Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
76754e8898e8a60a5a91c0808a28a70b.jpg

D. Tóth Kriszta - Legendaemberek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ezen a héten nem lesz mélyre ható elemzés, műkritika vagy moralizálás. Még csak a tanulság kimondását sem biztos, hogy vállalom.

Egyszerűen csak leírok egy tapasztalatot, amelynek emlékét egy másfél évvel ezelőtti kép hívott elő bennem. Nincs is más apropója, csak ez. A fotó.

Niki Lauda, a 70-es évek, sőt, sokak szerint minden idők, legnagyob Forma 1-es autóversenyzője ül mellettem az autómban. Én vezetek, ő sztorizik, és közben esik az eső Budapesten. A repülőtérről tartunk a tévéstúdióba, az akkor még létező beszélgetős műsorom felvételére. A szerkesztőkkel gondoltunk egy bátrat, és Laudát nem a szokásos fehér kanapéra ültettük, hanem a kék Minibe, amit előzőleg jól bekameráztunk. Ott beszélgettünk, azon a nagyjából 10 köbméteren, szorosan egymás mellé zárva a szappantartónyi kiskocsiban. Az interjú szervezésében segédkező menedzserek nem nagyon értették a koncepciót, aggódtak, hogy mit fog szólni a „nagyember”, meg mégiscsak, hogy veszi ki magát, hogy egy autóban készítem az interjút, miközben vezetek... mert persze én vezettem.

Lauda megköszönte és visszautasította a felajánlást, hogy esetleg vezethetne ő is, ha már olyan jól ért hozzá. És ha már neki is Mini volt az első versenyautója. Azóta is szereti egyébként a pici kocsikat, most is a legkisebb Mercedest vezeti. Szóval a menedzserek, perszonálasszisztensek és píárosok meggyőzése után ott ültünk mi ketten ebben az apró autóban és beszélgettünk. Méghozzá igen jót beszélgettünk. Mesélt például a filmről, amit épp akkor forgattak az életéről és a balesetéről, elmondta, mekkora sokkot kapott, amikor meglátta az égett Laudává maszkolt Daniel Brühl-t a forgatáson, mesélt a gyerekeiről, köztük a néhány éves ikrekről, akik után alig győz rohangálni, és akik csak egy évvel idősebbek az unokájánál. Ott ült ez az élő legenda mellettem, nézte a szakadó esőt és lazán, mindenféle manír vagy kivagyiság nélkül sztorizgatott. Amikor átcsusszantam egy sárgán, ami már majdnem piros volt, kuncogni kezdett és azt mondta, ezt pont így csinálta volna ő is.

Nagyon sok és sokféle hírességgel találkoztam az elmúlt években. Itthoniakkal, külföldiekkel. De valahogy minig a legnagyobbak voltak a leginkább emberek. Niki Lauda. Törőcsik Mari. Haumann Péter. Bodrogi Gyula. Garas Dezső. Andy Bell. A Quimby. Bryan Ferry. És a többiek. Volt, aki körül ott ugrabugrált a menedzser, mondogatta, hogy ezt így nem azt viszont úgy igen, amazt pedig csakis amúgy. Hogy nem szereti ezt a profilját meg fordítsuk meg a kanapét, mert onnan szebben világítja meg a fény. Aztán ha végre egyedül maradtam velük végre, akkor... nos, akkor nem történt semmi. Mert nem maradt semmi abból, amit köréjük szőttek-fontak mesterségesen, hanem csak ők, ők maguk maradtak meg az őszinteség. És mindig, mindig megnyíltak. Lauda a szörnyű balesetéről. Törőcsik a „haláláról”. Garas a beteg kisunokáról. Ferry a nőkről, Bell a HIV fertőzéséről, Kisstibi a kábítószerről, Bodorgi az éhezésről, Haumann az öregedésről.

Eddig tart az emlék, amit a fönti fotó idézett föl bennem. Szándékosan nem írok ellenpéldákat – pedig azok is vannak, persze hogy. A nyávogósok, a hangualtemberek, a megjátszósok, a rátartiak, a sprődek, a fennhéjázók meg a többiek. De velük most nem foglalkozom. Inkább örülök annak, hogy vannak igaz, hamisítatlan élő legendáink. Örüljünk, amíg örülhetünk nekik.

D. Tóth Kriszta - shopline.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Tereb (146) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Történelem (18) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (710) Sport (729) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Mondom a magamét (7613) Heti lámpás (314) Életmód (1) Jobbegyenes (2805) Kultúra (9) Vetítő (30) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>