Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Egy hét Pécsett – 3 - időutazás

Egy hét Pécsett – 3 - időutazás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Állatkert, erdei vasút, vidám park és tévétorony, fürdő...

Ritkán járok Állatkertbe. Biztos bennem van a hiba. Javarészt nem „kertet”, inkább börtönt látok benne. Igaz, ma már a világ számos helyén az állatkertek egyfajta génbank szerepét is felvállalták. Előfordul, hogy a valóságban is egy területen élő állatokat egy helyen tartsák (persze akik nem látnak egymásban táplálékot!) és ahol lehet, elhagyják a ketreceket. De a tény, tény marad, az állatok csak be vannak zárva.
 

 
Egy oroszlán vadászterülete több km2, míg itt, az állatkertben talán 200 m2-es kifutón gazdálkodhatott.
 
A szállásunk a Mecsek oldalában volt és az Állatkert is a közelben található. Mivel családi nyaralásról volt szó és a lányom (is) rajong az állatokért, így természetese volt, hogy megnézzük az Állatkertet. Háromunknak 2560 Ft-ot fizettünk és vettünk 100 Ft-ért zoo-csemegét, mellyel csak a patásokat etethettük.
 
Mostanában bővült két tengerimalaccal az otthoni családunk, és a feleségem, a lányom nagy rajongója lett e Latin-Amerikából származó rágcsálónak. Itt, az állatkertben tengerimalacokkal nem találkoztunk, de sok unokatestvérükkel igen. Deguk és mindenféle más kis négylábúak voltak különböző ketrecekben. Rengeteg majom a tenyérnyitől a hatalmas gorilláig. A nagy majmok katrece egy hevenyészett kötéllel el volt kerítve; nem lehetett közelebb menni. Ott volt egy felirat, hogy az ilyen-olyan törvény alapján a majmok tartási körülményei nem felelnek meg az előírásoknak, ezért nem mutathatóak be, de az Állatkertnek nincs pénze nagyobb ketrecre. Fából vaskarika...
 
De hogy mondjak jót is:
 
Látható egy liliputi falu nevű rész, ahol a háziállatokat igyekeznek bemutatni és egy régi falusi ház, gazdaság állatait. Emellett volt egy karám, ahol számtalan kisebb-nagyobb kecske szaladgált. Ide a gyerekek be is mehettek, illetve a kisebb kecskék kimásztak és kunyerálták a zoo-csemegét...
 
Másnap a Vidámparkot néztük meg.
 
Valaha volt Szegeden is egy állandó vidámpark. Ma egy játszótér, park és extrém park van a helyén. Pécsett viszont megmaradt a hatvanas években épült Vidámpark. 10 órakor nyitott, s mivel a közelben laktunk, így az elsők között léphettük át a kapuját. Gyerekeknek ingyenes a belépés, felnőtteknek 450 Ft a belépőjegy, de ezzel egy játékra is fel lehet ülni. Emellett 400 Ft-ba kerül a játékjegy. Nos, nem bíztunk semmit a véletlenre, először a leányunk csak a két belépőjegyet használta el.
 
 
Mivel rajtunk kívül nem volt látogató, egy leányzó a nyomunkba eredt és elkísért a játékokig. Láttam egy óriáskereket. Sawita lányom épp a minap emlegette, milyen jó lenne felülni egy óriáskerékre, de kiderült, nem működik. Javasolta a szellemkastélyt, de az épület annyira koszosnak és elhagyatottnak tűnt, hogy egy valamirevaló szellem biztosan elkerülné. Á, van gokartpálya. Igen, de sajnos nincs akkumulátor a kocsikhoz...
 
Így végül lovagolt és dodgemezett.
Szóval, ha valaki szeretne retró játékokkal játszani, bátran ajánlhatjuk a Mecseki Vidámparkot.
 
Ahogy a kisvasutat is....
 
Szeretem az erdei vasutakat. Valaha Kunhalomra is járt egy keskeny nyomtávú vasút, utaztam is rakta, bár nem emlékszem rá. Lehet, innen a nosztalgia. ]]>http://agyesagy.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=94160]]> Utaztam már a pálházi kisvasúton, tavaly utaztunk a Szalajka-völgyben, s most ki kellett próbálnunk a Mecseki Kisvasutat.
 
Ez az erdei vasút is a hatvanas években épült. Hiába, Pécs akkoriban sokat tett azért, hogy népköztársaságunk a vas és acél országa lehessen, igazi bányászváros, szárnyaló gazdaság. Örök rejtély, hogy a kommunista szombatok bűvkörében miért csak 570 méteres (!) pályát építettek, de számunkra megérte a 200 Ft/fő jegyárat. A mozdonyvezető kézzel húzta k a hangárból a mozdonyt és háromunk kedvéért is beindította a vonalat. (ha nincs az állomáson a vonat – logikusan éppen úton lehet, vagy a másik végállomáson várja az utasokat, csak telefonálni kell és elpöfög az utasokért). A Vidámparkot és az Állatkertet köti össze.
 
Kis uniós forrás, egy kis technikai bravúr és egészen a Misina-tetőig is felvihetné az utasokat. Sokkal romantikusabb lenne vonattal feljutni, semmint busszal. Mi gyalog mentünk fel a tévétoronyhoz.
 
A Misina, a Mecsek egyik csúcsa 535 m magas, rajta a tévétorony 176 m, de a kilátószint 75 m magasan van. Belépőjegy nincs, csak liftjegy. (650 ft/fő). Lépcső van, csak éppen lezárva. Viszont a kilátás gyönyörű. A távolban a Zengő, amely lábainál (ugyan nem látszott) Püspökszentlászló, boldogult cserkésztáboraim helyszíne, balról a Tubes, ahol talán mégis megmenekül a bánáti bazsarózsa, s Pécs, melyre teljes kilátás nyílik.
 
Az étterem (mely inkább cukrászda lenne) egy részében kiállítás tekinthető meg a Mecsekben talált dinoszauruszról. Medino (így hívják) életnagyságú (2 méteres) szobra is látható. Lent a büfében a csoki is aranyárban van....
 
A tévétorony mellett hatalmas épület, valaha étterem lehetett, ma csak pusztuló emléke a múltnak...
 
Sajnálatos, hogy az Európai Kulturális Főváros pénzügyi keretéből nem jutott az állatok körülményeinek javítására, a Vidámpark felújítására, a tévétorony rendbetételére, vagy az erdei vasútra. Bár lehet, jutott pénz, csak nem olyan látványos az eredmény...
 
 
Egy hetes nyaralásunk alatt eljutottunk még strandra is. Szállásadóink a Hullám nevű helyet ajánlották. A retró fílingbe beleillett a két medence, s az egyikben a pezsgőfürdő (néhány bugyogó a medence padkáján) a vízzuhatag és a hullám (szigorúan csak óránként). Eközben fehér gumicsizmába és zöld rövidnadrágba öltözött hosztesszek a pécsi sört osztogatták...
 
De összességében jól éreztük magunkat Pécsett...
 
Ha már beszéltünk az Állatkertről:
 
Tíz millió aláírás az állatokért. A kampány oldalán ]]>www.animalsmatter.org]]> bárki csatlakozhat az állatok jogaiért indított petícióhoz. 2 226 880 ember már megtette!
 
Egy hét Pécsett – 2 – Megérkezés
 
Pécsi állatkert ]]>http://www.pecszoo.hu/0hirek.php]]>
 
Pécsi vidámpark ]]>http://www.ihpecs.hu/?h=mv&p=bemut]]>
 
Mecseki kisvasút ]]>http://mecsekikisvasut.extra.hu/]]>
 
 
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (530) Gasztronómia (539) Sport (729) Flag gondolja (34) Belföld (10) Történelem (16) Tereb (145) Autómánia (61) Mozi világ (440) Heti lámpás (276) Mondom a magamét (7110) Tv fotel (65) Egészség (50) Gazdaság (689) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Politika (1581) Vetítő (30) Jobbegyenes (2685) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>