Ma 2019 március 23. Emőke napja van. Holnap Gábor, Karina napja lesz.
Taxis hiéna

Taxis hiéna

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A nagy sikerű Proli című írás folytatása több részben... Pesti alakok! Szentesi Zöldi László publikálatlan írásai!  ... ha nem mutatsz erőt, ha gyengének ítél, eltapos, megvág, becsap, kifoszt. 

Pesti alakok 3.

Amikor beszállsz hozzá, csak annyi tűnik fel, hogy a kelleténél nyájasabb. és egy icipicit, de tényleg csak alig észrevehetően bizalmaskodó. De közben figyel. Figyel, mert ő abból él, hogy az embereket megfigyeli. 
És ha nem mutatsz erőt, ha gyengének ítél, eltapos, megvág, becsap, kifoszt. 
Utazás közben a tükörből figyeli az utast. Azt már az első percben felmérte, hogy a kézifék mellett titokban elhelyezett gyorsító berendezést elindíthatja-e, s így az út végén kétszer annyit fizettessen, mint amennyit valóban kellene fizetni. Ha nem, akkor arra gondol, hogy majd a következő utason behajtja, amit ezen a madáron elmulasztott.
A taxis hiéna nosztalgikusan gondol vissza azokra az időkre, amikor még nem taxizott, de erről véletlenül sem beszélne senkinek. Azért nosztalgiázik, mert akkoriban olcsóbb volt a sör, és ő sem volt még dagadék. A mi emberünk úgy gondolja, hogy taxisnak született, és jól teszi a dolgát. Mélyen megveti azokat, akik jobb híján vállalnak éjszakai fuvart, vagy diplomásként fuvaroznak. A mi taxisunk úgy gondolja, hogy a taxizás célja a vendég megkopasztása. Akkor is, ha részeg, akkor is, ha józan, ez utóbbi legfeljebb nehezebb dió, de semmiképpen sem megoldhatatlan.
Legjobban a külföldi utast kedveli. Bár ő maga egyetlen nyelven sem beszél, lelkesen bólogat minden kérdésre, a kezével számjegyeket rajzol a levegőbe. Segítőkészen beteszi a csomagot a csomagtartóba, és máris megkezdődik az utazás. Manapság már nem hurcolja körbe a városban a megszeppent amerikaiakat és japánokat, mint a hőskorban, legfeljebb mellékutcázik egy kicsit feleslegesen, de azért akad elegendő trükkje. Olykor ezernyolcszáz forintra hoz ki egy-egy rövidebb fuvart, és amikor a külföldi nézegetni kezdi az ismeretlen bankjegyeket, segítőkészen rámutat a húszezresre, sőt, el is veszi. Mintha éppen kétezres volna. Tízből hatszor bejön a dolog, ha pedig nem, hangosan elnézést kér, széttárja a kezét, bocsánat, nem láttam jól a sötétben. Ha kenyértörésre kerül a sor, a baseballütő után nyúl, de ilyen csak egyszer fordult elő, amikor megfenyített egy okoskodó, részeg dánt, és ha már arra járt, elvette a pénztárcáját is, úgyis kómás volt a pali, reggel majd azt hiszi, elvesztette valahol.
A taxis hiéna nem tartozik egyetlen társasághoz sem, erőből autózik. Társaival együtt lényegében bűnszervezetet alkotnak, pénzzel elintéznek mindent, megvásárolják a repülőtéri hatóságokat, az alul fizetett rendőröket, de jut egy-két ezres a közterületiseknek, parkolóőröknek, biztonsági embereknek is. Legzsírosabb üzletük a Liszt Ferenc Repülőtér, ide már évekkel ezelőtt betörtek, és hiába a törvényi előírás, az egységes tarifa, és a többi, amikor az utas megérkezik és kilép a terminál üvegajtóján, a mi emberünk és barátai fogadják ott.
A taxis hiéna harminc éve ugyanabba a kocsmába jár, ott piál és hangoskodik a többi taxissal. Beszélgetésük tárgya mindig ugyanaz: egymás szívatása, politika orrba-szájba. A taxis hiéna fennhangon hirdeti a maga igazságait, amelyeket felcsippentett innen-onnan, de azért magabiztosan, saját találmányaként adja elő azokat. Diszkrécióról soha nem hallott: részletesen elbeszéli, hogy mikor, melyik híres embert szállította honnan és hova, ki ült vagy ki nem ült a híres ember mellett, miről beszélgettek menet közben, és így tovább. Ezek a történetek számos hazugságot tartalmaznak, mint például, hogy a híres ember drogozott, részegen szállt be, vagy éppen buzi, és erre ő, a taxis egy perc alatt rájött, de nem érdekli, mert neki az a dolga, hogy embereket szállítson, no, persze, csalódott az illetőben, de kegyetlenül. Aztán nagyot hörpint a söréből, ma már nem dolgozom, böfögi oda a pincér csajnak, és alulról felfelé pillant, az örök proli sunyiságával.

Szentesi Zöldi László - ]]>https://www.facebook.com/szentesizoldi]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Sport (727) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Heti lámpás (199) Tereb (125) Egészség (50) Nagyvilág (1300) Gazdaság (603) Életmód (1) Jobbegyenes (1487) Autómánia (61) Kultúra (3) Tv fotel (65) Politika (1571) Mondom a magamét (3440) Belföld (5) Mozaik (6) Történelem (3) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (454) Rejtőzködő magyarország (171) Flag gondolja (32)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>