Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
3f0349032658195b8fccabe2f670d366.jpg

Frei Tamás - Boltok, karácsony

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vajon kinek dolgozik a Mikulás? – tette fel minap a kérdést az egyik legkedveltebb amerikai humorista a szokásos esti show-jában. Amerikában a Mikulás, vagyis a Santa Claus hozza karácsonykor az ajándékot. Nem 24-én este, hanem másnap reggel.

A gyerekek napkeltekor keresik meg az ajándékokat. A Mikulás a házakba éjszaka hatol be észrevétlenül, ismer minden gyereket, tudja a kívánságaikat, kulcsa van minden ajtóhoz, ráadásul titokban teszi mindezt. Nos tehát, akkor vajon kinek is dolgozik? Hát az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalnak, az NSA-nak, a világszerte milliókat lehallgató titkosszolgálati szervezetnek. A humorista alig tudta leütni a poént, mert a stúdió sok száz fős közönsége akkora hahotában tört ki. Karácsony táján Amerikában a Mikulást és az ünnepeket a show-műsorok sztárjai valahogy mindig belekeverik az év legfontosabb ügyeibe. Így derül ki, hogy Amerikában az itt élők szerint mi is számított fontosnak.

Hát idén, ezen felül, nem sok minden. Csak a pénz, a gazdaság, a talpra állás, a csökkenő munkanélküliség és a talán-talán végre meginduló fogyasztás. Ez utóbbival annyit persze nem viccelnek, mert errefelé a fogyasztást mindenki véresen komolyan veszi. A karácsony előtti hónap mással sem telt, ez áradt mindenhonnan, hogy valójában mekkora szerencsétlenség az idei ünnepek eloszlása. Hogy 2013-ban mennyire rosszul jött ki a szabadnapok száma.

Ahelyett, hogy a véletlenszerűen hattal több pihenőnek örültek volna, Amerikában inkább az elveszett hat nyitvatartási napon sopánkodtak. Hogy az idei 365 napból ennyivel kevesebb idő állt az üzletek rendelkezésére, hogy lepipálják a tavalyi év összteljesítményét. Az elköltött pénz mennyiségét. Hat nap rengeteg idő! Így aztán lehet, hogy 2013 összfogyasztása elmarad majd 2012-étől, és akkor kitör a pánik. A tévéműsorok kommentátorai, gazdasági szakemberek és elemzők mást sem tettek a karácsony és újév előtti utolsó hetekben, mint ezen aggódtak. Hogy ha kijön a szám, és az átkos hat nap miatt rossz lesz az adat, akkor esetleg pánikba esik a tőzsde, és megint elindul lefelé, ami épphogy csak kezdett felkapaszkodni.

A kevés elköltött pénz katasztrófájától félve ezért aztán november utolsó hétvégéjén, a hálaadás ünnepén már a szokásos esti családi vacsora idején kinyitottak az üzletek (nemcsak másnap), hogy elég idő legyen vásárolni. „A profithajszolás szétveri a családokat” – kiabálták másnap a szalagcímek, siratva az amerikai családok egyik utolsó közös ünnepét. Hogy most már akkor sem sikerül együtt maradni, beszélgetni, szeretni, enni, nevetni, élni.

Hanem vásároltak.

Szinte megdöbbentő volt közelről nézni, ahogy a média tudatalatti érzékszervei milyen gyorsan észrevették ezt a pusztító érzelemhiányt, és mintha csak egy atlétikai verseny célegyenese lenne, idén a karácsony előtti utolsó napokban előkaparták az iskolai lövöldözések áldozatainak családtagjait. Gátlástalan nyerseséggel kérdezték a szülőket, hogy ha még élne a gyerekük, akkor vajon mit kapna karácsonyra.

Képzelhetik! Gombnyomásra indult el közelplánban a sírás, a média így találta meg a karácsonyi érzelmeket. A vásárlásgeneráló reklámblokkok közötti műsoridő végre kitelt ilyesmivel. Gyerekek, szeretet és család.

Boldog karácsonyt magunknak – de ne ilyet!

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

]]>www.flagmagazin.hu]]>  - Egy Jobb magazin az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Nagyvilág (1463) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Tv fotel (65) Mozaik (83) Tereb (138) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Irodalmi kávéház (508) Mondom a magamét (5736) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Belföld (6) Politika (1578) Vetítő (30) Jobbegyenes (2164) Gazdaság (662) Életmód (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>