Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
7f8a282f7e6b9c4a06807ceb65971fde.jpg

Szellem a fazékból - Fruska a gáton

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Különös fintora a sorsnak. A tulajdonos belead apait-anyait, rákölt éttermére tíz- és tízmilliókat, majd amikor fogytán a pénz, spórolni kezd - a szakácson. Aztán sopánkodik, hogy nem megy a hely.

A Kopaszi-gát éttermeiben én sem leszek törzsvendég. Mert van itt ugyan minden, mi szemnek és léleknek ingere: üde zöld pázsit, kötélkorláttal szegélyezett bicikliösvény, romantikus fahidak, lufikat osztogató bohóc, piknikkosár és tiszta vizű csónakkikötő (ami nem semmi egy olyan városban, amely hátat fordít a folyónak, ahová települt), épp csak szakács nincs. Szinte mindegy is, hová térünk be. A közel egy kilométeren húzódó gáton mindenütt ugyanaz a csili-vili fogad, mediterrán hangulatot utánzó teraszok, palatáblára írt napi menük, trendi ital- és ételnevek, mögöttük azonban kevés tartalom.

Jó példa a parasztvakításra a Café Ponyvaregény. A városi legenda szerint (amit maga a tulajdonos teremtett) ezt az éttermet a hozzáértők csak "a Helynek" nevezik. Itt, a könyvespolcok, társasjátékok között, a kandalló mellett lehet "finomakat és különlegeseket inni és enni", sőt - kapaszkodjanak meg - "a bús magányban alkotni is". Például étlapot. Az étterem különlegessége a vaskos spájzcetli, a Ponyvahírlap. Az ételek, italok mellett számtalan novellát, anekdotát, fotót, karikatúrát közöl, élvezet volna lapozgatni, ha a (kigyúrt) pincér "sok a vendég, kevés az étlap" felkiáltással ki nem tépné a kezünkből. De kitépi, s ezzel vége is az illúziónak, egyből a Tarantino-film, a Ponyvaregény véres valóságában érezzük magunkat. Pedig az étlap biztosít róla, hogy a munkatársakat "nem szakképzettség, hanem emberiesség" alapján válogatták. (Lehet, hogy szakképzettség alapján kellett volna?) Az ételre fél órát, a számlára húsz percet várunk. A harcsa mélyhűtött tengeri halból készült, a tarja cipőtalp puhaságú. Viszont legalább nyikorog.

Hasonló a helyzet a Le Bistro nevű "csónakházban" is. (A helyiek így nevezik a pavilonokat.) Itt a találékony séf "olümposzi rostélyost", "olimpiai hagymakarikákat" kínál. A pincérek azonban még képzetlenebbek, külön hozzák a húst, külön a hagymát, külön a karikát.

Tombol az igyekezet a nemrég nyílt Pelikán Gátőrház grillteraszán is. Grillezni nem tudnak, de Pelikán elvtárs szellemével találkozhatunk.

A Vakvarjú bisztróban jobb a helyzet. Bár honlapjukra napozó varjút rajzoltak, szerencsére nem sült bakcsót kínálnak. A vakvarjú ugyanis nemcsak a Tisza-tó környékéről ismert gémféle, hanem a kenyérlángos népi elnevezése is. És ezt az épp csak leheletnyit fekete szélű langallót tejfölös, mangalicakolbászos változatban tényleg jól sütik. Sajnos a közízlésnek ők is behódoltak (hekk, csónakburgonya, nyúlós camembert-utánzat), de Varjú mama legalább készít kovászos uborkát. Arról persze szó sincs, amit ígérnek, hogy a "legfinomabb magyaros ízeket" kínálnák: ma bele kell törődnünk, hogy a Duna-parton dunai halat nem kapunk, a pincér pedig elsápad az ijedtségtől, ha tojásos galuskát kérünk fejes salátával.

Viszont kaphatunk levendulás rozéfröccsöt. És Duna-kavics cukrot. (Ha már dunai hal nincs.) A Fruska bisztró kínálja a 13. csónakházban. Fruskáról - aki most lett egyesztendős - még nem tudni pontosan, hogy micsoda. Nem étterem, nem is francia bisztró. Kicsit vidéki, kicsit csajos, laza vintage-country-recycled stílussal. A babaház és a trendi büfé keveréke. Piros (kék) kockás abrosszal. De a tulajdonosban - aki tehetséges belsőépítész - egy költő veszett el. Nem véletlenül idézi Heinét: "A boldogság könnyelmű fruska, nem időz sokat egy helyen, hajad szemedből elsimítja, megcsókol, s tűnik hirtelen."

Az idézetért mindent megbocsátok neki. Megeszem a friss házikenyérnek mondott mélyhűtött baguette-et, a tökízű, bágyadt padlizsánkrémet, legurítom a "gurulós málnafröccsöt". Van remény. Fruskából még lehet igazi nő.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Mondom a magamét (7719) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (322) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Sport (729) Egészség (50) Vetítő (30) Mozi világ (440) Történelem (18) Tv fotel (65) Belföld (11) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>