Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
28.jpg

Szellem a fazékból - Csalafinta palacsinta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A legionáriusok nem palacsintasütőben sütötték, hanem a pajzsukon. Mondja is Krúdy Gyula az Álmoskönyvben: ha palacsintával álmodsz, katonával találkozol.

A gond csak az, hogy a rómaiak hatalmas pajzsa, amivel remekül lehetett verekedni, fából készült. Fapajzson meg placentát sütni macerás vállalkozás. De hogy sütötték, az biztos. Valószínűleg kövön. Székelyföldön ma is találunk települést, ahol a palacsintát úgy nevezik: kőre-leppencs. Vagy kövönsült.

A latin eredeti nyomán a románok hívták placintának, ebből lett a palacsinta szó, az osztrák konyhában Palatschinken. Szlovákiában palacinky, Németországban Pfannkuchen, Oroszországban pedig blini (igaz, ott a mákot és a diót nem a kész palacsintába töltik, hanem sütés előtt belekeverik a tésztába).

Az egyik legkorábbi receptben, amit egy öregedő párizsi udvaronc jegyzett fel 1392-ben 15 éves feleségének, a hozzávalók között még bor is szerepel. „Crespes: búzaliszt, tojás, víz, só és bor. Zsír és vaj keverékében süsd, majd nádcukrozd.” Ezt a palacsintát nem töltötték semmivel, omlós volt és sűrű. A vékonyra sütött cérnapalacsinta később terjedt el, városi hatásra. Ekkor került belé tej, sör, aztán a tészta lazítására szódavíz.

Említi a palacsintát François Rabelais humanista borissza is a XVI. században. A hasimádók különféle csemegéket áldoznak Pocakk bálványnak. A palacsinta az apáczafingotska és az áfonyás gurgonyagombóc között szerepel: „palacsinta, csalánfőzelékkel töltve”. Később előkerül „túrós palacsinta” néven is. Ám ez szerencsére csak Faludy György fordító leleménye. Ha a csalafinta palacsinta ilyen messzire elcsángált is tőlünk, legalább túrós változata hadd maradjon magyar kuriózum. Különben a magyar hasak kardjukba dőlnek, hiszen a pozsonyi kifli és a kürtőskalács elvesztése után nem marad más nemzeti eledelünk, csak az echte hortobágyi húsos palacsinta, amit Rózsa Sándor melegít lovát szőrén megülve a pusztai kempingpalackon. Papp Endre vendéglős meg (akiről máig úgy tudjuk, a hortobágyi palacsintát Hruscsov elvtárs ínyére kreálta az 1958-as brüsszeli világkiállítás pavilonjában) kénytelen beismerni, hogy másolta a receptet Kolmanné 1939-es tankönyvéből, melyben a 33. ebéd fogásaként szerepel a tejfölös pörköltszafttal meglocsolt, borjúpörkölttel rakott palacsinta.

De hát a Gundel-palacsinta sem Gundel Károly találmánya. A híres édességet Matzner Lola (Márai Sándor felesége) készíttette 1940-ben, a Kaland című színdarab premierjét követő bankettre, régi kassai családi recept alapján. Aztán a házaspárnak (Lola zsidó származása miatt) menekülnie kellett. Az ötvenes években meg Gundel Károly igazán nem tarthatta a desszertet Márai-palacsinta néven az étlapon. Hiszen Rákosi Mátyás is a ligeti étterembe járt, s abban az időben az embert könnyen palacsintává lapították.

Mennyivel könnyebb dolga volt Auguste Escoffier francia szakácsnak. Amikor szeles kuktája 1896-ban a Café de Paris-ban – a walesi herceg szeme láttára – hebehurgya módon beledöntötte a narancslikőrt a palacsintasütőbe, rögvest azt mondták, most kreálták a desszertet a trónörökös számára: Eduárd palacsinta a neve. „Legyen inkább Crépe Suzette” – mutatott a társaságában lévő bájos hölgyre a későbbi király. Remek palacsintarecept szerepel a XVI. század vége felé született legrégibb kéziratos szakácskönyvünkben, a Szakácstudományban is. Tikmonyból, téjből, lisztből készül, széles fenekű serpenyőben kell sütni, rázogatva.

A legjobb palacsintát azonban Lázár Ervin sütötte. Ez a soványító palacsinta. Minden darabért fel kell mászni egy irdatlan fa tetejére. Viszont ebből annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. Bűntudat nélkül.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (535) Életmód (1) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Belföld (10) Egészség (50) Vetítő (30) Tereb (146) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mozaik (83) Gazdaság (698) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7417) Heti lámpás (304) Jobbegyenes (2760) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>