Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
tatooin-660x330.jpg

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Sayfo Omár (általában) demokratás publicista ]]>kezdett el a mandineren keseregni azon]]>, hogy mennyire rettenetes ez a magyari mocsár, melyben mindannyian merítkezünk.

Az elborzadás tárgya az arab országok iránti mély meg nem értettség, az arabisztika szakok alacsony színvonala és a tragikusan képzetlen szakértők, akik elképesztően műveletlenek muszlim- és arabügyileg.

Nos, el kell, hogy áruljam magamról, én is rettenetesen képzetlen, műveletlen, sőt barbár vagyok a fent nevezett kérdésekben. Ennek egy nagyon egyszerű oka van: balról jobbra olvasok és sose tanultam keleti nyelveket. Meg tolmácsrobotom sincs, aki ráadásul az ismert univerzumban előforduló összes társalgási szokással is tisztában van.

Tudom, tudom, el kellene gondolkoznom, ahogy a klásszikus megfogalmazta volt:

„Hogy valaki latinul nem tud, egyáltalánban nem vétek… már az — szelíden szólva — a legnagyobb frivolság, h a valaki a latin nyelv megfelelő ösmerete nélkül latin szövegnek nemcsak magyarázatára , de egy tudományos folyóiratban való ösmertetésére mer vállalkozni. Régi mondás, hogy >>aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul<< és ha mégis arabusul akar a tudományos világ előtt beszélni, akkor el kell hallgattatni.”

Azonban most mégis arabus témában kívánok megszólalni, s mindenkitől elnézést kérek, de Sayfo kollégának a következő pár sort idézném az elméjébe, pusztán a téma felé való tisztelet okán:

„ha nem tudsz prédikállanyi, hiszen tudsz kapálnyi, s ezzel is elélhetsz. De hév ám a kapa nyele. Megpökjed te s meghidegedik.”

Egyszóval, bár nem beszélek arabusul, nem tudok fejből idézni a Koránból (s főleg, mert a koránkelés sem az erősségem), mégis meg kell nyilatkoznom abban a témában, hogy miért is nem baj az, hogy nem ösmerjük az közelkeletischesz kultúrát.

Ugyanis jelen pillanatban nem ott élünk.

S épp az a helyzet állt elő, hogy ők jöttek (jönnek) hozzánk. Sajnálattal azt kell, hogy mondjam, nem él bennem igazán motiváció az európai területre bevándorolt mintegy 2-3 millió muszlim atomtudós és orvosprofesszor közti kulturális eltérések felmérésére. Éppen elég nekem az, ha békén hagynak, s ebben az elhatározásában pártunkat és kormányunkat a legmesszebb menőkig támogatom.

Ami pedig a szakértőket illeti: mélységesen megértem, hogy néha mellélőnek. Csak Szíriában mintegy 50 frakció lövi egymást különböző megfontolásokból, amelynek indítóokairól az Index kitűnő tudósításában számolt be. A fent nevezett okok rendszerint arról szólnak, hogy valamilyen szent sírját feldúlták állítólag a gonoszok – valakik (a kívánt ellenség behelyettesíthető) – és ezért bosszút kell állni, ha pedig ez életvesztéssel jár, akkor Mohamed paradicsomába kerülnek, ahol kiélhetik a mindig álló faszú, de félénk tinédzserek vágyait a visszanövő szűzhártyájú hurikkal. Szám szerint 72-el, ami meg a halál értelme.

Ebből a számból is látszik, hogy nem kompatibilis a két civilizáció.

Aki pedig nem tetszik, annak meg levágjuk a fejét egy (jó esetben) haleffel (rossz esetben bicskával). Más, rendkívül hasznos játékszereket is alkalmaznak néha, mint felnégyelés, tankkal eltaposás, robbantás, géppuskázás, teherautóval elcsapatás. Nos, az a kultúra, amely 2016-ban ilyenekre képes, az – tartok tőle – nem tarthat jogot a „civilizált” jelző használatára. Ellen-kultúrantropológusként a következő komoly, elméleti alapvetést tartom magaménak, természetesen a rendkívül egoista, önös, antiliberális, egyben alantasan egysíkú nézőpontrendszeremből adódóan: NEM ÉRDEKELNEK. Mint Bajnert a magyar válogatott…

Mert az, hogy itt vannak és itt produkálják magukat, abból nyugodt szívvel vonhatok le következtetést a civilizációs állapotukra nézvén, nem kell a Fezzáni Egyetemen felvennem hozzá a mohamedán-szakot és széllel szemben kiszúrnom az algír tájszólást két szír menekült beszélgetésében. Akit érdekelnek, azoknak azt javaslom, foglalkozzanak minél magasabb színvonalon kutatásuk tárgyával. Vannak emberek, például, akik a gorillák etológiájának szentelték életüket, ám az meg se fordult fejükben, hogy „kultúrának”, „civilizációnak” nevezzék a derék főemlősöket.

Egyszóval: nem, nem érdekelnek az arabokkal szembeni kulturális distinkciók.  A derék szerzőnek, aki pedig ezzel kapcsolatosan a mély ismeretrendszert kéri számon a médiaszereplőkön, és az arabisztika szakok tanszékvezetőin, a következő bölcsességet javaslom megfontolni:

„Mégis jobb kapálnod, mintsem magadat felakasztanod.”

(a nyitóképen NEM egy beduin családot látogatunk meg a sivatagban, hogy a tolmácsrobotunk segítségével közelebbről is megismerhessük csodálatos kultúrájukat)

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Sport (729) Történelem (18) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2825) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (322) Mondom a magamét (7719) Életmód (1) Belföld (11) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>