Ma 2020 július 09. Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
85363bb0b2b9c13c3a7db01152c0b682.jpg

Frei Tamás - Közellenség: a Fű

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A zöld fű nem az amerikai középosztály kényelmét és tágas, puha életét szimbolizálja, hanem a gőgös, pökhendi hülyeséget.”

A zöldövezet, amely már nem is zöld. Furcsán hangzik, de a világ egyre több országában vezetnek be a klímaváltozás hatásaira reagáló fűtörvényeket. Az idei forró és száraz magyar nyár, a kiszáradó, fakó, kiégett gyep látványa számunkra is könnyen érthetővé teszi, hogy például az Egyesült Államok délnyugati államaiban miért is rendeltek el a korábbinál sokkal szigorúbb locsolási tilalmakat.

Sőt, néhány éve a vízkészletek megóvása érdekében még csak a nyári hőségben volt tilos füvet locsolni. A forró párolgás miatt eleinte csak napközben nem engedélyezték az öntözést, később viszont már este sem. Aztán végképp betiltották. Las Vegasban tavaly törvényt hoztak arról, hogy a garázs elé sehol sem lehet többé füvet vetni, aztán idén már azt is előírták, hogy a városi járdák mellé műfüvet kell lerakni, vagy kaktuszokat ültetni. De igazi füvet semmiképp. Soha többé!

A legújabb kaliforniai megoldás viszont már ennél is tovább megy. Nemcsak az új fűterületek létesítését és a régiek locsolását szabályozza (pontosabban tiltja), hanem kifejezetten el szeretné érni, hogy ahonnan csak lehet, szedjék fel a füvet. Los Angeles például sok millió dollárt fizet, négyzetméterenként hétezer forintot a háztulajdonosoknak, ha kaktuszt ültetnek és kavicsot szórnak a korábbi füves területek helyére.

A tét óriási. Pár éven belül húsz százalékkal kell csökkenteni a vízfelhasználást, mert a melegedő és kiszáradó klímában ivóvízhiány léphet fel Kaliforniában. Sok százmillió liter víz megspórolásáról beszélünk. Las Vegasban a háztulajdonosoknak két év alatt 200 millió dollárt, 45 milliárd forintot fizettek ki ilyen logika alapján a fűirtásért. Nevada államban a tiltásokkal, büntetésekkel és újfajta ösztönzők bevezetésével pár év alatt a harmadára csökkentették a vízfogyasztást.

Egyre többször lehet arról olvasni, hogy bepillantva egy kertbe a zöld fű nem az amerikai középosztály kényelmét és tágas, puha életét szimbolizálja, hanem a gőgös, pökhendi hülyeséget. Hogy ott, abban a házban olyanok élnek, akik nem figyelnek a világra. Az persze más kérdés, hogy a fűtelenítési mozgalom rengeteg változást okoz az üzleti világban is, Amerikától egészen Ausztráliáig. Képzeljék csak el a vetőmagpiac átalakulását és veszteségeit. Aligha véletlen, hogy a legnagyobb cégek vagyonokat költenek olyan génmanipulációs kísérletekre, melyek a vizet nem vagy csak alig igénylő fűmag kifejlesztését célozzák. Az úgynevezett Kentucky kék fű (az amerikai felső-középosztály kedvence) állítólag nemsokára olyan magokkal lesz vethető, melyek tizedannyi vizet igényelnek, mint a korábbi verzió, viszont ugyanolyan sűrű és dús pázsitot eredményeznek.

Vehemensen beindult a fűlobbi (van ilyen, igen), és reklámkampányokban érvel a kaktuszok körüli kavicságy és homokfelületek porhatása, egészségtelensége és ezerféle „káros” hatása ellen. A legviccesebb, szinte már szappanoperákba illő fordulat, hogy a fűlobbi a családvédő szervezeteket próbálja maga mellé állítani, és a locsolási tilalmak feloldását az ő segítségükkel elérni. „Az amerikai gyerekbarát társadalom nem tud meglenni a ház mögötti puha fű, a hangos nevetgéléssel elhajított labda, és az önfeledt szaladgálás élménye nélkül” – írják legutóbbi közleményükben. Micsoda problémák!

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Életmód (1) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (652) Politika (1571) Sport (729) Tereb (140) Mondom a magamét (4642) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Tv fotel (65) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1450) Rejtőzködő magyarország (171) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1794) Irodalmi kávéház (489) Autómánia (61) Egészség (50) Szépségápolás (15) Heti lámpás (241) Belföld (5) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>