Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
301f96b15050d224b5a937a6675ac7f9.jpg

Kitekinő - Döntések könyve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szerzőink - tehetséges és kreatív döntési tanácsadók - azt kínálják, amire egyre gyorsabb és összetettebb korunkban a legnagyobb szükségünk van: kézikönyvet a jó döntésekhez.

Döntéseink gondolatokkal indulnak, itt rögtön egy jó tanács: vigyázz gondolataidra, mert szavakká válnak, belőlük tettek, a tettekből szokások, a szokásokból személyiség lép elő, és karaktered eldönti sorsodat. (Idézet a Talmudból, a zsidóság legszentebb könyvéből.)

Az amerikaiak a "próba szerencse" módszerével döntenek. Ha nem jön be, tanulnak belőle, elméleteket hívnak segítségül, és újra megpróbálják. Az európaiak fordítva döntenek: először elméleteket használnak, majd próbálkoznak. Ha nem jön be, elemeznek, javítanak és megkísérlik újra. Szerzőink 50 stratégiát ajánlanak nekünk a jó döntésekhez. Nézzünk néhányat.

Dwight David Eisenhower amerikai elnök egy katonai döntési stratégiát követett: a fontos és sürgős ügyeket vette előre, a sürgős, de nem fontos döntéseket másokra bízta. A fontos, de nem sürgőseknél határidőt tűzött ki a döntésre, végül a nem sürgős és nem fontos ügyeknél későbbre halasztotta a döntést.

A SWOT elemzés számba veszi az erős és gyenge pontokat, valamint a lehetőségeket és kockázatokat. A portfóliómátrix több ügy egyidejű eldöntését segíti, ahol Michelangelo tanácsát ajánlják nekünk: "A legnagyobb veszély nem az, hogy túl magasra törünk, és nem érjük el, hanem, hogy túl alacsonyra, és elérjük."

A visszajelzésekre épülő döntési modellben egyaránt értékes a tanács, a kritika, a dicséret és a javaslat. A "morfológiai doboz" jó kérdéseket tesz fel: tudod helyettesíteni, kombinálni, alkalmazni, változtatni, másra használni, kihagyni vagy megfordítani azt, amivel foglalkozol?

A "következmények modellje" azt ajánlja, hogy döntsünk bátran, mert a korai döntések hozzák a legtöbb eredményt. Idővel egyre többet tudunk, de az eredmények is egyre kisebbek: döntsünk kevés információ alapján! Inkább sajnáljuk azt, amit megtettünk, mint azt, amit nem mertünk megtenni.

A Pareto-modell szerint minden eredmény 80 százaléka jön az idő, a döntések és a tényezők 20 százalékából, és minden eredmény 50 százaléka az idő és tényezők öt százalékából: ezekre a "súlyos" döntésekre kell összpontosítani, nem a pehelysúlyúakra.

A magyar gazdaságpolitika elmúlt két éve során szinte mind az 50 döntési stratégiát használtuk. Jó és pozitív gondolatokból indultunk ki. Abból, hogy felépíthető Európa egyik legversenyképesebb és legerősebb gazdasága. A sürgős és fontos ügyekkel kezdtük. Elhárítottuk az azonnali pénzügyi csődhelyzetet, majd a legrosszabb uniós költségvetési helyről a legjobb harmadba kormányoztuk az államháztartást. Sok jó tanácsot megfogadtunk: a magánnyugdíjrendszer átalakítása, az arányos adórendszer, a 10 százalékos társasági adó, a bankadó, a válságadók és a végtörlesztés baráti tanácsból váltak gazdaságpolitikai döntésekké.

Sokat tanultunk a következmények modelljéből. A négyéves ciklus első felében elmulasztott döntések később már nem pótolhatók, ezért is kellett a gazdaság rendbetételéhez meghozni korán a bátor döntéseket.

A legtöbbet azonban a Pareto-modellből tanultunk. Tudtuk, hogy az első évben kell meghozni azokat a döntéseket, amelyek hozzák a következő 20 év eredményeinek 50 százalékát: meghoztuk őket! A 20 év első 20 százalékában pedig - ebben a négy évben - kell meghozni azokat a döntéseket, amelyek hozzák a 20 év eredményeinek 80 százalékát.

Itt sem állunk rosszul.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Vetítő (30) Életmód (1) Jobbegyenes (2825) Mondom a magamét (7731) Tereb (146) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Titkok és talányok (12) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>