Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
be9387ba4ca3edde2aa308571da73a19.jpg

Szellem a fazékból - Gyorsan a desszertet!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vannak még becsületes haspókok. Anthelme Brillat-Savarin, amikor megérezte halála közeledtét, utolsó erejével felkönyökölt a párnákon, és ráripakodott a cselédre: "Gyorsan a desszertet! Azt hiszem, haldoklom."

 Az ínyencek fejedelme jóllehet tudta, hogy utolsó szavait feljegyzi az utókor, nem az élet értelmén gondolkodott, csupán be akarta fejezni az étkezést. Hiszen sajt (vagy desszert) nélkül olyan a vacsora, mint egy félszemű szépasszony. A legendarombolók szerint persze az eset nem is vele történt meg, hanem 98 éves nagynénjével, de ez szinte mindegy - miatta jegyezték fel.

Gyanítom, Goethe sem azt rebegte utolsó pillanatában, hogy: "Több fényt!", ami, ugye, átvitt értelemben a felvilágosodást jelenti. Hanem azt kérdezte unokahúgától, aki nem sokkal előtte adott neki egy kis itókát, hogy "Több nincs?" (Nem Mehr Licht!, hanem Mehr nicht?) De hogy festett volna ez az üzenet egy fennkölt életrajzban?
 

Egyesek még Humphrey Bogart, a legendás hollywoodi színész utolsó szavait is kitörölnék a filmtörténelemből. A Casablanca sztárja 1957-ben halálos ágyán egyetlen dolgot bánt meg az életéből: "Sosem lett volna szabad a whiskyről Martinire váltanom" - mondta. Ami tökéletesen összecseng a XVIII. század elején élt Charles d' Everuard gasztronómus véleményével, aki, miután a pap feladta az utolsó kenetet és megkérdezte, megbékélt-e Istennel, így felelt: "Inkább a májammal békülnék meg, atyám, mert az leállt."

Nem rázta meg ez különösebben a szesztestvéreket. Utolsó perceiben John Keynes brit közgazdász például azt suttogta orvosa fülébe: "Ihattam volna több pezsgőt is!" Georges Courteline francia színpadi szerző válasza pedig szállóige lett: amikor figyelmeztették, az alkohol lassan öl, csak ennyit válaszolt: "Én ráérek."

"Mondd meg, mik voltak az utolsó szavaid, és megmondom, ki voltál." Octavio Paz mexikói költő vélekedik így. És az esetek többségében ebben van is igazság. Amikor Krisztus előtt 212-ben a rómaiak csellel elfoglalták a szicíliai Siracusa városát, a görög bölcs, Arkhimédész épp geometriai alakzatokat rajzolt a porba. Egy római legionárius eltaposta ábráit, mire a tudós ráförmedt: "Ne zavard a köreimet!" A zsoldos nem hallott sem felhajtóerőről, sem spirális síkgörbéről, de még a pi számról sem. Ölni viszont tudott.

Élet és halál ilyen szimbolikus egységére ritkán adódik példa. Többnyire megalázva, rettegéssel távozunk az életből; még szerencse, ha az élők és a holtak világát elválasztó Sztüx folyó vizén átkelve az utolsó pillanatban nem bűnök, hanem húspástétom (William Pitt brit miniszterelnök), Eiscreme-soda koktél (Lou Costello, amerikai komikus), egy pohár rajnai rizling (Johannes Brahms zeneszerző) jut eszünkbe. Egy palack borban néha több bölcsesség lakozik, mint számtalan lételméleti aforizmában.

Az utolsó vacsora jogán elhangzott legfrappánsabb poénokat a halálsoron jegyezték fel. Ez igazi akasztófahumor. George Apple rendőrgyilkos például a nevével viccelődött, mielőtt beleült volna a villamosszékbe: "Mindjárt kész a sült alma" - mondta (az apple angolul almát jelent). Nem szállt el a humora az oklahomai James Frenchnek sem. "Már látom az újságok főcímét - viccelődött, amikor a villamosszékbe szíjazták. - Elkészült a sült krumpli." (A sült krumpli amerikai neve ugyanis French fries.)

Picasso utolsó kívánsága az volt, hogy halálakor bontsanak fel egy üveg pezsgőt, és koccintsanak az egészségére. Rabelais, minden nagyevők őse, a következő szavakkal végrendelkezett: "Sok a tartozásom. Egy vasam sincs. A többit a szegényekre hagyom."

Azt pedig nyilván hallották, mit suttogott a borkereskedő legidősebb fia fülébe a halálos ágyán: "Elárulom neked, fiam, a nagy titkot: szőlőből is lehet bort csinálni!"

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (705) Nagyvilág (1310) Sport (729) Mondom a magamét (7546) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Történelem (18) Egészség (50) Flag gondolja (36) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Mozaik (83) Politika (1582) Heti lámpás (312) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>