Ma 2023 június 03. Klotild napja van. Holnap Bulcsú napja lesz.
197ffcbf3671200687aa07bc1bc048be.jpg

Szellem a fazékból - Főzelékfaló

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Büszkék lehetünk a főzelékeinkre - írja 1901-ben A Hét szakácskönyvében a kitűnő szerkesztő, Ignotus. - Franczia vagy más finom ínyű ember, aki a főztünkbe belekóstol, a pörkültjeinktől megijed (Coppée mondta róla, hogy olyan az ízük, mintha az ember macskát nyelt volna, amit aztán a farkánál fogva húznak vissza), de a tejfeles tökkáposzta rapszódiákra ragadja."

Mint költeményekről, úgy beszél a főzelékekről Magyar Elek, az Ínyesmester is. A cukorborsó leginkább júniusban kerülhet a tányérunkra. De óvatosan kell bánnunk "a borsófélék arisztokratájával". Nem főzzük, hanem "vajon pároljuk a ráncos borsószemecskéket, szükség szerint föleresztjük egy-egy kanál jó erős, meleg húslevessel, meghinthetjük - pestiesen staubolhatjuk - egy kevéske liszttel (rántásról szó se essék, még habarásról se), az édesszájúak még egy késhegynyi porcukrot is szórhatnak rá", aztán gyenge rántott csirkével párosítjuk, "mert ők ketten illenek egymáshoz a legjobban". A késő őszi, téli asztalra "istengyalulta" tök és vargányafőzelék kerülhet. "Miképpen a zöld színt kiegészíti a vörös, úgy a zöldbabot kiegészíti a felsál." A pikánsan savanykás sóskafőzelékhez tört burgonya való - összezúzásához kis disznózsírt hívhatunk segítségül -, a spenótfőzelékre pedig a pofézni (vagy bundás kenyér) ajánlkozik. Egyik sem lehet "sem malter, sem híg lélötty".Szegény Ínyesmester, mintha gasztropróféta szólt volna belőle. A Főzelékfaló Ételbárban épp ezt a két "házias" változatot kínálják. A borsófőzelék: nyálkás csirizben néhány töpörödött borsószem kóvályog. Parajfőzelék: gyanúsan híg zöldes lötty, álcázásképp töméntelen fokhagyma. A hatodik főzeléket tesztelem, és ínyem felmondja a szolgálatot: a nyúlós enyv ízű kötőanyag lassan betölti agyamat, mint Huxley Szép új világában a szóma; érzem, ha folytatom, rántásfüggő leszek.

Pedig a Főzelékfaló igazi sikertörténet. Jólesik olvasni róla. Hogy a "kedves kis családi vállalkozás" a Nagymező utcából hogyan lett tíz év alatt országos franchise-hálózat. Hogy a leleményes Bársony Ferenc "szinte a semmiből indulva" miként jutott el kilenc üzletig és hatszázmilliós árbevételig. Hogy az egyszeri zöldségesből, téli vásározóból (aki még a szakácsmesterséget is csak a katonaság alatt tanulta ki a gulyáságyúnál) hogyan lett magyar McDonald (Dick vagy Mac, nem világos). És hogyan menekült Magyarországról a belga-francia Quick, az amerikai Wendy's gyorsétteremlánc, midőn rádöbbentek, hogy a magyar gyomor jobban kedveli a rántást, mint a hamburgert.

Úgyhogy rendelek inkább auflágot. Mert a főzelék - Magyarhonban - feltét nélkül nem az igazi. Beleharapok a kádári gasztronómia legtalányosabb csemegéjébe. A bélszínroló pártunk és kormányunk ravasz marketingfogása volt. Nemcsak a dekadens életöröm érzetét adta, de magyarázatul szolgált arra a kínos kérdésre is, hogy hová tűnt a marhából a bélszín. A savanyú kenyér, a fűrész- és tojáspor aromáit egyetlen falatban hordozó rudacska még a löttyedt rántott párizsi zamatát is túlszárnyalja, s bármelyik főzelékkel párosítva - világszabadalom. Nem véletlenül írja büszkén az ételbár honlapja: "ezt a sajátos, különleges ízvilágot sehol máshol nem élvezhetik a vendégek".

Nem akarom elkeseríteni az amúgy nyilván derék Rántáskirályt, de ma a legtöbb honi étteremben sajnos ugyanezt a mélyhűtött alapanyagokból, zsíros és lisztes rántással készült ragacsot adják fel főzelék gyanánt. És még csak nem is olcsón. Az ebéd - főzelék feltéttel, mákos guba, üdítő - 1400 forintba kerül. Ennyiért kényelmesen megebédelhetünk bármelyik franciás bisztróban is. Bársony Ferenc persze naponta megeteti egész Budapestet. Ez igaz. De hát ezt Demszky Gábor is megtette. Ráadásul ő feltét(el) nélkül.

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Jobbegyenes (2622) Tereb (142) Gazdaság (681) Életmód (1) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (9) Kultúra (6) Sport (729) Irodalmi kávéház (521) Tv fotel (65) Autómánia (61) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6846) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Heti lámpás (264) Nagyvilág (1306) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>