Ma 2020 október 27. Szabina napja van. Holnap Simon, Szimonetta napja lesz.
Lendvai Ildikó dalra fakadt

Lendvai Ildikó dalra fakadt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
O bella, ciao…
Véletlenül a magyar miniszterelnök két barátja ösztökélte új életre a dalt.

„Megmozdulásaikon ezt énekelték a Brexitet ellenző britek, a »Je suis Charlie« jelvényt viselő franciák, az Erdogan ellen lázadó isztambuliak, a brazil nők, tiltakozva Bolsonaro pöffeszkedő macsósága ellen, aki sorra leringyózta nőnemű ellenfeleit, és »Magát még csak meg sem erőszakolnám, meg sem érdemli!« felkiáltásokkal alázta a politikusnőket. Szólt a dal »Stop homofóbia!« táblák alatt, de legtöbbször a »Freedom!«, »Szabadság!« transzparensek mellől. Amikor az Egyesült Államokban egész zenei albumot adtak ki a trumpizmus ellen, a fő szám azon is a »Bella ciao« volt, a különleges, füstös hangú világsztár: Tom Waits előadásában.

Nem lehet nem látni, hogy a dal új jelentéstartalmat szívott fel, ettől lett korszerű és népszerű. Őrzi antifasiszta eredetét, amellyel annak idején a nagyon sokféle ideológiát követő, de egyként Mussolini-ellenes olasz ellenállók érzelmi összekovácsolásához, majd a háború után az olasz megújuláshoz járult hozzá. De alkalmas lett a tekintélyelvű, önkényes hatalmak újfajta vezérei elleni tiltakozásra, divatos szóval az anti-populizmusra is. Eleven bizonyítékául annak: nem igaz, hogy tömeges érzelmi mozgósításra csak az álhazafias nacionalizmus, a radikális jobboldal képes. 

A dal új értelme is Olaszországból ered. Úgy látszik, a Pó melletti rizsföldeken dolgozó asszonyok egykori munkadalából partizándallá lett akkordoknak sok életük van. A Berlusconi elleni tiltakozások élesztették újjá őket – érdemes megnézni a Youtube-on, ahogy a szegényeket, kallódó fiatalokat segítő híres pap:

Don Andrea Gallo vezényletével a templomban énekli a lelkes gyülekezet –, innen természetes módon vették át a Salvini elleni tömegmegmozdulások. Véletlenül a magyar miniszterelnök két barátja ösztökélte új életre a dalt. Nem csoda, hogy a kormányhű sajtó gyorsan pozicionálta magát »O bella, ciao«-ügyben. Egyikük nagy egyetértéssel idézi a Mussoliniért és Orbánért egyaránt rajongó »Olasz Testvérek” párt elnöknőjét, aki azon háborog, hogy az új európai biztosok egy csoportja – köztük Timmermans, juj! – ezt énekli vidáman.

A lap rögtön »marxistának« bélyegzi a dalt – csak tudnám, hol fedezték fel a marxizmust a szerelmi búcsú szövegében! Akkor persze nem volt kifogásuk, amikor maga Kis Grófo költött hozzá rémes bulizós szöveget: »Ő itt a vagány./ Ő itt a menő./ Na gyere, mulass…«, és így tovább, egészen a bella csaós refrénig. Talán még Rogán is nótázott vele azon a híres helikopteres lagzin.

De ma a »Bella ciao« szívdobogás-szerűen szaggatott ritmusa Trump, Erdogan, Bolsonaro, Salvini vagy Boris Johnson Brexitje ellen szólít utcára. Mi Orbán rendszere ellen még keressük a közös dalt, a közös ritmust, a közös tömegmozgalmat. De nekünk is meg kell találnunk – nem csupán a zenét, hanem a mozgalomszervező érzelmeket.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1452) Belföld (5) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (491) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Gasztronómia (539) Gazdaság (653) Történelem (14) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (4877) Autómánia (61) Kultúra (6) Egészség (50) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1877) Heti lámpás (244) Vetítő (37) Politika (1571)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>