Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
Bencsik András: Birodalmak kora

Bencsik András: Birodalmak kora

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Első megállapítás: Amerika gyengül, Oroszország erősödik.

Első megállapítás: Amerika gyengül, Oroszország erősödik. Kína is erősödik, India is erősödik. Az Európai Unió gyengül, a Távol-Kelet erősödik. És így tovább.

Következésképpen a Föld geopolitikai egyensúlya gyorsuló tempóban helyeződik át az úgynevezett Nyugatról az úgynevezett Keletre, amit ma még inkább egy másfajta világfelfogásnak, mintsem konkrét helyszínnek kell tekintenünk. Moszkva, Almati, Ankara, Nur-Szultan, Peking, Szöul, Mumbai, Tokió, Rabat és a többi szuperváros bármennyire is eltérő stratégiát követnek, valójában az új keleti létfelfogást építik.

Második megállapítás: a hanyatló birodalmak gyorsulva omlanak össze. A hatalmasra nőtt szovjet birodalom hetven diadalmas év után az úgynevezett peresztrojka 1986-os meghirdetését követően 1990-re vérontás nélkül szűnt meg. Az erősödő birodalmak előbb gyorsan, majd lassan és fokozatosan épülnek föl, amíg el nem érik a zenitet, ahol a stagnálás után, amely akár évtizedekig is eltarthat, elkerülhetetlenül bekövetkezik a fentebb már leírt hanyatlás. A kérdés ezért az, hogy a birodalommá vált Amerikai Egyesült Államok, amelyik számos jelét adja az agóniának, igazából fejlődésének mely szakaszához ért el. Ha a válságjelekkel együtt is tart még a fejlődés, akkor az amerikai birodalom akár még évtizedekig fennállhat, ha azonban elhagyta már fejlődésének csúcsát, akkor az összeomlás rövid időn belül bekövetkezhet.

Harmadik megállapítás: soha egyetlen birodalom sem élte túl az összeomlást, mert olyan minőségi változás következett be, amely után már nem lehet folyamatosságról beszélni. Bármilyen erős nosztalgiával gondol például az orosz elit a győzelmes szovjet korszakra, a mai orosz hegemonizmus a nyelvhasználaton kívül semmiben sem hasonlít a szovjet hegemonizmusra. Amíg a szovjet felfogás expanzív volt, és a forradalom exportjával a létező kommunizmust hirdetve gyarmatosította a világ egy részét – kezdetben elsöprő sikerrel –, a mai orosz felfogás alapvetően védelmi jellegű. Még akkor is, ha a történelmi orosz paradigmához részben visszatérve, a gigantikus földrész-ország peremvidékét is saját érdekkörének tekinti és ennek megfelelően védelmezi.

E tényeknek a meg- és beismerése nem érzelmi kérdés. Józan belátással a jelenség értelmezhető, és így mód nyílik a változásra időben fölkészülni. Nem az a kérdés, hogy ki nyeri meg a háborút Ukrajnában, mert az már eldőlt akkor, amikor a túlerőben lévő orosz hadsereggel szemben nem mert saját zászlaja alatt Amerika és a Nyugat felvonulni. Márpedig a történelem tanítása szerint az nyeri meg a háborút, aki állva marad a harctéren.

Így lesznek érthetőek a távlatos világlátású aggastyánnak, Henry Kissingernek davosi szavai, aki szerint a Nyugat ne akarja térdre kényszeríteni Oroszországot, mivel Oroszország az európai kultúra és civilizáció elengedhetetlen részeként a felborulni készülő Nyugat–Kelet egyensúly fontos záloga is. Ha kell, területi engedményeket kell adni, mert a béke, az idő, a túlélés…

A másik aggastyán, Soros György a Sátán üzenetét közvetíti: a Nyugat pusztítsa el Oroszországot. Szállítson még több fegyvert, fokozza a háborút, egyúttal számolja fel tagállamainak vétójogát, alakuljon át föderációvá, jöjjön létre az Európai Egyesült Államok: valahogy úgy, ahogy a brit birodalom fiókbirodalmaként jött létre az őslakosok kiirtásával az Amerikai Egyesült Államok. Ez stimmel is: az őslakosok kiirtása a migráció révén itt már javában folyik.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Mondom a magamét (7713) Jobbegyenes (2825) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Életmód (1) Egészség (50) Mozi világ (440) Mozaik (83) Sport (729) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Történelem (18) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>