Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
2a6430e3615c7750a224b716377ccdca.jpg

Vér, verejték, valutaalap

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Nincs B terv, mindenképpen lesz EU–IMF-megállapodás. Vért és verejtéket hullajtva tárgyalunk” – mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Míg 2008-ban két hét alatt megállapodott Magyarország az IMF-hitelkeretről, most fél éve annak, hogy bejelentették: ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulunk, ám november óta még el sem kezdődtek a tárgyalások. Külön rögzítendő: ha akkoriban azt írtuk a Magyar Hírlapban, hogy a Gyurcsány Ferenc által menedzselt IMF-kölcsönnel Magyarország a „szégyenlistára” került, bizony ma sem könyvelhetjük el a gazdaságpolitika sikereként a leendő nemzetközi hitelt.

A hitel az hitel, a kudarc az kudarc – bárki is van kormányon.

Tudniillik az úgynevezett „pénzügyi védőháló” (ez a számunkra fenntartandó 10-20 milliárd eurós hitelkeret kormányzati beceneve) nélkül nem, vagy csak nagyon drágán lehetne a magyar államháztartást finanszírozni, az államadósságot megújítani. Ráadásul hiába vagyunk tanúi a „költségvetési trendfordulónak” (copyright NGM), ha március végére már az egész évre tervezett államháztartási hiány kilencven százaléka összejött, és úgy tűnik, tízmilliárd forintos tételekből szükséges a büdzsét rendre összerakni – a friss hírek szerint most éppen negyvenmilliárd forintos kiigazítási „igénnyel” rukkolt ki a gazdasági miniszter a szaktárcáknak.

Ugyanakkor jó hír, hogy Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára – Fellegi Tamás fő IMF-tárgyalót követően – úgy nyilatkozott, hogy nincs B terv, mindenképpen lesz EU–IMF-megállapodás.

A hazai delegáció pedig „vért és verejtéket hullajtva” tárgyal – ez kommunikációból jeles, átütő ereje azonban már nincs.

Egyébként komolyan mondom, nem is értettem, hogy tripla bóvlis, magyarán hitelminősítők által befektetésre nem ajánlott országként, hónapokig mi értelme volt eljátszani a „puhuló elszántságot” a hitelfölvétellel szemben. Csak azért, mert valamelyest javult a piaci hangulat? Amiből végül is Magyarország nem tudott profitálni?! Pillantsanak rá a forint euróval vagy dollárral szembeni árfolyamának alakulására.

Eközben ugyanis mind több piaci szereplő kezdte beárazni a magyar fél időhúzó taktikáját, s így nem is csoda, hogy a magyar állam immár kilencszázalékos (!) kamatszinten tud kölcsönhöz jutni a nemzetközi piacon. Halkan jegyzem meg, hogy a dél-európai – mellesleg euróövezeti – uniós tagállamok már hét százaléknál bedobták a törülközőt, és külső segítség után néztek.

Hanem: Pleschinger államtitkár száz százalékig biztos abban, hogy lesz EU–IMF-megállapodás – csak az időzítés kérdéses. Szerinte a labda odaát van, és mi sem természetesebb, hogy a mi részünkről sérelmezzük: az Európai Unió politikai ügyeket is kever a hiteltárgyalások feltételei közé.

Ezen panaszunk viszont senkit sem érdekel. Részint azért, mert Brüsszel arról állapodott meg korábban Washingtonnal, hogy az IMF-kölcsönt alapvetően az EU illetékesei bírálják el. S további kellemetlenség az is: már Kína is csak áttételesen finanszírozza az arra rászorulókat; az IMF–EU-vonalon keresztül.

Másrészt, miután nem a hitelnyújtók kérnek kölcsönt, hanem Magyarország, az államnak kell produkálnia a feltételeket.

De álljon itt néhány friss makrogazdasági jelzés, amely talán az eddigieknél is jobban ösztökélheti a magyar felet: másfél havi csúcson a magyar csődkockázat, a tavaly szeptemberi tetőzés után hónapok óta csökken a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka, a vállalati beruházások összeomlása miatt rendkívül rossz a magyar gazdaság növekedési kilátása, nem jön a működő tőke, az államadósság hetven százaléka pedig már a külföldiek kezében van.

Ezek a tényezők – a külső és belső sokkok tekintetében – egyedülálló sérülékenységgel párosulva jelentős kockázatokat jelentenek, és még tartósnak is ígérkezhet a folyamat. Nem beszélve arról, hogy ténylegesen befagyaszthatja az unió a kohéziós alapokat, és az adósságválság egy újabb hulláma is kialakulhat a világgazdaságban.

Vér és verejték után akkor fogunk csak igazán könnyezni!

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2624) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Életmód (1) Autómánia (61) Mondom a magamét (6854) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Belföld (9) Mozi világ (440) Nagyvilág (1306) Kultúra (6) Vetítő (30) Történelem (15) Gasztronómia (539) Tereb (142) Gazdaság (681) Sport (729) Irodalmi kávéház (521) Heti lámpás (264) Mozaik (83) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>