Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Föld napja

Föld napja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Minden nap a Föld Napja. Hiszen itt élünk ezen a bolygón.

Csak ezen a bolygón tudunk élni. Ezért óvnunk kellene... Avagy éljünk mértékkel...Az ún. ökológiai lábnyom, vagy ökolábnyom azt próbálja megjeleníteni, az ember mennyi rendelkezésére álló erőforrást használ fel, használ el a mindennapi életéhez.

Mennyit utazunk, mit eszünk és az élelmiszer honnan jön. Mekkora lakásban élünk, és mennyien.

A különböző adatok alapján kiderül, hogy mennyi ún. globális hektárt használunk fel. Már 2006-ban is annyi erőforrást emésztettünk fel, hogy az emberiség igényeinek kielégítésére majd' másfél Föld bolygóralenne szükség. De tény, csak egy Földünk van! 2006-ban minden emberre 2,6 globális hektár jutott. Ám a Föld eltartó képessége 1,8 - 1,7 gha/fő. Könnyen látható, előbb-utóbb elfogynak az erőforrások... ha több a kiadás, mint a bevétel, óhatatlanul jön a csőd... A

kár globális szinten.

 

Magyarország az ökolábnyom szempontjából gazdag, pazarló ország, hiszen minden egyes magyar emberre 3,2 gha jut. Vagyis a világátlagnál is több. Bár valóban mi vagyunk Európa szegényháza, hiszen az átlagos európai ökolábnyom 4,5 gha/fő.

Az Egyesült Államok lakosság (több, mint 308 millió ember) évente kb. 2,7 millió fővel nő. Az USA lakóinak ökológia lábnyoma majdnem 10 gha/fő.

Kína lakóinak száma meghaladja az 1,3 milliárd főt. A lakosság évente mennyivel növekedhet? 20 millió fővel. A kínaiak ökolábnyoma a világ fenntartóképességének határán van (1,8 gha/fő), bár a kínai gazdaság rohamléptekkel fejlődik és pazarol.

Jelenleg összességében az Egyesült Államok (jóval kevesebb lakója) pazarlóbb módon él, mint az összes kínai. Nem is beszélve az 1,2 milliárdos Indiáról (0,8 gha/fő), vagy a 130 milliós Bangladesről (0,37 gha/fő). Sokáig az Egyesült Államok lakosai vezettek e kétes versenyben, de jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok lakói élnek a legpazarlóbban 10,3 gha/fő-s átlagukkal.

Vagyis, ha mindenki úgy élne, ahogy a pénzben dúskáló öböl-menti ország lakói (mesterséges szigetekkel, 800 m-es felhőkarcolóval) sivatagai fedett sípályával, akkor majdnem hat Föld bolygóra lenne szükség e vágyak kielégítésére.

Ökolábnyom kalkulátor:

]]>http://www.glia.hu/okolabnyom/]]>

Angol nyelvű kalkulátor:
]]>http://www.myfootprint.org/]]>

Egy Földünk van! S évente egyszer Föld Napja!


Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Életmód (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Történelem (16) Mondom a magamét (7110) Egészség (50) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (530) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (276) Belföld (10) Kultúra (6) Politika (1581) Jobbegyenes (2685) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Tereb (145) Gazdaság (689)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>