Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Fenntartható építészet – felhőkarcoló?

Fenntartható építészet – felhőkarcoló?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Soha nem látott ünnepségek közepette adták át a napokban a Burj Dubait, a kis emirátus és egyben a Föld legmagasabb építményét. Örök álom a Bábel torony építése óta, hogy az ember eljusson istenhez e fizikai síkon is.

Most, úgy tűnik, 828 méterre sikerült megközelíteni a Teremtőt. Kérdés, ilyen áron megéri-e? 

Dubai, az öbölbeli mintaállam majdnem gazdasági válságba sodródott az év végén és egy ideje tudjuk, ha egy távoli ország gazdaságában meginog egy bank, vagy egy óriáscég, előbb-utóbb a mi havi törlesztő részletünk növekszik. Dubait azonban gyorsan kisegítette az Emirátusok egyik tagja, így zavartalan lehetet az ünnepség.
 
 
Ám a zöldek szerint ezt a másfél milliárd dollárt el lehetett volna okosabban is költeni.
A Burj Dubai, illetve a mohamedán keresztségben a Burj Khalifa nevet kapta légkondicionálóinak működtetése egyenlő napi 12 500 tonnányi jég felolvasztásával, de vízfogyasztásban is több millió liternyi sótlanított tengervizet igényel naponta.
 
Ráadásul emberi jogi szerveztek szerint a javarészt pakisztáni és bangladesi építőmunkások napi 5 É munkabért kaptak. Ez ezer Ft-nál is kevesebb összeg, mely ugyan több, mint amit otthon kereshetnek, de még a magyar béreknél is lejjebb van (egyelőre(!).
 
 
Burj Kalifa:
 
•1,5 milliárd építési költség
•818 méteres magasság, 169 emelet
•57 lift
•1044 lakás
•31 400 tonna vas, 330 000 köbméter beton
•Mínusz 10 fokos hőmérséklet a tetején
•319 méterrel magasabb, mint az eddigi rekorder, a Taipei 101 torony
•158. emeletén található a világ legmagasabb mecsetje
•76. emeletén található a világ legmagasabb medencéje
•12 ezer építőmunkás dolgozott rajta
•5 dollár volt a munkások napi bére
 
Forrás: ]]>www.greenfo.hu]]>
 
A második helyre szorult Taipei 101 „csak” 509 méter magas. Ha már elveszített az elsőbbséget, a legzöldebb felhőkarcoló címe pályázik. Ebben az évben a tulajdonosok 1,9 millió dollárt fordítanak a víz- és energiafelhasználás racionalizálására, valamint szemétkibocsátását szeretnék tíz százalékkal csökkenteni, amitől egyúttal 627 ezer dolláros megtakarítást remélnek.
 
 
Ez is mutatja, hogy a környezetvédelembe fektetett pénz rövidebb és hosszabb távon is megtérül.
 
 Az épületben található éttermeket pedig arra fogják kötelezni, alapanyagaikat minél közelebbről szerezzék be, minimalizálva a szállítást.
 
Forrás: ]]>www.piacesprofit.hu]]>
 
De ne legyünk igazságtalanok Dubai-jal, ahol még fedett sípálya is található. Dubai is tagja az Egyesült Arab Emirátusoknak, s itt épül fel a sivatagban egy ökováros, Masdar. Az ötvenezres önfenntartó város teljesen autómentes lesz. Nem is értjük, miért az ég felé törekvés, mikor annyi hely van a sivatagban...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Jobbegyenes (2431) Gazdaság (667) Tereb (142) Gasztronómia (539) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Heti lámpás (260) Autómánia (61) Mondom a magamét (6347) Történelem (15) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Életmód (1) Nagyvilág (1464) Irodalmi kávéház (514) Sport (729) Szépségápolás (15) Egészség (50) Vetítő (30) Mozaik (83) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>