Ma 2021 szeptember 25. Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.
a4bdff8ee3ed001caf9947a2207edd4d.jpg

Frei Tamás: A vagyon nem ugrik

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Képzeljük magunkat pár percig Kínába. A magas rangú katonatisztek az ottani kommunista párt szabályzata szerint az autóikon speciális rendszámtáblát használhatnak, ami feljogosítja őket a közlekedési szabályok megszegésére.

Mehetnek gyorsabban, bekanyarodhatnak ott, ahol az átlagemberek nem, és természetesen nem kell büntetést fizetniük. Irritáló, ugye?

A szocializmus egykori hasonló arcátlanságaira emlékezve nekünk, magyaroknak, könnyű megértenünk, hogy a kínai állami vezetők szabályok felettisége és dölyfössége mennyire bosszantó lehet arrafelé. Hát még ha hozzáteszem, hogy a korrupció Kínában olyan szintre jutott, hogy a csúszópénzen szerzett vagyonokat egyre többen gátlástalanul mutogatják is, mert úgy érzik, nincs mitől tartaniuk.

A katonai vezetők például Jaguarokkal, Mercedes limuzinokkal és limitált számban gyártott Cadillac különlegességekkel járnak, rajtuk a mindenre feljogosító rendszámtáblákkal. A barátok állami megrendeléseken keresztül vagyonokhoz jutnak, a vezetők pedig hirtelen kacsalábon forgó villákba költöznek, földbirtokosok lesznek, prosperáló és jelentős összegű osztalékot fizető magáncégek részvénytulajdonosaivá válnak (szerencsésen fektettek be – így szoktak védekezni). A hivatalos fizetésük alapján megmagyarázhatatlan gazdagságban fürdenek.

Tavaly óta azonban mintha változna valami. A speciális rendszámtáblákat például elkezdték visszavonni, a Kínai Kommunista Párt pedig belső korrupcióellenes vizsgálóegységeket állított fel. Nem a kínai államügyészség nyomoz, hanem áttekinthetetlen és a nyilvánosságot kizáró párteljárások folynak egyre nagyobb számban. A külvilág csak találgat: vajon a lassan két éve regnáló új pártfőtitkár, Hszi Csin-ping érzi úgy, hogy az egypártrendszer tekintélye vészesen sérül az egyre gátlástalanabb korrupciótól, vagy mindez csak ürügy? Valójában belső leszámolások zajlanak, a politikai ellenfelek félreállítása. Mert piacgazdaságban egypártrendszer nem létezik. Hivatalosan lehet persze egypárti hegemónia egy kapitalista országban, de akkor annak az egy pártnak a keretein belül alakulnak ki ellentétek, konkurencia és néha szó szerint véres harc a koncért.

Mert mindig akad valaki, akinek még nem elég. A világ egyelőre csak annyit lát, hogy a kínai felső vezetés egyre több tagja lesz hirtelen öngyilkos. Például kiugranak az ablakon, pont úgy, mint a kínai állami információs hivatal helyettes vezetője nemrégiben. 2013-ban 54 gyanús halálesetet jegyeztek fel, ebből 23 biztosan öngyilkosság volt, mert letagadhatatlan körülmények között történt. Pekingben például az irodaablakokon keresztül újabban elég sok kommunista pártfunkcionárius landol a járdán.

Az öngyilkossági hullámra sokféle magyarázat létezik, de a legvalószínűbb, hogy azok végeznek magukkal, akik megsejtik, hogy nemsokára eljárás indul ellenük. A belső pártnyomozások vége ugyanis többnyire halálbüntetés és teljes vagyonelkobzás. Az öngyilkosságba menekülő állami vezetők ellen azonban nincs mit tenni, az eljárás megakad, koronatanú híján lezárják az ügyet, és legalább a család megtarthatja a sokmilliós vagyont. Sírjunk vagy nevessünk?

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Tereb (138) Vetítő (30) Egészség (50) Jobbegyenes (2117) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Politika (1578) Mozaik (83) Életmód (1) Szépségápolás (15) Történelem (14) Mondom a magamét (5592) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Gazdaság (662) Sport (729) Autómánia (61) Nagyvilág (1458) Mozi világ (440) Belföld (6) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>