- 0
Sajtos rakott tészta. Ismét egy gyöngyszem Anyukám repertoárjából. Miután valamiért annak idején nem igazán favorizáltuk a sajtos-tejfölös tésztát, ami a menzák akkori sikerdarabja volt.
Ezt az átalakított verziót viszont annál jobban szerettük, és szeretjük a mai napig. Készíthetjük makaróniból, pennéből vagy, ahogy most is a csavart csőtésztából.
Hozzávalók (4 kiadós adaghoz):
50 dkg száraztészta ~ 250 huf
4-5 tojás ~ 120 huf
1 nagy pohár tejföl ~ 200 huf
1,5-2 dl főzőtejszín vagy tej ~ 100 huf
15-20 dkg reszelt félkemény sajt ~ 200 huf
Olaj, só, bors, fűszerkeverék (vagy ételízesítő) ~ 50 huf
Ennek a mennyiségnek az anyag költsége: ~ 920 huf, 4-5 felnőtt részére kiadós adag. Személyenként ez ~ 230 huf-ot jelent (4 személyre számolva). Az eltöltött idő, a tésztafőzéssel együtt sem több mint 30 perc, a sütés alatt pedig megnézhető az aktuális tele regény epizódja a tv-ben.
A tésztát lobogó forró vízben haraphatóra (al dente) megfőzöm, és leszűröm. Egy sütőtálat kikenek egy kis olajjal. A tojásokat egy keverőtálba ütöm, és egy kis sóval kikeverem habosra. Hozzákeverem a tejfölt, az olajat és a tejszínt. Ízesítem borssal és fűszerkeverékkel, én most a provanszi-t használtam. A tészta felét elterítem a tálban, megszórom a sajt felével, és leöntöm a mártás egy kisebb részével. Erre halmozom a tészta maradék részét, a reszelt sajtot és felöntöm a maradék öntettel.
A sütőt beállítom 175-180 c˚-ra, és szép pirosra sütöm benne. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült!
Ha hagyjuk egy kicsit hűlni, könnyebb szelni és tálalni.
Tipp és trükk: jól kombinálható, dúsíthatjuk sonka csíkokkal, borsóval, kukoricával, különböző zöldség keverékekkel, előre sütött szárnyas hús darabokkal. Mini fasírt golyókkal tálalva, akár egy vasárnapi asztalon is megállja a helyét.
Jó étvágyat hozzá!