, csak ne náluk legyen…
 
Érdekes volt, ahogy a pártok reagáltak a felvetésre.
 
A Fidesz üdvözlendőnek tartja, hogy a több évszázada Európában élő roma népcsoport autonóm jogokat élvezzen. Elsősorban nem területi, hanem személyes autonómiát szeretnének és egyúttal a miniszterelnök bejelentette, hogy a két éve indult 100 milliárdos roma felzárkóztatási programot újraindítják, átgondoltabban, és 300 milliárd forintból.
 
A szocialisták szerint a modern Európában igenis helye van a romáknak és nem autonómiát, hanem önálló Roma országot kellene alapítani. Javaslatot is tettek rá, hogy ez Szlovákia keleti fele, Kárpátalja egy része, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyék egy része legyen e terület alapja.
 
 
A Jobbik szerint ebből is látszik, hogy a szocialisták a Tanácsköztársaság és Trianon véreskezű kommunistáinak az utódai, mert a Csonka-Magyarországot is tovább szabdalnák. Ha majd lesz felvidéki, székely, kárpátaljai és délvidéki (az hol van?)magyar autónómia, akkor tárgyalhatnánk arról, hol éljenek a romák, de javasolnák Bulgáriát, vagy London környékét.
 
Az LMP szerint amíg fasiszták is beszélhetnek a Parlamentben, addig veszélyben a demokrácia és bár ők nem hívei a nemzetállamoknak, támogatják a roma autonómiát.
 
No, hetekig tartott az ütésváltás a médiában. Mindenkinek volt véleménye. A roma szervezetek is nyilatkozgattak, volt, aki megijedt, hogy mindenkinek Borsodba kell költöznie, miközben Miskolcon lementek a lakásárak, sokan igyekeztek megszabadulni az ingatlanjuktól…
 
A kormány bejelentette, hogy az adósságszolgálat miatt az ÁFÁT 27-ről 30 %-ra emelik. Bár 2013-ból már nem sok van hátra, azért remélnek ebből 300 milliárd Ft plusz bevételt…
 
A Spacenet szerint Romanisztán az Európai Unió első határokon átívelő autonóm tartománya lett. No nem 2013-ban, hanem 2025-ben… Tíz milliós tartomány, az Európai Unió legszegényebb területe…
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Heti lámpás (264) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (521) Nagyvilág (1306) Kultúra (6) Sport (729) Flag gondolja (33) Politika (1581) Életmód (1) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tereb (142) Gasztronómia (539) Egészség (50) Gazdaság (681) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2623) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mondom a magamét (6848) Mozi világ (440) Belföld (9) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>