Ma 2021 május 06. Ivett, Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
Meleg karakter Disney Szépség és a szörnyetegében

Meleg karakter Disney Szépség és a szörnyetegében

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
...miért nincs a mesékben meleg karakter; és most a filmesek beadták a derekukat.

A Szépség és a szörnyeteg cím angolul is alliterál (Beauty and the Beast), ami ráerősít a romantikus sztereotípiára: a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, az ellentétek vonzzák egymást, a küllembéli szintkülönbségek pedig elhanyagolhatók, ha a lelki rokonság amúgy fennáll. A XVIII. századi írónő, Jeanne-Marie Leprince de Beamont tündérmeséje szinte törvényszerűen vette be a Disney-birodalom sáncait: az 1990-es évek elején ez lett a stúdió harmincadik rajzfilmje. Aligha volt elkerülhető az élőszereplős változat is, amely körül máris több kontinensen forrnak a nem éppen mesebeli indulatok.

Azt gondolhattuk, az újrafeldolgozás fő vonzereje az lesz, hogy Belle-t, a Szépséget Emma Watson, a Harry Potter-széria szemünk előtt felcseperedett Hermionéja alakítja. Ám néhány héttel a premier előtt, remek időzítéssel interjút adott a filmmusical rendezője, Bill Condon az Attitude című brit melegmagazinnak, és felfedte, hogy a Le Fou (őrült, bolond) nevű figura, a gonosz Gaston lovag fegyverhordozója gyengéd érzelmeket táplál gazdája iránt. Végül egy homoszexuá­lis csók is elcsattan a két férfi szereplő között, és a rendező büszkén konstatálja, hogy „ez lesz az első kizárólagosan meleg jelenet” a Disney-filmek történetében. Úgy véli, a meleg karaktert az amerikai színész olyan érzékenységgel alakítja, hogy „már ez önmagában megérte, és a karakter szerepeltetése mérföldkövet fog jelenteni a melegek láthatóságát illetően”.

Egy mesefilm mint láthatósági mellény: nos, ez merőben újszerű megközelítés. A meleg szerelem ilyesfajta filmes ábrázolása azért is pikáns, mert Walter Elias Disney, a vállalat­alapító a múlt század első kétharmadát átívelő életében legkevésbé sem számított emberi jogi harcosnak. A politikai ítéleteiben definíció szerint csalhatatlan Meryl Streep például egy díjátadón a legendás Walt Disney-t (aki a Hófehérkéért Oscar-díjat kapott) egyenesen szexistának és antiszemitának nevezte. Az Oscar ellenére sem tudták megbocsátani neki, hogy például Az akarat diadalát rendező Leni Riefenstahlt körbevezette a műtermében. Néhány éve az osztrák állami tévétársaság bocsánatkérésre kényszerült az 1933-as Három kismalac című rajzfilm sugárzásáért: a gonosz farkas figurájának volt egy olyan korábbi változata is, ahol a kismalacokhoz bekéredzkedő ordast zsidó házalóként ábrázolták az alkotók, a korabeli antiszemita karakterjegyeket felhasználva.

Nos, ez a Disney-cég csinál most szexuális forradalmat a vásznon, fél évszázaddal a stúdióalapító halála után. A jogkiterjesztő mozgalmak már évek óta ostromolták a vállalatot, hogy miért nincs a mesékben meleg karakter; és most a filmesek beadták a derekukat. Hasonló ez az Oscar-jelölésekre gyakorolt nyomáshoz: tavaly egy afroamerikai jelölt sem volt, idén a kvótaközpontú tiltakozások számára már egy sereg (igaz, díjazott egy sem). Már az is szörnyű, hogy a szakmai szempontokat külső érdekek írhatják felül, a meseként eladott meleg fegyverhordozó azonban nemcsak az eredeti történettel megy élesen szembe, hanem a közmegegyezéssel is, hogy gyermekeinket megkíméljük a politikai propagandától.

A magyar forgalmazó 12-es, az orosz 16-os korhatár­karikát látott indokoltnak a meleg csók ábrázolása miatt. Borítékolható, hogy az ügynek itt nem lesz vége, hiszen a gendersemleges jogvédők szerint nyilván a heteró csókjelenetek esetében is ezeket a megszorításokat kellene alkalmazni. Ráadásul szülői felügyelet mellett a korhatárkarikának sincs tiltó ereje: magyarázza csak el apa meg anya a csemetének, mit is művelnek ott azok a bácsik. És máris benne vagyunk a közepében: a nézőt bevonták egy olyan harcba, amilyenre nem akart jegyet váltani, és amire talán kellő előismeret híján nem is számított. A jelenség pedig nem elszigetelt: immár rajzos Disney-produkciókban is látható homo­erotikus csókjelenet.

Walt Disney hazájában, egy alabamai moziban máris megtagadták a vetítését. „Ha egy film alatt nem ültethetem magam mellé Istent vagy Jézust a moziban, annak a filmnek semmi keresnivalója nálunk” – fogalmazott a Henagar városában található mozi üzemeltetője. Az alkotók állítólag az eredeti rajzfilm dalszövegírója, Howard Ashman előtt tisztelegnek Le Fou karakterével; az eredeti rajzfilm azonban minden további nélkül pereghetne a sokat látott alabamai filmvásznon.

Oroszországban viszont nem bibliai, hanem világi törvény tiltja 2013 óta a meleg propagandát a kiskorúak körében, ezért a film betiltását is fontolóra vették. A kultuszminiszter végül a bemutathatóság mellett döntött, de a filmre csakis tizenhat éven felüliek válthatnak majd jegyet. Vagyis a szülői kíséret nem kibúvó. Az anaheimi Disneyland Parkban Red Rose Taverne néven tematikus étterem nyílt (a nem hervadó vörös rózsa a szóban forgó mese egyik kulcsmotívuma), ahol Szörnyburger is kapható négyezer forintért (szegény Pinokkiót cserélték le). Az étterem előtt hosszú sorok kígyóznak, és a piros rózsát rejtő műanyag poharak máris hiánycikkek.

S hogy a jól menő márkába csempészett meleg karakter vajon megéri-e üzletileg? Nem kizárt. Nemcsak a jövő évi Oscar-díjátadón lesz érdemes odafigyelni, hanem a mozipénztáraknál is. Igaz, az anyagi sikerben bajos volna szétszálazni, hogy mennyit vitt vagy hozott ez a forradalmi ideológiai árukapcsolás, amely a melegeket láthatóvá teszi. Ami ma még furcsa, holnap talán már megszokott lesz: óvodáscsoportokat visznek a Pride-felvonulás megtekintésére, és az óvodapedagógusok feladata lesz a láthatóság értelmezése, mit is csinálnak ott, a kamionokon azok a nénik és bácsik…

Csontos János -]]> www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (6) Vetítő (37) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (505) Jobbegyenes (2019) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5278) Tereb (140) Sport (729) Flag gondolja (33) Heti lámpás (254) Autómánia (61) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>