Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Koncepciótlanul

Koncepciótlanul

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A miért nem megy a balosoknak problémakört járjuk ma körül.

Vagyis miért lesz ballibáinknak meglehetősen nehéz labdába rúgniuk. Hogy pontosak legyünk: bele fognak azért rúgni, lesz pár csúnya gyomros is – főleg Budapesten –, de a labdákat bizony a háló helyett jelenleg a közönségre lövik. Különösen érdekes a mi baloldalunkat a miniszterelnökkel összevetve vizsgálni, aki bizony Tusványoson megint képes volt megfogalmazni, hogy mi a fenét is gondol a világról, benne saját, illetve politikai közösségének szerepéről. Ez az, ami a másik térfélen nem megy.

Szóval, ha nagyon szakszerűek szeretnénk lenni, azért nincs nyitott kommunikációs tér számukra, mert egész egyszerűen nem tudták definiálni, hogy mi ellen küzdenek. A totális dezorientáció legbiztosabb jele a balliberális véleményformáló elit egyik atyamesterének, TGM-nek a felvetése volt, mégpedig az, hogy bár az MSZP-t igazán nem szeretik, de akkor is inkább mindenki függessze fel a párttevékenységet, és a szavazó ]]>menjen el a komcsikra szavazni.]]>

Na, ez az ember beszél demokráciáról.

A dezorientáció új bizonyítéka emellett a másik nagy gondokodó, továbbá a modern baloldaliság kurva jó könyveinek reménybeli írója, Gyurcsány megszólalása. Okosságai megdöbbentően elkezdtek terjedni a neten, a 2008-2009-ben hamvába hótt Tarjányi féle zöngzemény új utózmányán, a zoom.hu-n a mi Ferencünk ugyanis épp ]]>azt bizonygatja]]>, hogy bár nincs bizonyítéka, de ő érzi, hogy Orbán gonosz és lop. A lopás vádja közvetlenül Czeglédy Csaba letartóztatása környékén jött elő, aki speciel a Fletó és Botka ügyvéde, s hát az a helyzet, hogy 3 milliárdot síbolt a fiatalember a vádak szerint és mindenféle aranyrudakat tartalmazó trezorokról beszélhet majd a Fidesz a kampány idején. Ez annyira tökéletes, hogy akár a nemzetünk hófödte hegygerincei is kitalálhatta volna, hogy nem ő találta ki, az csak azt bizonyítja, az haladó baloldalunknak nincs szüksége holmi kormányzati rosszindulatra, képesek önmagukat minden helyzetből tökönrúgni.

A zoom.hu-nak is jelentősége van, ugyanis jelenleg még tesztüzemben lehet olvasni. A Ferit is így kell tehát olvasnunk: tesztüzemben. A világról alkotott képét amúgy körülbelül azon három mondatban ejti meg, ami a lényegi elképzeléseiről szólna – ez annyi, hogy vagy fizet, vagy nem annak a bizonyos „informátornak”, aki a jelek szerint eltűnt –, a többi kérdésben meg arról beszél, hogy a Botka Lacinak nem jön be a dolog.

Hát, ennyit az ideológiáról, meg a kurva jó könyvekről.

Igazándiból az előbb már említett Botka Laci tette fel az i-re a pontot, amikor kitalálta, hogy a zOrbán a magyar emberek biztonságával kufárkodik. Ezt azután mondta, miután megnyittatta volna a kerítést – persze csak egy német újságban. Itthon már máshogyan fogalmazott, de ez nem populizmus, ez maga a szakértelem. Szélkakas méjmek felkészülnek.

Valamikor a boldog emlékezetű ellenzéki, 2010 előtti érában, a Szijjártó-féle kommunikációs igazgatás alatt, főképp nyáron szoktak volt megjelenni a híres egymondatos Fidesz-közlemények. Így például: XY szocialista (akkor még kormányzati poziban levő) politikusnak „megártott a nagy meleg.” Nem gondoltuk volna, hogy immáron hét év Fidesz kormányzás után is ezt kell mondani, de a helyzet továbbra is így áll, s gyakorlatilag bármelyik megnyilatkozásukkor még mindig elmondható.

És most pedig itt az ideje a részletesebb mélyelemzésnek, mi nem megy – vélhetően intellektuális hiányosságok miatt – a ballib csapatoknak.

A definíció. Még mindig nem sikerült definiálniuk a jelenlegi kormányzás lényegét. Márpedig ez Viktorunknál három alappilléren áll. Az első az a kötcsei 2009-es beszéd (ez a politikai alapvetés), a második 2015-ben született (ez a migrációs), a harmadik pedig a kormányzásról szól. Talán az első okot a nagy meleggel hozhatnánk összefüggésbe: az ideológusaiknak egész egyszerűen túl sokszor ártott már meg az a bizonyos nagy meleg – vagyis koruknál fogva (amikor valaki több mint nyolcvanszor éli meg a krumplikapálást) elvesztették a lehetőséget a magyar társadalom állapotának felméréséhez.

A második ok, hogy a politikai elitjük kimerült, – új gondolatot tán utoljára a Lukács György tudott kiizzadni, az meg ugye rég meghótt, s az utódának, Ágika néninek is inkább a lekvárokkal kéne már foglalatoskodnia Marx helyett – láthatóan olyan dogmákhoz ragaszkodik, amelyet nyugaton is állandóan – és egyre lemondóbban – gépiesen ismételgetnek. Csakhogy ez itt (részben persze sajnos) nem az a nyugat. Az egyik legjellemzőbb példa a Momentum: volt egy remek húzásuk, politikai értelemben (most függetlenül persze attól, hogy káros volt-e vagy sem). Már épp elkezdtek felfelé ívelni, amikor, valamilyen számomra rejtélyes oknál fogva bekattantak náluk a szokásos fogaskerekek és elmentek buzifesztelni.

Namost, bevált recept nyugaton a buzifesztelés fesztelen tesztelése, ám jelezzük: a magyar lakosság jelentős többségének számos gondja között meglehetősen elhanyagolható súllyal esik latba melegházasság, mint intézmény támogatása. A szocik persze megszokták, hogy az épp aktuális vezetésük ott csiricsárézik, Kunhalmi „kicsit becsiccsent” Ágikával az élen, ám szavazóik inkább csak legyintettek a kérdésre. A többiek hasonlóképp. Meggyőződésem, hogy itt ma a magyarországi „meleghelyzet” megítélése alapvetően semleges. Ez azt jelenti, hogy a rendkívül kisszámú népességen kívül, akiket speciel érdekel, vagy dühít, alapvetően az itt élők pusztán közlekedéstechnikai akadálynak látják. Vagyis „van egy nap az évben, amikor a fél várost lezárják, és nem lehet közlekedni, mert a buzik felvonulnak”.

Ezen túlmenően viszont senkit se érdekel.

Aztán szintén van ez a migrációs kérdés, amelyben mindenféle ügyekben megnyilvánultak, és ennyi lényegi elemet lehet kihüvelyezni a meglehetősen diszharmonikus álláspontjukból, hogy tulajdonképpen, nekik ez tetszik.  A népszavazás eredménye szerint viszont a magyaroknak nem, 98% az bizony sok.

Már majdnem elfelejtettem, de még meg kell említeni az immár egyben kezelendő „antiszemitizmus” , „fasizmus-nácizmus” és „diktatúra” fedőnevű kártyapaklit. Ezt legutóbb az épp már nem itt tartózkodó Bibi Netenjahu vette ki a kezükből, amikor már elindult a verkli és a Soros plakátkampányra próbálták ráhúzni az „antiszemita” vádat, amikor fentről (vagyis Tel Avivból) gyütt a telefon, hogy nem, Sorost mi se szeretjük, aki tehát Sorost ekézi, az minket támogat és slussz. A fasizmus, mint elméleti kategória ráadásul jelen pillanatra jelentésnélkülivé vált. Ugyanis igazi, tökös, élő fasisztát utoljára 1945-ben láthattak (és akaszthattak) bátor komcsi barátaink, azóta azonban eltelt mintegy 70 év.

Ez a mumus már kissé öregecskedő, talán le kellene cserélni…

A diktatúra szót pedig továbbra is bátor dolognak érzem egy olyan utódpártnak a szájára venni, amelyik speciel a diktatúra rendszerpártja volt. Szóval nyugvópontra jutottunk.

És itt – számukra legalábbis – sajnálatos módon le kell zárnunk a kidolgozott ballib elméleti, ideológiai alapvetéseket. Ugyanis, a baloldali liberális közösség a jelek szerint ezen a pályán kívül nem megy. Ami azt jelenti, hogy a „kormányzat lop” – vonalon túl, ami egyébként értelmesen felhasználva a mindenkori ellenzék legnagyobb fegyvere, a fentiek kivételével semmilyen érdemi hozzáfűznivalójuk nincs semmihez.

És itt térnénk vissza a 2010 előtti daliás ellenzéki időkre. Valahogy így lenne összefoglalható a polémia, hogy „A Fidesznek nincs programja”. Párbeszédesítve ez a következőképp zajlott:

  • A Fidesznek nincs programja.
  • De van.
  • De nincs, ha lenne, el tudnánk olvasni.
  • Van, de eldugtuk.
  • Miért dugtátok el?
  • Mert a ballib sajtó szétszedné.
  • A Fidesznek tehát nincs programja.
  • De van, mondtuk.
  • De nincs, ha lenne, el tudnánk olvasni.

És így tovább. Csakhogy narancs bőrkötéses „program” ugyan valóban nem volt – azt a „Nemzeti Együttműködés Programja” nevű „kormányprogramot nehezen lehetne „programnak” definiálni, ám ideológiai, víziókban összefoglalható terv, koncepció igenis volt. Ugyanis számos egyedi kérdésre kiskátészerűen meg voltak azok a válaszok, amelyeket a pógár tudni szeretett volna.

Nomármost a történés úgy adódott, hogy alapvetően olyan kérdésekre voltak válaszok, amelyeket a pógárok kérdeztek is. Így bármikor lehetett bármelyik (akkor még komcsi) kormányzati álláspontra négy öt mondatban összefoglalható replikát megjelentetni. Az állandó lépéskényszer és legitimációs krízishelyzet pedig arra a pályára állította a szocákat, aminek a végén – pechjükre és, már akkor is látható volt, pechünkre – még egy gazdasági világválság is állt.

Azóta se keltek fel.

Nem tudom feltűnt-e, de az immáron többedik „nagy megmentő” illetőleg „nagy reménység” Botka László is immáron huszonéve (94-óta) politikai szereplő, annak minden nyűgével, felhalmozott negatívumával együtt.

Jelenleg ez a vízió hiányzik a ballibákból (a fent említett pár ideológiai alapvetés kivételével), így tőlük legfeljebb annyit tudhatunk meg, hogy: a kormány lop, fasiszta, diktatórikus, és nem védi meg a melegek jogait. Mivel azonban ők jelentősen többet loptak (és teljesen egyedi módon hét év ellenzékiség után is képesek korrupciós ügyeket magukban hordozni), viszont legalább csinálni se csináltak semmit, a többiről pedig már írtunk, így érdektelenségbe is fullad a dolog.

Hát ez édeskevés lesz, fiatalok. Amikor pedig TGM Pottyondy Edinának ]]>levelét megírta]]>, azt hiszem volt az a pillanat, amikor mi pedig egy édeset kértünk. A kávénkba.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mozaik (83) Gazdaság (711) Belföld (11) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7667) Jobbegyenes (2818) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Vetítő (30) Politika (1582) Flag gondolja (36) Életmód (1) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (319) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>