Ma 2022 október 07. Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
Kijött az olasz jobboldal programja – mintha Orbán Viktor írta volna

Kijött az olasz jobboldal programja – mintha Orbán Viktor írta volna

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez azért nem semmi!

Egykulcsos adó, békepártiság, családtámogatás, atomenergia, határvédelem, kevésbé bürokratikus Európa: a választási győzelemre törő olasz jobboldal másolni kezdte a magyar modellt, írja a Mandiner.

Múlt pénteken rejtélyes módon „kiszivárgott” a szeptember 25-i előrehozott választáson egységben induló olasz jobboldal (Giorgia Meloni Olaszország Fivérei pártja, Matteo Salvini Északi Ligája, Silvio Berlusconi Forza Italiája) választási programja.

A programban magyar szemszögből is számos izgalmas elem található – a legfontosabb szakpolitikákat ugyanis mintha egy az egyben a Fidesztől vették volna át.

Visszatér a nemzeti érdek

Az első, külpolitikai blokk („Több Olaszországot Európába, több Európát a világba!”) rögzíti: nem európai föderalista, hanem „a haza védelmére és a nemzeti érdekre koncentráló” külpolitika lesz a jobboldali kormány alatt Olaszország iránya, és az Európában eddig jó pénzért hallgató ország diplomáciai szerepének megerősítésére készülnek.

Rögzítik: támogatják az Oroszország által lerohant Ukrajnát, ugyanakkor „minden, a konfliktus megoldására vonatkozó diplomáciai kezdeményezést” támogatnak, békepárti politikát visznek.

A jobbközép koalíció részeként az euróból való kilépéssel korábban kacérkodó Liga is feladja ezt a gondolatát, és teljes elkötelezettséget nyilvánít az európai integráció folyamata mellett, „egy politikusabb és kevésbé bürokratikus Európa perspektívájával”. Bár ez nem külpolitikai kérdés, még az első – ezek alapján tényleg a befektetők megnyugtatására szolgáló – blokkban világossá teszik, „stabil és tartós növekedésre, illetve teljes foglalkoztatottságra célzó gazdaságpolitikát” folytatnak majd, azaz nem szélsőbalos csodafegyverekkel tervezik megoldani az ország gazdasági problémáit.

Az Európa-politikát illetően programba foglalták, hogy Olaszország vezető szerepével rendkívüli európai tervet kezdeményeznek az afrikai kontinens fejlesztésére, hogy a segítség menjen oda, ne a migránsok ide, emellett hitet tettek „Európa történeti, klasszikus, zsidó-keresztény kulturális identitásának védelme” mellett. A pénzért hallgatás idejének is vége szakad: az olasz jobboldal újratárgyalná az Európai Bizottsággal a helyreállítási tervet a megváltozott körülményekre, szükségletekre, prioritásokra – értsd: megemelkedett energia- és nyersanyagárak – való tekintettel.

Egykulcsos adó, családi adókedvezmény

Izgalmas az adóztatási terv is: a Matteo Salvini által tavaly a Mandinernek elmondottak szerint jelentős elmozdulás történik majd az egykulcsos adó irányába, ezáltal enyhül a családokra, vállalkozásokra, egyéni vállalkozókra nehezedő adóteher. A százezer eurónál nem nagyobb bevétellel rendelkező ÁFA-alanyokra fokozatosan, a tavalyihoz képesti bevételi többletre bevezetik az egykulcsos adót, és célul tűzik ki, hogy a családok és vállalkozások is egykulcsosan adózhassanak majd.

Emellett számos elemet átvesznek majd a magyar családtámogatási rendszerből is, első helyen például a családi adókedvezményt.

Könnyítik az első házuk megvásárlása előtt álló fiatal párok hitelhez jutását, és komplex születéstámogatási tervben bővítenék a bölcsődei rendszert.

Újra Salvinié a bevándorláspolitika

Visszatér az olasz kormányzati politika homlokterébe a határvédelem és a bűnüldözés is: megerősítik a Biztonságos Utcák Hadműveletet, melynek keretében az olasz utcákon már most is jelentős a hadsereg (!) jelenléte, határellenőrzéssel és kikötési tilalommal küzdenek az illegális bevándorlás ellen,

uniós fenntartású hotspotok létrehozását sürgetik Európán kívül a menekültkérelmek elbírálásának céljából, valamint harcot hirdetnek az antiszemitizmus és a politikai iszlám minden formája ellen.

Minden bizonnyal csírájában fojtják meg a feltétel nélküli alapjövedelem sajátos olasz formáját, az állampolgári jövedelmet (reddito di cittadinanza), ugyanis lecserélik azt „hatékonyabb szociális biztonsági intézkedésekre és aktív képzési, a munka világába való bevezetést célzó programokra”, azaz segély helyett munkát adnának inkább.

]]>A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.]]>

]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (667) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Belföld (8) Nagyvilág (1465) Kultúra (6) Történelem (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Autómánia (61) Tereb (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6356) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2436) Irodalmi kávéház (514) Politika (1581) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>