Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
hb1.jpg

William L. Shirer: A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A szerző
William L. Shirer a 20. század pompás tollú és éles szemű sztárriportere volt. 1934 és 1940 között egy amerikai rádiótársaság tudósítójaként Németországban élt, és személyes ismeretségbe került az összes náci vezetővel: testközelből látta őket dicsőségük óráiban, majd évekkel később a nürnbergi vádlottak padján is. A háború után kényszerűségből pályát változtatott, és belekóstolt a történetírásba, ahol megalkotta a műfaj toronymagasan legolvasottabb, minden világnyelven megjelent, és eddig több mint tízmillió példányban eladott remekművét.
A Partvonal Kiadó ezúttal Ormos Mária előszavával tárja az olvasók elé ezt a valóban történelmi jelntőséggel bíró monumentális alkotást.

William Shirer könyve nem csak méretében is hatalmas, hanem a kidolgozottságában is. Hiteles mű, mert a korában fellehető majdnem összes dokumentumba bepillanthatott Shirer, de vannak azóta előkerült újabbak, így értelem szerűen nem tekinthető teljesnek. William L. Shirer 1934–1940 között haditudósító volt Berlinben, ott volt a nürnbergi pereknél, és beáshatta magát a hihetetlen mennyiségű lefoglalt náci dokumentumba, amelyeket nem sikerült megsemmisíteni. Elsősorban a történelem és azon belül különösképpen a náci Németország története iránt fogékony olvasóknak ajánlom ezt a valóban vaskos és átfogó jellegű két kötetes művet.

A ​​történetírás műfajában mindössze egyszer: ennél a könyvnél fordult elő az a páratlan eset, hogy egy politikai okokból állástalanná vált újságíró kényszerűségből belekóstolt ebbe a tudós műfajba, s első nekifutásra megalkotta annak toronymagasan legolvasottabb, három és fél évtized alatt minden világnyelven megjelent, s eddig több mint tízmillió példányban eladott remekművét.

A század húszas-harmincas éveinek négy nyelven beszélő, pompás tollú és éles szemű sztárriportere, William Shirer 1934–1940 között Németországban élt és dolgozott, s testközeli, személyes ismeretségbe került az összes náci vezetővel, a háború után pedig egyike lehetett annak a maroknyi kiváltságosnak, akik az NSzK-ba történő visszaszállításuk előtt még átrághatták magukat az Egyesült Államokba szállított náci irattárak sokszáz tonnás anyagán. Kutatási eredményeit személyes élményein átszűrve Shirer öt esztendei munkával írta meg a náci birodalommal foglalkozó tengernyi történeti munka közül a legolvasmányosabb, „legszórakoztatóbb” és legfontosabb alapművét.

A könyvet hazánkban is szinte mindenütt használják már a felsőfokú és középiskolai történelemoktatásban.

1995. decemberi első magyar kiadása három hét alatt fogyott el, s eddig összesen 10 000 példányt adtak el belőle - olvasható a ]]>Moly ]]>elemzésében.

Eredeti cím: The Rise and Fall of the Third Reich: A History of Nazi Germany

A kiadó fülszövege:

A történelem során a II. világháborúban fordult elő első ízben, hogy a győztesek a legyőzött ország kormányzati irattárait is zsákmányul ejtették. Több mint 480 tonnányi német levéltári anyag került a háború végén az Egyesült Államokba, és Shirer az elsők között böngészhette végig ezt az irdatlan irattengert. Úttörő kutatásainak eredményeit személyes élményein szűrte át, ráadásul színes, élvezetes stílusban tudott írni, így hát nem maradhatott el a világsiker: A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása a korral foglalkozó történészek számára megkerülhetetlen, sűrűn dokumentált alapmű, a nagyközönség számára pedig letehetetlenül izgalmas olvasmány, amelynek frissessége mit sem kopott első megjelenése óta.

A náci Németország történetének egyik legfontosabb és leghíresebb krónikája nem hiányozhat a korra kíváncsi olvasók könyvespolcáról. A ]]>Partvonal Kiadó]]> ezúttal Ormos Mária előszavával tárja az olvasók elé ezt a valóban történelmi jelntőséggel bíró monumentális alkotást.

Figyelem! Kötelező olvasmány.

]]>William L. Shirer: A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása I.]]>

]]>A náci Németország története]]>

Megjelenés ideje: 2015-11
ISBN: 9786155283642
Fordító: Mészáros Viktor
728 oldal kemény fedél

FLAG - Bagoly

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (698) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Autómánia (61) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (535) Mozi világ (440) Tereb (146) Jobbegyenes (2761) Történelem (17) Mondom a magamét (7420) Életmód (1) Belföld (10) Nézőpont (1) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (6) Egészség (50) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Heti lámpás (305)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>