Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
16ae0b5552b91ebc85448b53e9433a10.jpg

Frei Tamás: Kortyonként ötvenezer

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A történet, amit el szeretnék mesélni, úgy lesz igazán érdekes, ha a cikk legelején gyorstalpaló francia boriskolával kezdjük. Az értékes bordeaux-i borokat háromnegyed évvel a szüret után szokták a világpiacon értékesíteni.

A gyönyörű délfrancia borvidéken zajlanak is a kóstolással egybekötött nagybani értékesítések. A nehézség ebben az, hogy a bordeaux-i borok még legalább két évig hordóban maradnak, utána palackozzák majd őket, és a legjobbakat tízéves korukban, tehát 2020 körül fogják csak meginni. Ilyenkor, a tízéves érési
folyamat legelején viszont nehéz megítélni, hogy milyen ízű is lesz a 2010-es évjárat. 2020-ban, ugye! Szakemberek garmadája tippelget, borszaklapokban ítélkezik, és aztán…

És aztán jönnek a spekulánsok, a befektetők. Tavaly ez idő tájt például elterjedt, hogy a 2009-es év az utóbbi évtized legjobb évjárata lesz. Azonnal ömleni is kezdett a pénz Bordeaux felé, az egekbe hajtva az árakat. Hat üveg 2009-es Chateau Lafite például ma már 20 ezer euróba kerül. Vagyis palackonként egymillió forintba. Kortyonként – csak hogy tovább játsszunk a gondolattal – 50 ezer forintba.

Aligha véletlen, hogy a befektetők ma már bordeaux-i buborékról beszélnek. Úgy, mintha a pénzüket internetes cégekbe tették volna, egyszer úgyis kipukkad a buborék, és zuhanni kezdenek az árfolyamok. Abnormális árak esetén ugyanis ez szokott történni, mint tudjuk. És kortyonként 50 ezer forint már abnormális. Ehhez képest idén mégis tovább folytatódott az őrület, a tavalyihoz képest még újabb 20 százalékkal magasabbak lettek a bordeaux-i árak. De aztán hirtelen megijedtek a befektetők. Borkrach! Mint ahogy a tőzsdéken szokták, egyik napról a másikra menekülni kezdtek Bordeaux-ból. Most ott tartunk, hogy a tavalyi termés fele eladatlanul lötyög a hordókban, nem kell senkinek.

Tanulság alig van, legfeljebb csak annyi, hogy lassan nem marad olyan pontja az életünknek, ahol nem borítják föl az árakat épp azok, akiknek amúgy semmi közük magához a termékhez. Nem ők hozták létre, nem ők dolgoztak meg érte. Csak éppen a hasznot ők szeretnék zsebre tenni.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Gazdaság (693) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Történelem (16) Mondom a magamét (7235) Irodalmi kávéház (531) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2718) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (279) Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (10) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Sport (729) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>