Ma 2021 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
Csíksomlyó maga a jövő

Csíksomlyó maga a jövő

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Csíksomlyó is egyszer majd visszatér Magyarországhoz.

Ne félj, testvérem, ezt hittel és szeretettel kimondani.

Őszentsége nagyon sietett, ezért a Himnusz végét nem várta ki. A „Hozz rá víg esztendőt” még belefért, de a „Megbűnhődte” alatt távozott. A hívek maradtak. Szépen végigénekelték a Himnuszt, aztán azt a Mária-éneket, hogy „Te vagy földi éltünk vezércsillaga”, majd a Székely himnuszt.

Akkora azonban Ferenc pápa már messze járt. Talán jobb is így, legalább nem kellett szembesíteni álmait a román–magyar, továbbá az interkontinentális emberszeretetből fakadó testvériségről a valósággal. „…ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől” – hangoztatta a katolikus egyházfő. Zarándokolni ugyanis nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy „járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”.

Az „új lehetőségek” megnyilvánulásaként másnap Ferenc pápa boldoggá avatta a romániai görögkatolikus egyház kommunista börtönökben elhunyt hét püspökét az erdélyi Balázsfalván. Talán ezért kellett annyira sietnie. A boldogok sorába lépett Valeriu Traian Frențiu nagyváradi püspök, Vasile Aftenie, Bukarest és az Erdélyen kívüli területek püspöke, Ioan Sucu, a balázsfalvi érsekség apostoli kormányzója, Tit Liviu Chinezu püspök, Ioan Bălan Lugosi püspök, Alexandru Rusu máramarosi püspök és Iuliu Hossu kolozsvár-szamosújvári püspök.

Márton Áron püspök nem fért be a boldogok sorába. Böjte Csaba testvér is kemény leckét kapott, mert bizony hiába volt minden erőfeszítése, hiába kérlelte a szentatyát, hogy emlékezzék meg a gyermekekről, erre a homíliában nem jutott sem hely, sem idő. De ne elemezgessük a részben román nyelvű csíksomlyói szentmise vonatkozásait, hanem sietve rögzítsünk pár tényt, mielőtt a zarándokok útján haladva elfelejtenénk a múltat, és úgy „varrnánk össze a közös jövőt”, hogy abból már nem lehetne kigabalyodni.

A csíksomlyói búcsú elidegeníthetetlenül magyar. Eredete a kereszténység előtti időkbe vezet vissza, amikor a magyarság ősvallása feltehetően egy olyan, az Istenanyát (Babbát) és az Istenatyát (Abbát), valamint a Gyermeket tisztelő kultusz volt, amely hosszú évszázadokkal a Szent István-i kor előtt átolvadt, inkulturálódott a kereszténységbe. Babba átoltódott Mária alakjába, a Gyermek Jézusként élt tovább, az Atya pedig, amint a csíksomlyói kegyszobor rögzíti, a Nap alakjában öleli körül az Anyát és a Gyermeket.

Íme, a Király, a Királynő és a Királyfi. Ez Csíksomlyó titka. És amint a katolikus szentmise misztériuma latinul nyer életet, a csíksomlyói búcsú misztériuma csupán magyarul idézhető fel. Mert ezen a szent helyen az ember évszázadok hosszú sora óta magyarul kiáltott föl istenéhez. Az a nyereg nem ismer más szent szót, csak a magyart. Majd pünkösdkor ezt a hibát jóvá kell tenni. Sok nemzeti színű zászló kell lobogjon a szélben, hogy a csíksomlyói hegyoldal sebei begyógyuljanak.

Csíksomlyó elidegeníthetetlen része az egyetemes magyar lelkiségnek. Ezért tény az, hogy Csíksomlyó nem csupán a múlt és a jelen, hanem maga a jövő. Az a jövő, amit – bárhogy is tekeregjenek a jelen zegzugos útjai – soha egy pillanatra nem szabad szem elől téveszteni. A spanyoloknak 700, a görögöknek 400 év után jött el az igazság. Csíksomlyó is egyszer majd visszatér Magyarországhoz. Ne félj, testvérem, ezt hittel és szeretettel kimondani.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1463) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Irodalmi kávéház (507) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Mondom a magamét (5721) Egészség (50) Politika (1578) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2159) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Mozi világ (440) Gazdaság (662) Vetítő (30) Belföld (6) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>