Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Orbán zseniális húzása!

Orbán zseniális húzása!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Magyarország egyre jelentősebb szereplő a világpolitikában.

Orbán Viktor hétfőn hivatalos látogatásra érkezik Washingtonba, ahol Donald Trump amerikai elnökkel fog tárgyalni. A magyar és a nemzetközi sajtó elemzései szerint a rendszerváltás óta nem volt olyan jó a viszony az Egyesült Államok és Magyarország között, mint napjainkban. Palóc Andrét, a Századvég elemzőjét a találkozó jelentőségéről kérdeztük, valamint arról, hogy mi várható azon.

Tóth: Hogyhogy pont most kerül sor a találkozóra?

Palóc: A Trump-adminisztráció számára egyre fontosabb a közép-európai szövetségeseivel való jó kapcsolat fenntartása és mélyítése. Ennek egyik legfontosabb sarokpontja az egyes nemzetbiztonsági kérdések, amelyeket illetően a két kormányzat eddig is jól tudott együttműködni. Emellett Magyarország idén 20 éve tagja a NATO-nak, amely komoly jelentőséggel bír az amerikai-magyar kapcsolatok tekintetében.

Tóth: Mi a jelentősége a találkozónak?

Palóc: A magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egyesült Államokra. A két ország együttműködési területei közül kiemelendőek a regionális biztonsági és energiaellátási kérdések, valamint a kétoldalú kapcsolatok, különös tekintettel védelmi együttműködésre. Emellett érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb exportpiaca az Európai Unión kívül. A találkozó jelzi, Magyarország egyre jelentősebb szereplő a régióban és a világpolitikában egyaránt. A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben találkozott többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével, valamint sor került a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójára, most pedig az Egyesült Államok elnöke fogadja a Fehér Házban.

Tóth: Mire számíthatunk?

Palóc: Várhatóan Magyarország NATO-tagságának fontossága és a transzatlanti kapcsolatok lesznek a találkozó középpontjában. Ennek részletei lehetnek a védelmi kiadások 2 százalékra emelése, az ukrán helyzet áttekintése, a katonai missziókban való további közös részvétel, egyes haditechnikai beszerzések, az energiabiztonság, valamint a kereskedelmi kapcsolatok kiemelése.

Tóth: Milyen közös vonásai vannak a magyar és az amerikai külpolitikának?

Palóc: A magyar és az amerikai külpolitika is hasonlóan lát számos, a világpolitikában is meghatározó kérdést. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még 2018 májusában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ahol a két miniszter kiemelte, együttműködnek az illegális migráció kérdésében, a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá a keresztény közösségek védelmében világszerte. Emellett fontos kiemelni, hogy az amerikai és a magyar kormányzat is kiemelt céljának tekinti az antiszemitizmus elleni határozott fellépést. E kérdésben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök több alkalommal hangsúlyozta, Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokat tett az antiszemitizmus ellen.

Tóth Dalma - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7708) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Politika (1582) Tv fotel (65) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2823) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Sport (729) Mozaik (83) Egészség (50) Gazdaság (713) Szépségápolás (15) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>