Ma 2024 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
78593b272975a4a648da52a307d5988d.jpg

Szellem a fazékból - Cigányfokhagyma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Huncut dolog ez a hagymákkal. Mert amit az ősi egyiptomiak a sírkamrákba öntöttek (hogy illata feltámassza a halottakat), az a vöröshagyma volt (allium cepa).

Ezzel dörzsölték be a római gladiátorok izmait is, s ezt a növényt vitte magával 1492-ben Észak-Amerikába Kolumbusz Kristóf. Az a hagyma azonban, amelyet a Kheopsz-piramis építői 4500 éve a lepényhez kaptak - s amelynek elmaradása miatt még sztrájkolni is merészeltek -, a póréhagyma volt (allium porrum). Ebből főzetett levest Néró, akit a háta mögött "hagymafalónak" gúnyoltak, s a legenda szerint ezt tűzték (Szent Dávid kelta szerzetes ösztönzésére) sisakjuk mellé a walesi harcosok. Wales címerében évszázadokig szerepelt is a póréhagyma, s ez díszítette egy fontos pénzérme hátoldalát is, mindaddig, amíg le nem cserélték nárciszra. Nyilván az illata miatt. Bár, mint tudjuk, a pénznek nincs szaga.

Az ókor Viagrája azonban a fokhagyma volt (allium sativum). Találkozunk a nevével szanszkrit forrásokban, majd babilóniai és kínai írásokban. Az egyiptomiak gyógyszerként tisztelték - még a mumifikáláshoz is használták -, a görögök annyira hittek izgató hatásában, hogy harci kakasaikat is ezzel etették, a római költő, Ovidius "szerelmi csodaszernek" nevezte. A középkorban főként ördög- és boszorkányűző erejét tisztelték; aki látta Roman Polanski remekét, a Vámpírok bálját, tudja, hogy már a fokhagyma nevének puszta említésétől is feláll a sátán hátán a szőr. Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette termesztését. Úgyhogy: "Gyanús, ki a fokhagymát nem szereti."

Így gondolkodnak a medvehagyma (allium ursinum) rajongói is. Április elején zarándokok lepik el Orfű környékén a Fokhagymaszagú Völgyet, s gyűjteni kezdik a zöld aranyat. (Megterem persze másutt is.) A hívők szerint elég, ha sétálunk a medvehagyma-szőnyegen, tavaszi fáradtságunk azonmód elröppen. A vadfokhagyma (vagy ahogy gyönyörű nyelvünk nevezi: erdei, kígyó-, sási, porosz-, boszorkányhagyma) annyi bajra gyógyír, hogy szinte gyanús. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, erősíti az érfalak rugalmasságát, javítja az emésztést, megszünteti a gombás bőrfertőzéseket, kiűzi a gyerekből a gilisztát. A romák csodanövénynek tartották, a javasasszonyok amolyan életelixírként használták, innen a cigányfokhagyma elnevezés. Hatása erősebb, mint a fokhagymáé. Ahogy derék orvostudorunk, Mátyus István sorolja 1762-ben megjelent Diaetetica című könyvében: "Köhögésben, fulladozásban, tagoknak elesésében, vízkórságban, negyednapi hideglelésben, kólikában, s több efféle taknyos hidegségből támadó nyavalyákban régtől fogva dicsértetik." Hasonlóan vélekedik Johann Künzle svájci katolikus lelkész (és híres természetgyógyász) is. "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat." Intelme nem pusztába kiáltott szó, Svájcban még a teheneket is medvehagymával etetik, tejük hadd kapjon kellemes fokhagymás ízt.

Persze finomabb, ha körözöttbe vágjuk, belesütjük a túrós pogácsa tésztájába (a túró és a medvehagyma örömmel házasodnak), vajas kenyérre, tojásrántottába szórjuk, de készíthetünk vele salátát, levest, főzeléket. Mivel szezonja májusban véget ér, fűszerolajba keverve eltehetünk télvíz idejére medvehagyma-pestót, sőt le is fagyaszthatjuk. S akkor még nem szóltunk a medvehagyma-borról, -teáról, -pálinkáról. Az idei orfűi fesztiválon Villár Sándor méhész állítólag próbára teszi a barnamedvét, valóban szereti-e a medvehagymát. Legalábbis méz formájában. A vadfokhagyma végtére is annak köszönheti nevét (németül Bärlauch, angolul bear's garlic), hogy illatával felébreszti téli álmából a mackót, s kicsalogatja a barlangból. Az okos bruminak ez az első tápláléka. (Gyomor- és béltisztítás.) Mint köztudott, a medve soha nem téveszti össze a medvehagymát a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. Merthogy nem bűzlenek. Nincs bennük se alliin, se allicin. Erre csak néhány városi növénygyűjtő képes, akit éppúgy megbabonáz a delejes illat, mint Szili Katalint, a falu országgyűlési képviselőjét. S akkor annyira elkábulnak, hogy összetévesztik az első ránézésre tényleg hasonló leveleket. Illetve az alanyt és az állítmányt. A hajdani házelnök például az Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv beköszöntőjében a "Mecsek hungarikumának" nevezi a cigányfokhagymát, és ezt írja a szervezőkről (Serényi Ákosról és Nagy Bandó Andrásról): "Mindketten komoly elszántsággal és csorbíthatatlan derűvel keresik az újnál újabb lehetőségeket az Orfűhöz Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakáll és Tekeres népszerűsítésére, kincseinek, emberi értékeinek közhírré tételére." Ha megfeszülök sem értem. Pedig a könyvben az áll, hogy a medvehagyma serkenti az agyműködést.

Medvehagyma-krémleves

Horváth József (Ráspi étterem, Fertőrákos) receptje: A medvehagymát összevágjuk, fél liter, forrásban lévő halalaplével felengedjük, és egy krumplival összeturmixoljuk. Egy tojássárgáját két deciliter tejszínnel összekeverünk. Hozzáöntjük a megszűrt medvehagyma-krémleveshez, s ha kell, sóval ízesítjük. Mindig friss medvehagymából készítsük. Levesbetét: füstölt angolnagaluska. Füstölt angolnát felesben bőr nélküli fogassal és kevés tejszínnel "összekutterolunk" (a gép aprít és kever), galuskákat szaggatunk belőle, és halalaplében kifőzzük.

Csapody Balázs (Kistücsök étterem, Balatonszemes) receptje: Készítünk egy medvehagyma-"pestót" (olívaolajjal, blansírozott medvehagymával, dióval, reszelt kemény kecskesajttal, sóval, borssal, melyeket botmixerrel összedolgozunk). Zöldségalaplében kevés burgonyát főzünk, pár szál újhagymát, amiket szintén turmixolunk, majd finom szűrőn átszűrjük. Ebbe tesszük a medvehagymapestót, majd kevés vajjal összeforraljuk, és már kész is. Légli Ottó 2008-as Banyászó Olaszrizlingje kiváló hozzá!

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (711) Sport (729) Történelem (18) Politika (1582) Jobbegyenes (2817) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Mondom a magamét (7664) Belföld (11) Tv fotel (65) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Életmód (1) Mozaik (83) Heti lámpás (319)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>