Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
Kokárda

Kokárda

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha ma élne Szendrey Júlia, alighanem elsírná magát.

Az idén immár 175 éve él és virít a mellkasokon a kokárda. Az első kis, nemzeti színű pántlikát a kutatástörténet szerint Petőfiné, Szendrey Júlia forradalmi lelkesültségében 1848. március 14-e estéjén készítette el, és férje mentéjére, a szíve fölé tűzte. A költő feleségétől másnap több márciusi ifjú is kapott hasonló medált, amely gyorsan elterjedve idővel a magyar nemzet egyik nevezetes jelképévé vált.

A forradalom és szabadságharc ünneplése a kokárda feltűzésével nem mindig volt magától értetődő. A bécsi udvar csak a kiegyezés után tűrte meg a hazafiság e megnyilvánulását. Hivatalos nemzeti ünnepi rangra március 15-ét csupán 1927-ben emelték. A hatalom számára a hazaszeretet ezen ünnepe és magának a kokárdának a puszta látványa az 50-es években már ismét rosszallást váltott ki. Például Rákosi Mátyás március 9-i születésnapja hamisra sikeredett fénnyel igyekezett túlragyogni március 15-ét, amelyet vissza is minősítettek egyszerű munkanappá. Az 1956-os forrongás idején a fiatalok ’48 szellemét idézve a „forradalmi tavasz ősszel” jelszót hangoztatva vonultak a Bem szoborhoz és tűzték kabátjuk hajtókájára a kokárdát.

Levonva a világot megrengető 56-os történések tanulságát, Kádár János nem csupán a pesti srácoktól rettegett, hanem az egész fiatalságtól. Annál is inkább, mert ezekben az években március 15-ét már mindinkább az elnyomás elleni küzdelem szelleme lengte át. Az ideológusok boszorkánykonyháján ekkortájt kotyvasztották össze a Forradalmi Ifjúsági Napok ünnepségsorozatot, '48 eszméjét a Tanácsköztársaság 1919. március 21-i kikiáltása és a felszabadulás 1945. április 4-i dátumával felöntve igyekeztek elmismásolni. (Ezekben az években terjedt el a vicc: mi a különbség a létező és a működő szocializmus között? A létező szocializmus nem működik, a működő szocializmus pedig nem létezik.)

És jöttek a spontán utcai megmozdulások, amelyeket a rendszer trükkök százaival igyekezett meggátolni. A 70-es, 80-as években a Petőfi szobornál összegyűlt tömegből kiváló ellenzéki szónokok hangját például a háttérben parkoló katonai teherautó hangszórója, végtelenített szalagon, egész nap a Fel-fel vitézek a csatára című induló dobhártyarepesztő harsogtatásával nyomta el. A rendszert kritizáló gondolatok ily módon megsüketült fülekre találtak. (Pusztába kiáltott szavak.)

A puhuló diktatúra trükkje volt az is, hogy a veszélyt sejtető jeles napon tömegével a fővárosba vezényeltek vidéki ifjúgárdistákat, KISZ-aktivistákat, akik hivalkodó, tányérnyi, kincstári kokárdával pöffeszkedve járőröztek a budapesti utcákon. A „mindent megjelölni annyi, mint semmit sem megjelölni” elv alapján így semlegesítették, zabolázták meg a szalagocskát a szabadság eszméje melletti hitvallásként kitűző, netán lázadozásra hajlamos fiatalokat. 1986. március 15-én pedig a tüntető tömeget a hatóság nagy ravaszul a Lánchídra terelte, ahol aztán gumibotos rendőrök – figyelmeztető szándékkal – akit csak értek, jól elagyalták.

A rendszerváltás után március 15. ismét pirosbetűs ünnep, munkaszüneti nap. A kokárda azóta – szabadon – pártszimpátiától függetlenül még inkább az összetartozás, a nemzeti érzés melletti kiállás szimbóluma. Ám felvetődik a kérdés: az EU-s pénzek megérkezését gátló brüsszeli büntetőfékezésük ismeretében mennyire hiteles a DK-s Gyurcsány-házaspár ünnepi ruháján díszelgő nemzeti színű szalagrózsa? A hazájuk elleni ármánykodás láttán, ha ma élne Szendrey Júlia, alighanem elsírná magát.

Kruppa Géza

A szerző újságíró

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nézőpont (1) Kultúra (9) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2804) Flag gondolja (36) Történelem (18) Mondom a magamét (7603) Egészség (50) Mozi világ (440) Gazdaság (709) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>