Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
Több ezer magyar katona töltötte a karácsonyt hadifogságban 1918-ban

Több ezer magyar katona töltötte a karácsonyt hadifogságban 1918-ban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Szívbemarkoló történet...

Bár 1918 novemberében befejeződtek a harcok az első „világégés” csataterein, ennek ellenére sok ezer magyar katona az utolsó világháborús év karácsonyát még hadifogságban töltötte. Nem tudták mi lesz velük, látják-e még a hozzátartozóikat. Közéjük tartozott Tóth-Kádár Vilmos alezredes, aki naplójában részletesen ír az olasz rabságban töltött ünnepről.

Tóth-Kádár Vilmos alezredes a császári és királyi 24. zászlóalj parancsnoka volt, aki csapatával 1918. november 4-én az esti órákban esett fogságba – mondta el Stencinger Norbert történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Több fogolytábort is megjártak, és míg kezdetben együtt volt a legénység és a tiszti kar is, később ezeket elválasztották egymástól.

Innentől kezdve a tiszteket külön táborban helyezték el, így jutottak el 1918. december 12-re Nápoly közelébe, ahol egy egykori szállodába vitték őket. Titulusukat tekintve kedvező helyzetben voltak, megfelelő szállásban és ellátásban részesültek. A történész hozzátette, Tóth-Kádár Vilmos naplófeljegyzéseiben részletesen beszámol az őket körülvevő környezetről.

Közösen töltötték a szentestét

Írásaiból kiderül, hogy december 24-én is összeültek a tiszttársakkal, és közösen töltötték a szentestét. Ünnepi vacsorát tartottak, majd éjfél körül mindenki visszavonult a szobájába. Másnap, december 25-én ünnepélyes istentiszteleten vettek részt, amelyet egyik társuk, egy tábori lelkész tartott. Tóth-Kádár Vilmos azt is leírta, a tábori lelkész minden vasárnap, és minden ünnepi nap tartott miséket a háborús időszakokban is. Hozzátette, a nap többi részét ünnepi ebéddel, beszélgetésekkel és levélírással töltötték.

A történész arról is beszélt, hogy a Magyarországon zajló eseményekről az olasz lapokból értesültek. Abban az időszakban, amikor táborról táborra vitték őket, nagyon ritka alkalomnak számított, ha utolérte őket egy-egy hazai levél vagy újság. A levélváltás csak az után vált rendszeressé, hogy a szálloda lett a tanyájuk. Ugyanakkor az olasz katonáktól és őrzőiktől is tudtak tájékozódni a hazai történésekről.

Aggódva figyelték a magyarországi eseményeket

A naplófeljegyzésekből az is kiderült, hogy a katonák aggódva figyelték a magyarországi eseményeket. Mindenki a családját és hozzátartozóit féltette, és mindenkit az foglalkoztatott, hogy mi fog történni a bizonytalan helyzetben lévő országban.

A tisztek nagyon sokat beszélgettek erről egymás között is, és kiderült az is, hogy nemcsak magyar, de osztrák tisztek is voltak velük. Utóbbiak is kiemelt figyelmet fordítottak a magyar eseményekre és sajnálkozásukat fejezték ki az ország állapotával kapcsolatban.

A naplóban feljegyzett írások alapján Tóth-Kádár Vilmos 1919. november 12-én lépi át az államhatárt és kerül haza családjához.

A közös hadseregben a háború öt éve alatt mintegy 4 millió magyar katona harcolt, ebből több mint 600 ezren vesztették életüket. A sebesültek és a hadifoglyok száma összességében elérte a másfél millió főt.

]]>www.hirado.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2718) Belföld (10) Mozaik (83) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7235) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Történelem (16) Autómánia (61) Flag gondolja (34) Életmód (1) Heti lámpás (279) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Politika (1581) Kultúra (6) Vetítő (30) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (693)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>