Ma 2023 január 31. Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.
Frei Tamás - Arcképvázlat a női lélekről

Frei Tamás - Arcképvázlat a női lélekről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A videó posztolása óta dúl a vihar, mindenki hozzászól, fel sem tudnám sorolni az érveket és kritikákat.

Amikor ezt a jegyzetet írom, a háromperces videót 19 millióan látták, de mire önök elolvassák, lehet, hogy már 20 millió fölött járunk. „Szebb vagy, mint gondolnád” – ez a címe.

Mélyen, felzaklató módon tapint rá a női szépség és megjelenés modern kori sztereotípiáira, a divat és a szépségipar okozta károkra, a nők önbizalomhiányára. Egy bőrápolási termékeket készítő világcég készítette, és a jelek szerint telibe találta a nők legérzékenyebb pontját. Elmesélem, mit is látunk a videón. Egy amerikai fantomrajzkészítő, az FBI egykori munkatársa ül a rajzasztal előtt, függönnyel elválasztva egy hófehér foteltől, ahová nők érkeznek, leülnek, és magukról mesélnek. A gyakorlott rajzoló, aki szemtanúk elmondása alapján szokta a körözött személyek fantomképét elkészíteni, most a nők saját magukról adott személyleírását hallgatja, és úgy rajzol róluk arcképet.
 

Nem látja őket, csak hallgatja. Amit magukról mondanak, a bőrükről, orrukról, ajkukról, hajukról, az arcuk összes részletéről, azt rajzolja. Az a kép sejlik fel a fekete ceruza alól, amit a fehér fotelben ülő nők saját magukról gondolnak. 30 és 40 körüli hölgyek mondják el, hogy miképp is látják a saját külsejüket. A reklámszakma által a szépségideálról beléjük táplált összes kényszerképzettel, rombolással és az önmagukról alkotott kép torzulásaival.

A videó akkor válik drámaivá, amikor a hölgyek távoznak, és az ajtóban találkoznak egy „szemtanúval”. Aki utána szintén beül a fotelbe, de ő már nem magáról beszél, hanem erről a találkozásról. Úgy írja le az épp lerajzolt nőt az FBI fantomképkészítőjének, mintha csak egy nyomozás részese lenne. Az ajtóban látta a számára vadidegen embert, és most el kell mondania, hogy milyen volt. Hogyan is nézett ki.

Drámai a videó, mert a szemünk láttára rajzolódik ki egy sokkal szebb nő arca. Az idegenek leírásában és emlékeiben mindenki szebb, vonzóbb, érdekesebb. A videónak nincs narrátora, senki sem mondja ki a nagy igazságot, nem von le következtetést. Anélkül is világos, hogy a reklámszakma, a tökéletes modellek formálta szépségideál mekkora rombolást okoz a nők önbizalmában.

A rajzolásban részt vevő hölgyek egytől egyig csúnyábbnak, kevésbé vonzónak, öregebbnek gondolják magukat, mint amilyenek. Mint ahogy a környezetük látja őket. A végén ott állnak az egymás mellé függesztett képek előtt, és nézik a saját személyleírásukból született rajzot, és látják azt is, ahogy mások szemében kinéznek. Állnak a képek előtt, és sírdogálnak, de legalábbis könnyes a szemük. Rájuk zuhan a modern világ évtizedek alatt begyűjtött összes lelki sérülése, a felismerés, hogy mit is tett velük a szépségipar agymosása.

A videó posztolása óta természetesen dúl a vihar, mindenki hozzászól, fel sem tudnám sorolni az érveket és kritikákat. A reklámszakma védi a becsületét, támadja a filmet, a cég pedig (korábban maga is rengeteg lelki sérülés okozója) megállás nélkül hajtogatja, hogy a nők külsejének az önbizalmuk forrásának kell lennie, nem pedig aggodalmak sorozatáé. Akárhogy is van, egy biztos, talán még sohasem készült ennél hatékonyabb film arról, hogy belássuk, rengeteg nő alulértékeli önmagát. A statisztikák szerint csak négy százalékuk elégedett a külsejével. Tévednek, de nagyot!

(A cikkben található videó egy másik feltöltés, de megegyezik az eredetivel, ami el lett távolítva. Szerk.)

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Nagyvilág (1305) Irodalmi kávéház (516) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Jobbegyenes (2534) Kultúra (6) Mondom a magamét (6583) Egészség (50) Autómánia (61) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Gazdaság (675) Tv fotel (65) Sport (729) Életmód (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Politika (1581) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>