Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
9d028760ba59172056d70a5598d99002.jpg

Kitekintő - Menekülőutak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Óvatosabb lesz-e Amerika? Valóban véget ért az olcsó hitel és a bővülő fogyasztás, és eljött az export és a megtakarítások korszaka?

Eljött az idő az amerikai modell megváltoztatására. Az elmúlt évek válsága alaposan megtépázta az amerikaiak pénzügyi helyzetét: az otthonok és részvények 29 százalékkal érnek ma kevesebbet, mint 2007-ben, és 12 ezer milliárd dollárral, tehát 18 százalékkal csökkent az amerikai családok vagyona. Elkölthető jövedelmük az 1995-ös szintre esett vissza, miközben a bankok csak nagyon óvatosan hiteleznek. Véget ért az olcsó hitel és a bővülő fogyasztás kora: eljött az export és a megtakarítások korszaka. 1950 és 1980 között az amerikaiak jövedelmük 9 százalékát takarították meg, 2007-re ez két százalékra csökkent, a következő években 4-6 százalék közé emelkedhet: óvatosabb lesz Amerika. Kisebb új otthon, alacsonyabb hitelfelvétel, kevesebb hitelkártya, zöldövezeti ház helyett belvárosi lakás, kis fogyasztású autó, mindenben kisebb fogyasztás, több megtakarítás, kevesebb munkahely, szerényebb álmok: ez az új amerikai időszámítás.

A következő 6-7 évben az amerikai családok új hitelfelvétel helyett törlesztik az eddig felvetteket, és az amerikai állam 2015-re próbálja 3 százalék alá csökkenteni a költségvetés hiányát. A hitelek elapadása, a kisebb fogyasztás és az újra megugró energiaárak együtt változtatják az üzleti szektor gondolkodását és döntéseit. Aki teheti, exportpiacok felé fordul: mára Amerika teljes exportján belül 50 százalékra nőtt Kína, India, Brazília és a többi feljövő ország részaránya. Amerika igen jó egy sor fejlett szolgáltatásban, gépgyártásban, a gyógyszeriparban és az orvosiműszer-gyártásban, a szoftverben és a műszaki tervezésben, valamint a filmiparban, építészetben és marketingben.

Amerika részesedése a világ teljes fogyasztásából a válság előtti 34 százalékról 27 százalékra csökkent: kényszerű fogyókúrára fogta magát. Bár mindig a fogyasztók országa volt - 1950 és 2007 között a fogyasztás részaránya 66-ról 76 százalékra nőtt a GDP felhasználásában -, most ennek vége: az amerikaiak már nem költhetnek, vagyis nem fogyaszthatnak többet, mint amennyit jövedelmük emelkedése enged. A cégek előremenekülnek. Több ember helyett több innovációt, új technológiát keresnek, és ahol tehetik, megtakarítanak. A növekedés forrása a termelékenység emelkedése, ezt az innováció táplálja: Amerikának az új technológiák területén áttörésre van szüksége ahhoz, hogy elkerülje az 1990-es évtized japán stagnálását.

Obama elnök az amerikai export öt éven belüli megkétszerezésére hívott fel. Erre elsősorban a globális cégek lesznek képesek. Mert rövid távon ugyan az exporttöbblet 91 százaléka jön a korábbi termékek korábbi piacairól, de egy évtized távlatában már fordul az arány: 35 százalékra csökken a régi piacok és termékek aránya, 24 százalékra nő az új cégek, míg 42 százalékra az új piacok részaránya. Egy ország exportjának versenytársaihoz mért bővülését két tényező határozza meg: az ország valutájának árfolyama és növekedési üteme a versenytársakéhoz képest. Amerikában egyértelmű az összefüggés az árfolyam és az export között: gyengébb dollár magasabb exportot eredményez. Az amerikai export 1987-92 közötti fellendülésének okait elemezve kimutatták, hogy a 77 százalékos exportnövekedést 90 százalékban a leértékelődő dollár és a versenytársakénál jobb növekedés tette lehetővé. A globális GDP-növekedési ütem 2014-ig évi 4,3 százalék lehet az IMF szerint, Amerika esetében csak 2,5 százalék, de Amerika a feljövő világba exportál egyre többet, ahol az EU és Japán a versenytársa: itt még alacsonyabb lesz a növekedés, így kedvező lehet Amerika relatív növekedési helyzete.

Noha az amerikai cégeknek csak négy százaléka exportál és az amerikai külkereskedelem 80 százaléka a cégek egy százalékától jön, mégis ez lehet a menekülőút a következő években.

Gyengébb valutaárfolyam és a térségnél gyorsabb növekedés: ez a jó recept.

 Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Életmód (1) Flag gondolja (33) Politika (1581) Belföld (8) Jobbegyenes (2432) Mondom a magamét (6349) Mozi világ (440) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Sport (729) Nagyvilág (1464) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (667) Irodalmi kávéház (514) Tereb (142) Szépségápolás (15) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>