Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
Borisz Paszternak: Zsivago Doktor

Borisz Paszternak: Zsivago Doktor

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A szerző
Borisz Leonyidovics Paszternak (Борис Леонидович Пастернак) (]]>Moszkva]]>, ]]>1890]]>. ]]>február 10.]]>]]>Peregyelkino]]>, ]]>1960]]>. ]]>május 30.]]>) ]]>Nobel-díjas]]> orosz költő, esszéíró, műfordító, író. Amikor neki ítélték a Nobel-díjat, durva lejáratókampány indult ellene. Művét szemétnek, őt magát árulónak titulálták. Belső emigránsnak nevezték, hozzáfűzve, hogy jobb lenne, ha valódi emigráns lenne belőle. Válaszút elé állították: vagy lemond a díjról, vagy száműzik hazájából. Az előbbit választotta. (Regénye a Zsivago Doktor– amely 1958–59-ben 26 hétig vezette a New York Times bestsellerlistáját – 1988-ig nem is jelenhetett meg hazájában.) Paszternak 1960. május 30-án Peregyelkinóban hunyt el.
Paszternak 1958-ban elnyerte az Irodalmi Nobel-díjat is művéért és ezáltal rövid időn belül a Hidegháború egyik kommunizmus-ellenes szimbóluma lett.

A]]> Partvonal Kiadó ]]>szépirodalmi sorozatában jelent meg a Zsivago Doktor, Borisz Paszternak klasszikus világsikere.

Nagy és indokolt várakozás előzte meg a Nobel-díjas regény hazai megjelenését (1988.), mely a századfordulótól a második világháborúig ívelő epizodikus cselekménymenetével a 20. századi orosz élet összefoglalásának óriási kísérlete. Paszternak alkotása látszatra a címszereplő előbb sejtelmesen, majd egyre nyilvánvalóbban végzetes sorsának nyomonkövetése.

Mégsem hagyományos értelemben vett életrajzi regényről van szó, hanem - mivel alkotója szerint az ember nem a természetben, de a történelemben él - az orosz értelmiség egzisztenciális vergődésének, felelősségérzetéből következő, személyes sorsába ivódó kínjainak históriai dimenziójú körképéről. - olvasható]]> Legaza Ilona ]]>remek könyvismertetőjében.

Eredeti cím: Доктор Живаго (1957.)

A regény filmre adaptálásának ]]>ötlete]]> már a korai '60-as évektől fogva terítéken volt, miután Paszternak 1958-ban elnyerte az Irodalmi Nobel-díjat is művéért és ezáltal rövid időn belül a Hidegháború egyik kommunizmus-ellenes szimbóluma lett.

1965-ben eliskészült DavidLean rendezésében Omar Sharif főszereplésével a lejobb és legsikeresebb megfilmesítés. (4 Golden Globe-díj és 6 Oscar díj.)

Filmklasszikus:

Doktor Zsivágó (Doctor Zhivago, 1965)
- Rendezte: David Lean
- Szereplők: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Alec Guinness

Oroszország a huszadik század első évtizedeiben. Jurij Zsivágó, az érzékeny lelkületű orvos és tehetséges költő mit sem ért abból, ami körülötte történik, tehetetlen bábúként sodorják magukkal az események. A tizenhét éves Larát Moszkvában pillantja meg, majd hosszú évekig nem látja viszont. Jurij orvosként szolgál az első világháborúban. Egy frontkórházban találkozik újra Larával, akibe beleszeret. A régi hatalmat elsöpri az 1917-es forradalom. Az orvos és szerelme megtapasztalja mindazt a szörnyűséget és megpróbáltatást, melyet az új idők hoznak.

A kiadó fülszövege:

Paszternak regénye nem csak egy rendkívüli szerelem krónikája, a nagy ívű mesterműben színes sorsok, szerelmek és családi események fonódnak össze a világtörténelem eseményeivel. Zsivago doktor jelképes hős: az októberi forradalom utáni történelem elszakítja a családjától, megfosztja a szerelmétől,  és ellehetetleníti teremtő munkára hivatott életét. Ám a főhős mind a világrengető események közepette, mind az embert próbáló mindennapok során megőrzi azt a képességét, hogy különbséget tud tenni jó és rossz között. Az ő embersége, független szelleme, szelíd, mégis konok egyéniségének vonzereje lehet e klasszikus remekmű sikerének máig tartó titka.

A]]> Partvonal kiadó]]> új köntösben jelentette meg a világsikert, ezúttal Cuba Gergő remek, kifejező borítójával.

Borisz Paszternak

Tökéletesen megírt korrajz, pazar jellemábrázolás és felkavaró,megindító szerelem a történelem forgatagában.

Figyelem! Kötelező olvasmány.

]]>Borisz Paszternak: Zsivago doktor]]>

Megjelenés ideje: 2014-12
ISBN: 9786155283550
Fordító: Pór Judit
744 oldal kemény fedél, védőborítóval

FLAG - Bagoly

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (535) Titkok és talányok (12) Gazdaság (698) Jobbegyenes (2761) Kultúra (6) Autómánia (61) Mondom a magamét (7420) Politika (1582) Sport (729) Vetítő (30) Tereb (146) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Történelem (17) Heti lámpás (305) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Életmód (1) Mozaik (83) Nézőpont (1) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>