Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
307d8a24438eb2b93b91aba7937c5288.jpg

Park Kiadó Könyvklubja - Felfegyverzett diliház- Titkok és hazugságok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amikor Londonban forgatunk, mindig elzarándokolok kedvenc könyvesboltomba, a Piccadilly sarkára, ahol öt emeleten vár a világ szinte teljes könyvkínálata. Hónom alatt a legérdekesebb újdonságokkal felballagok legfelülre, ahol a View kávézó van berendezve süppedős fotelokkal,{...}

 {...} és ahonnan, miként a neve is sugallja, csodás kilátás nyílik a városra, mert onnan már átlátni a Piccadilly viktoriánus épületein, és órákon át olvasgatok.

Így történt ez nemrégiben is: beléptem az üzletbe, egyenesen a forró könyvek polcához tartottam. Az egészet beborította Greg Palast új könyve, amelyre már két éve várt a világ. Az újságok és a tévéműsorok tele voltak a kiszivárgott hírekkel és részletekkel... miként vette fel Palast a titkos beszélgetéseket, hogy szorította sarokba Hillary Clintont, és hasonlók. Kezembe vettem hát a "gerilla" újságíró könyvét, és lapozgatva elindultam a lépcsőn az ötödikre.

 

Azt hiszem, csak a harmadikig jutottam. A lépcsőfordulóban hátamat egy könyvespolcnak támasztva lecsúsztam a szőnyegre, és csak olvastam és olvastam...
Kíváncsi vagyok, hogy önnek sikerül-e kijutnia ezzel a könyvvel a boltból, vagy úgy, mint akkor én, olvasgatva ott ragad...?

A szerzőről

Greg Palast (1952) az "angol" amerikai, a tényfeltáró újságírás egyik legnagyobb élő alakja, aki - bár Amerikában született, és még ott vált hírhedten híressé - pár éve Angliába "emigrált" az amerikai média szerinte "torz és elfogult" világa elől. Azóta is a brit BBC és a The Observer munkatársa, aki elképesztő bátorsággal és technikákkal leplezi le a hatalmasok gaztetteit. Az Exxon Valdez olajtanker emlékezetes katasztrófájáról ő bizonyította be, hogy nem a cég által bűnbakká tett kapitány a felelős, hanem az amerikai multi spórolása és sorozatos törvénysértései; ő tárta fel az Enron energiakereskedő konszern igazgatóinak sorozatos könyvelési csalásait, amivel a csődből igyekeztek kimászni, a felelősséget a beosztottaikra hárítani.

És ő az, aki Tony Blair miniszterelnök kormányzása legnagyobb botrányát robbantotta ki, amikor bebizonyította, hogy egyes nemzetközi lobbikat a brit kormányfő körei állami beruházásokhoz és bennfentes információkhoz juttattak. Meg is nyerte vele "Az év sztorija" sajtós kitüntetést. Ha szakszervezetek mellé kell állni a konszernekkel szemben, ha fogyasztót kell védeni a gyártótól, ha fehérgalléros gazdasági bűnözést és korrupciót kell leleplezni, Greg Palast szakértelmére és gyilkos humorára bizton számíthatunk. "Nemzeti kincs" - mondják róla honfitársai, abban bízva, hogy miután távozik a Fehér Házból George Bush, az újságírás élő legendája ismét rendszeresen publikál majd Amerikában... elvégre náluk is sajtószabadság van, vagy nem?


A könyvről

A számunkra még ismeretlen Greg Palast legújabb könyvében Amerika életét veszi górcső alá a Bush-kormányzat színre lépte óta történtek fényében (választási manipulációk, a terrorellenes hadjárat körüli füllentések, vastag hazugságok) öt, viszonylag független írásában. A könyv persze nem Amerikáról szól, hanem arról a "globális" világról, amelyhez Magyarország ma már ezer szállal kötődik.

Sokat emlegetett "kutatócsoportja" segítségével Palast egy eddig ismeretlen, bár gyanított összefüggésre derít fényt: hogy tudniillik a saját olaját jó áron exportálni óhajtó Amerikának igenis nagyon jól jöttek a Világkereskedelmi Központ elleni merényletek, hiszen így a Fehér Háznak jó ürügye lett a közel-keleti rendcsinálásra, az olajárak befolyásolására, a gigantikus és világhatalmat jelentő olajbiznisz tortájából egy jókora szelet megkaparintásához. A hidegháború után végre itt az új ellenség, akire hivatkozva lehet fegyverkezni, és Amerika világuralmát tovább erősíteni. De Palast ennél is tovább megy: azt mondja, hogy nem egyszerűen jól jött a merénylet, hanem túl jól jött. Gyanúsnak tartja a merénylők utáni nyomozás sumákságait, látszólagos kudarcát, az amerikai hétköznapok tudatos hiszterizálását a terrorfenyegetéssel.

Palast könyvének olvasása után másképp értelmezzük majd a híreket. A Felfegyverzett diliház pár hónap alatt, New Yorktól Sydneyig kultuszkönyv lett, a 21. századi világot megérteni akarók letehetetlen bibliája!

Szívből jövő humora, a szavakat könnyedén fűző, oldott, közvetlen hangneme és profi zsurnalizmusa, no meg a közérdeklődésre igencsak számot tartó témája révén a könyv nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül szórakoztat.

A könyv megrendelhető az alábbi címen:

]]>http://www.parkkiado.hu/konyv.php?id=329&katid=S&alkatid=20]]>

konyvespolc.frei.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Belföld (11) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Politika (1582) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Sport (729) Heti lámpás (318) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Nézőpont (1) Kultúra (9) Mondom a magamét (7625) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2807) Életmód (1) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>