Ma 2023 február 01. Ignác napja van. Holnap Karolina, Aida napja lesz.
Továbbra sincs alku

Továbbra sincs alku

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Van élet a néppárton kívül is. Fricz Tamás írása.

A Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus kapcsán az előző héten azt írtam: nincs alku, a Fidesznek ragaszkodnia kell az általa legfontosabbnak tartott értékeihez, elveihez. Ha pedig erre nincs mód a néppárt berkein belül, akkor nincs más megoldás, mint a kilépés – megelőzve a kizárást.

A szerdai megállapodás fényében sem változott a véleményem, de szerintem a Fidesz véleménye sem.

Kompromisszum született szerdán, a helyzetnek nagyjából leginkább megfelelő kompromisszum, ami még nem járt arcvesztéssel.

Természetesen szó sincs arról, amit sokan nyilatkoztak az elmúlt napokban, hogy a Fidesz egyértelműen győzött volna a néppárti közgyűlésen. De az is tény, hogy nem is veszített, s ez most egyelőre elegendő.

Ahogyan Móricz Zsigmond írta A fáklya című könyvének befejező mondatában: elvégeztetett, de semmi sem tisztáztatott.

Nyilvánvaló, hogy jelen pillanatban, az európai parlamenti választások előtt bő két hónappal mindkét fél érdeke azt diktálta, hogy ne vigyék kenyértörésre a dolgot, mert az senkinek sem lenne jó. Nem lenne jó a néppártnak, mert a pártcsaládon belüli balhé ártana a kereszténydemokrata-konzervatív (?) szövetség választási esélyeinek, hiszen egy belső konfliktusokkal terhelt frakció nem igazán vonzó a választóknak sem, nem beszélve arról, hogy az esetleg újonnan bekerülő, a néppárt felé orientálódó pártok kétszer is meggondolnák, hogy ebbe a konfliktusos frakcióba, vagy inkább egy másikba lépjenek be a választások után.

De nem lenne jó természetesen Manfred Webernek sem, mert egy vitatkozó-veszekedő pártcsaládnak jóval kevesebb esélye van arra, hogy az ő jelöltjük kerüljön az Európai Bizottság élére.

És a Fidesz is kereste azt a megoldást, hogy, ha egy mód van rá, a választások előtt még ne hagyja el a néppártot – bár Orbán kezében ott volt a kilépési nyilatkozat.

Érdemes azonban előre nézni: mi van most?

Szerintem a szerda óta eltelt napok azt bizonyítják: a helyzet tovább romlott, az alternatívák kezdenek beszűkülni. Erről árulkodnak az az óta elhangzott nyilatkozatok.

Ebből a szempontból kiemelendő Manfred Webernek a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúja, amelyben világosan kifejti, hogy a néppárt már nem a jobboldalt, hanem a középet képviseli. S ez a közép együttműködést ajánl a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és a zöldeknek is. Azt már én teszem hozzá: tehát mindenkivel együttműködés, aki nem jobboldali, kereszténydemokrata vagy konzervatív. Zseniális!

Viszont kizárja az együttműködést a Salvini vezette olasz Ligával, illetve a lengyel Jog és Igazságosság Pártjával (PiS), míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülést és a német AfD-t (Alternatíva Németországnak) „jobbos tökfejeknek” nevezte. A Fidesz az előző két párttal kiváló viszonyt ápol és szoros együttműködésre törekszik velük – teljes joggal. Mondjam tovább?

Mondom: a sokak által változást ígérő – de azt nem hozó – Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke szerint a Fidesznek teljes mértékben el kell oszlatnia a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az Európai Néppárt közös értékeit. Mármint a bevándorlást támogató, multikulti, birodalmi Európát támogató „új” értékeket.

S végül: Herman Van Rompuy, a Fideszt vizsgáló bölcsek tanácsa vezetője nemrég azt mondta, „egyértelmű, hogy amit Orbán tesz, az teljesen ellentétes az Európai Néppárt értékeivel.”

Az ítélet tehát megvan – a vizsgálat előtt.

A másik oldalon pedig ott állnak a Fideszt és Orbánt támogató nyilatkozatok – többek között – a PiS-től, a Ligától, a közép-európai néppárti politikusoktól, illetve Santiago Abascaltól, a spanyol, egyre jobb eredményeket elérő VOX nevű párt vezetőjétől, aki azt mondta, hogy Orbán egyre inkább Európa új vezetőjének tekinthető.

És még valami: a Fidesz most bizonytalan ideig nem vehet részt az Európai Néppárt munkájában, nem szavazhat, nem képviselheti az érdekeit. Ez semmiképpen sem jó. A párialét elfogadhatatlan és tarthatatlan, ezen változtatni kell.

Fontos viszont, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondott, aki szerint a tagság felfüggesztése, sőt – és ez a döntő! – a tagsági viszony megszüntetése sem lenne hatással Magyarország gazdasági érdekeire, hiszen a leghangosabb támadások idején is nagyon komoly megállapodásokat kötöttünk német nagyvállalatokkal. Ez azoknak fontos információ, akik szerint, ha a néppártból kilépünk, gazdaságilag ellehetetlenülünk, senkik leszünk. Ez egyszerűen nincs így, van élet a néppárton kívül is – és talán tisztább, egyenesebb, őszintébb, adekvátabb élet, mint azon belül.

Megnyugtató ebből a szempontból, amit Orbán Viktor a március 20-ai közgyűlés után sajtótájékoztatóján leszögezett: „…világossá tettem, hogy mi a politikánkon nem kívánunk változtatni. A mi politikánknak, az európai politikánknak a lényege továbbra is az, hogy mi egy erős Európát akarunk …A migráció kérdésében semmilyen változtatást nem tudunk elképzelni. … És az európai kereszténység védelmének ügyében, a keresztény értékek és kultúra védelmében sem tudunk kompromisszumot elképzelni. Mi a jövőben is ezt a három irányvonalat tudjuk képviselni.”

Nos, ez az.

Semmi más nem kívánkozik ide jobban, mint Ady Endre A Tűz csiholója című verse: „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni, / Százszor bátrak és viharvertek.”

Fricz Tamás - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Gasztronómia (539) Gazdaság (675) Mozaik (83) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (516) Autómánia (61) Életmód (1) Egészség (50) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1305) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2536) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6587) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Tereb (142) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>