Ma 2021 október 22. Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
e3b16fdb7caf0e34bb5f1f282433d28e.jpg

Frei Tamás - Kémsztori, újratöltve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Washingtonban kezd leülepedni a por, tisztul a levegő, és így egyre világosabb a helyzet. Kémkín – errefelé most már így nevezik a korábbi megfigyelési botrányt.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársát, Edward Snowdent az első hullámban a személyiségi jogaink korlátozása elleni harc élharcosának tekintette a világ. Kiteregette, hogy az amerikai titkosszolgálatok világszerte, és persze Amerikában is, milliószám gyűjtik a telefonhívások adatait.

A por leülepedése után viszont egészen más perspektívája kezd lenni az ügynek. Amerikában az elmúlt napokban két ellentétes bírói döntés is született róla (mert itt ilyen a jogrendszer, hogy ez is lehetséges), a labda innentől a legfelsőbb bíróság térfelén pattog.

A már majdnem konszenzusos társadalmi közvélekedést, hogy tudniillik túlzás ilyen mélységben megfigyelni az átlagemberek életét, a második ítélet, a manhattani szövetségi bíró határozata bolygatta fel. Most az övé az új perspektíva. Mert bizonyítékok alapján törvényesnek ítélte a „lehallgatási” tevékenységet, méghozzá elég nyomós indokokat felsorolva. És közben olyan részleteket is elárulva az amerikai titkosszolgálatok színfalak mögötti munkájáról, melyek sok kémregényíró fantáziáját meghaladnák.

A perben a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a megfigyelések indokoltsága mellett érvelő ügyvédei azt állították, hogy 2001-ben meg lehetett volna akadályozni a New York-i világkereskedelmi központ elleni terrortámadást, ha már akkor működött volna a jelenlegi rendszer. Épp emiatt vezették be.

A Nemzetbiztonsági Hivatal ugyanis a merénylet előtti évben hétszer is elcsípte az egyik arab terrorista Jemenbe irányuló hívásait, de akkor még a CIA-ra vonatkozó szabályok nem tették lehetővé Amerika területén, hogy beazonosítsák azt a San Diegó-i telefonszámot, ahonnan a hívások indultak. Vagy például, amikor ezt megelőzően a CIA Kenyában elkapta az egyik al-Kaida-tagot, és „ügyes vallatással” (így fogalmaz a bírói ítélet) megszerezte a terrorszervezet amerikai telefonközpontjának számát (értsd azt a lakástelefont, ahonnan az al-Kaida szervezkedett), az akkori törvények miatt nem mentek vele sokra.

Az FBI hiába hallgatta le a számot, és hiába térképezte fel a hívások alapján a terrorszervezet globális kapcsolatrendszerét, nem oszthatta meg ezeket az adatokat a CIA-val (bár a jelek szerint nem is nagyon akarta), nem követhette le kellő mélységben az amerikai oldalon össze-vissza befutó hívásokat, mert az a személyiségi jogokat sértette volna – az akkor még el nem követett bűncselekmények hiányában. Így és ezért nem állt össze a kép, érkeztek például azonos repülőgépen (most már tudjuk) al-Kaida-terroristák Amerikába, csak az utaslistákat nem egyesíthette az FBI és a CIA. Az egyik szervezet tudott az egyik jemeniről, a másik a mellette lévő ülésben utazó szaúdiról.

Hiába tört fel hotelszobákat a CIA Dubajban, fényképezett le maláj útleveleket, bennük amerikai határbelépési pecsétekkel, a szálak akkor sem értek össze.

Szövevényes, bonyolult kémsztori kezd kibontakozni a leülepedő porfelhő nyomában, és megint kiderül, hogy a világ sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk.

Remélem, hogy valaki majd csinál belőle filmet, csak nehogy azt higgyük a moziban, hogy mindez fikció…

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tereb (138) Jobbegyenes (2133) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Történelem (14) Gasztronómia (539) Politika (1578) Autómánia (61) Mondom a magamét (5649) Irodalmi kávéház (506) Gazdaság (662) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1463) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Egészség (50) Heti lámpás (255) Szépségápolás (15) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>