Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
0d935cf83d34201edb68ed40bb88ef2b.jpg

Athenaeum Kiadó könyvklubja: Hamlet halott

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Új sorozatot indított az Athenaeum Kiadó friss magyar krimik számára. A Hamlet halott ehhez képest egy magyar szerzők által írt, Budapesten játszódó, ugyanakkor jellegzetesen skandináv krimi, érdekes próbálkozás a műfaj meghonosítására.

A fülszöveg meleg színészről, szélsőséges politikai nézetekről és médiafelhajtásról szól, kíváncsi voltam, mennyire lesznek a szerzők bevállalósak vagy újszerűek ezekkel a témákkal kapcsolatban. Bevállalták, nem is akármilyen színvonalon – ez azonban sajnos csak később derül ki. A könyv eleje ugyanis eléggé unalmas, nyomozás helyett főleg a nyomozónő magánéletével ismerkedünk meg. Ez a vonás is ismerős a skandináv krimikből, csak itt túl egyhangú: egyedülálló anyuka reggel óvodába viszi a kislányát, délután elhozza onnan, és ha sietni kell nyomozni, akkor a kis Brigittát a szomszédra lehet bízni, akár az éjszaka közepén is.

Később előkerül néhány férfi: a kislány édesapja, aztán egy jóképű újságíró, férfi rendőrök, szóval izgulhatnánk, hogy Anita kit fog választani, de a könyvben a férfiasság és a nőiesség is annyira sematikus, hogy a választás végül érdektelen marad az olvasó számára.

A nyomozás viszont a sztárok pszichológusának bevonása után kifejezetten izgalmassá válik, mert Anitát a fülszövegben ígért összes társadalmi probléma sújtja egyszerre. Szélsőjobbos félkatonai csoport zaklatja, hisztis színészek nehezítik a nyomozást, politikusok hatalmaskodnak, médiafelhajtás van. Szerencsére a szerzők egyikről sem beszélnek félre, nem finomkodnak, a valódi, mostani magyar társadalom tagjai szerepelnek a könyvben, hitelesen és életszerűen.

Azt viszont kifejezetten hibának tartom és zavart, hogy a szerzők mindent, amihez a valóság szolgált alapul, kényszeresen átneveztek. OK, a pártokat felesleges is lett volna megnevezni, a színészeket talán nem lett volna illő, de legalább a helyszíneket a valódi nevükön kellett volna nevezni. Mindenféle furcsa neve van a színházaknak, helységeknek, pedig közelebb érezném magamhoz a történetet, ha az a Nemzeti Színházban, a Katona József színházban és egy létező faluban játszódna, teszem azt, a véletlenszerűen kiválasztott Dunapatajon… Ugye a könyv azzal kezdődik, hogy meggyilkolják a színészt, aki egyébként meleg, ezért szélsőjobbos csoportok is támadták már, és az éppen bezáró színházban a Hamlet volt az utolsó darabja. Nem az a baj, hogy Alföldi Róbert neve nincs leírva a könyvben, hanem hogy Budapest sincs megnevezve, a rendőrpalota sincs megnevezve, és a történet talán valóban létező helyszíneken játszódik, de ez egyáltalán nem érződik rajta.

A cselekmény szövése viszont kellően bonyolult ahhoz, hogy ez a probléma végül háttérbe szoruljon és az olvasó bosszankodás helyett a történetre koncentráljon. A végkifejlet pedig egyszerre fordulatos és izgalmas, bár a mindent eldöntő lövés utáni három fejezetet simán ki lehetett volna hagyni.

A szerzők összességében viszonylag hatékonyan honosították a skandináv krimik stílusjegyeit, a társadalomkritikai témaválasztásukban pedig kifejezetten merészek voltak. Bátor és határozott álláspontjuk van a melegekről és a szélsőjobbos félkatonai szervezetekről, én egyetértek velük, és örülök, hogy megírták róluk ezt a könyvet. Ugyan a megírás minősége nem olyan kifinomult, mint például az ]]>Elvetemültek]]> című krimiben volt, amely felvetette a kérdéseket, de az olvasónak kellett megtalálni a válaszokat – itt a válaszokat készen kapjuk, de az is valami, hogy vannak válaszok, és hogy egy viszonylag izgalmas, életszerű történetben sikerült elhelyezni őket.

]]>http://www.olvaslak.hu]]>A könyv megrendelhető az alábbi címen:

]]>http://kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/index.php?action=konyv&id=139418266]]>

Pataki Éva – Vajda Anikó: Hamlet halott

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Gazdaság (711) Sport (729) Mozi világ (440) Egészség (50) Tereb (146) Autómánia (61) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7649) Tv fotel (65) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2811) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>