Ma 2023 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Lángoló templomok Franciaországban

Lángoló templomok Franciaországban

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Döbbenetes cikk, olvassák el!

A keresztényellenes atrocitásokat monitorozó L’Observatoire de la Christianophobie adatai szerint azt mindenesetre tudni lehet, hogy a támadásoknak nincs földrajzi logikájuk, az egész országot lefedik, és csak a legszegényebb, ritkán lakott vidéki területek mentesek az ilyen esetektől.

A Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete még javában lángolt, amikor a francia hatóságok bejelentették, hogy nyomozást indítanak „véletlen tűzeset” miatt. A gyanús megfogalmazás sokaknak szemet szúrt. Nicolas Dupont-Aignan jobboldali politikus a BFM televízióban szólította fel a kormányt, hogy tisztázza a tűzeset pontos körülményeit, és vizsgálja ki, hogy valóban baleset vagy esetleg szándékos gyújtogatás állt-e annak hátterében. Christophe Castaner belügyminiszter válaszában nemes egyszerűséggel összeesküvés-elméletnek nevezte a felvetést.

Pedig a kérdés nagyon is jogos. 2016 szeptemberében például épp idejében füleltek le egy iszlamista csoportot, melynek tagjai a Notre-Dame-nál akartak robbantani. Emellett a keresztény templomokat is évről évre több támadás éri országszerte. Az utóbbi egy év során huszonhét templom gyulladt ki Franciaországban, mely esetek többsége mögött a nyomozó hatóságok szerint szándékosság állt. Csak idén 104 keresztény imahelyet ért valamiféle inzultus, a tendencia pedig egyértelmű növekedést mutat.

A belügyminisztérium nyilvános adatai szerint 2008-ban 129 templomot és temetőt szentségtelenítettek meg, 2018-ra azonban ez a szám már 1063-re emelkedett. A baloldali Libération napilap kérdésére a belügyminisztérium azt is elárulta, hogy a támadások közül száz volt erőszakos jellegű, vagyis ennyi bejelentett esetben ért verbális vagy tettleges inzultus papokat és híveket, a többi támadás pedig templomok és sírok elleni vandalizmus volt. Az egy évvel korábban, 2017-ben regisztrált 1038 keresztényellenes támadásból 626 irányult egyházi ingatlanok és 252 temetők ellen.

A tettesek indítékairól a kormány mélyen hallgat. Nem tudni például, hogy a támadások zömét kitevő falfirkálások között milyen arányt képviselnek a muszlim, az anarchista, a sátánista vagy az egyéb politikai üzenetek. A keresztényellenes atrocitásokat monitorozó L’Observatoire de la Christianophobie adatai szerint azt mindenesetre tudni lehet, hogy a támadásoknak nincs földrajzi logikájuk, az egész országot lefedik, és csak a legszegényebb, ritkán lakott vidéki területek mentesek az ilyen esetektől. Ezenfelül viszont a fehér franciák lakta kis falvakban ugyanúgy érik támadások a keresztény intézményeket, mint a bevándorlók által lakott községekben. A tisztázott esetekből az elkövetőknek két fő csoportja rajzolódik ki: egyrészt a bevándorló hátterűeké és a muszlimoké, másrészt a született francia keresztényellenes, anarchista és balliberális fiataloké. Noha pontos számok nincsenek, a bevándorlók és a szélsőséges liberálisok együttesen a támadásoknak hozzávetőleg nyolcvan százalékáért felelősek.

A keresztényellenesség persze nem új jelenség Franciaországban. A szabadkőműves ihletésű Harmadik Köztársaság törvényhozói 1905-ben szavazták meg a laicitét, vagyis a francia szekularizmust, amely szinte minden jogától megfosztotta az egyházat, és államosította ingatlanainak jelentős részét. A katolikusok tiltakozását a párizsi rezsim erőszakkal tiporta el. Az utóbbi évtizedekben a liberális média különféle pedofíliavádakkal igyekszik lejáratni a katolikus egyházat. Teszi ezt úgy, hogy az elmúlt hetven év 46 bizonyított egyházi pedofilügyének zöme az 1960-as és 1970-es évek során történt, az egyház pedig a 2000-es évek elejétől kíméletlen belső ellenőrzéseket tart az ügyben. Összehasonlításképpen az állami oktatásból csak 2015 és 2016 között 57 embert zártak ki pedofília vádja miatt. A liberális média ennek ellenére úgy tesz, mintha pedofília csakis a katolikus egyház berkein belül fordulna elő. Aligha lehet véletlen, hogy a keresztény templomok elleni támadások megszaporodása szinte tökéletesen egybeesik a katolikus egyház elleni pedofíliakampánnyal.

Jean-Pierre Bouchard krimino­lógus szerint a fősodrú média az általánosan uralkodó keresztény- és fehérellenes ideológia miatt hallgat a templomok elleni támadásokról. Nagy médiafelületet kapnak ezzel szemben az antiszemita és iszlámellenes inzultusok, még úgy is, hogy azoknak a száma a közelmúltban jelentősen csökkent. A zsinagógákat és a zsidó közösségek intézményeit napi 24 órában védi a francia hadsereg, a mecsetek pedig szinte mindig tele vannak, így nehezebb megrongálni az épületeket. A templomok ellenben országszerte konganak az ürességtől: míg az 1970-es éve elején a franciák ötöde járt templomba, mára ez az arány bőven öt százalék alá csökkent. A kihasználatlanság miatt a hatóságok a rosszabb állapotban lévő templomokat felújítás helyett sokszor egyszerűen lerombolják – 2000 óta közel ötven ilyen eset volt –, a még használhatókat pedig ingatlanbefektetőknek adják el, hogy azok szórakozóhelyet vagy boltot csináljanak belőlük.

Almássy Ferenc - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (9) Történelem (15) Vetítő (30) Tereb (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Irodalmi kávéház (521) Kultúra (6) Egészség (50) Tv fotel (65) Gazdaság (681) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2619) Heti lámpás (263) Sport (729) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Nagyvilág (1306) Mondom a magamét (6833)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>