Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
Advent – háromszoros szeretet

Advent – háromszoros szeretet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Készülhetünk meggyújtani a harmadik gyertyát az adventi koszorún. Közeleg a Karácsony. Újra itt a szeretet ünnepe…

Kell-e ünnepelnünk a szeretetet? S miért Jézus Urunk születését emlegetjük így: a Szeretet Ünnepe. (Sokkal jobb, áldottabb, mint a Kari…)

„Nincsen nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért.” – mondotta az Úr Jézus.

Jézus egyik kései követője, Albert Schweitzer ezt így fogalmazta meg:
Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.
 
Olyan könnyű ezt kimondani. Olyannyira elcsépeltük e szót: szeretet… Annyira önzőek vagyunk a szeretetben: szeretlek, ha te is szeretsz! Szeretlek, ha kizsarolhatom a szereteted… Szeretlek, de előbb te szeress… 
Vágyak… Vágyak a félelemből fakadóan, hogy egyedül maradunk… Biztos, hogy egyedül maradhatunk? Szegény ateisták? A remény utolsó szikráját is kegyetlenül eltapossák.
 
Isten halott! – mondotta Nietzsche…
 
Nietzsche halott! – aláírás Isten, állt egy graffitin.
 
Isten halott? Tette fel a neves Time magazin a címlapján egy alkalommal…
 
De hiszen a szeretet állandóan jelen van a világunkban. Járjunk csak nyitott szemmel és meglátjuk az Ő szeretetét a fákban, növényekben, állatokban, embertársainkban, az egész teremtésben!
 
Vajon létezhet-e (viszont) szeretet anélkül, hogy Istent kihagyjuk?
 
Sri MahaprabhuJi, az indiai jógi csak ennyit mondott: Szeresd Istent tiszta szívvel!
 
Vajon képesek vagyunk erre? Tiszta szívvel szeretni? Vajon ez az „állapot” természetesen velünk van születésünktől fogva? Vagy tanulnunk kell? Számít az, hova születtünk? Hol élünk? Kikkel találkozunk? Megtanulhatunk szeretni?
 
“Kisgyermek koromban nem értettem, miért csak az emberekért kell imádkoznom. Miután édesanyám lefekvés előtt megpuszilt, magamban kiegészítettem az esti imát egy általam kiötölt fohásszal valamennyi élőlényért.” (Albert Schweitzer)
 
Amikor meggyújtjuk a harmadik gyertyát az adventi koszorún, gondoljuk minden élőlényre. Akik szeretetre vágynak… Talán a mi szeretetünkre…
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2805) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7616) Heti lámpás (314) Politika (1582) Sport (729) Életmód (1) Nézőpont (1) Tereb (146) Autómánia (61) Kultúra (9) Gazdaság (710)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>