Ma 2021 január 15. Lóránt, Loránd napja van. Holnap Gusztáv napja lesz.
1aa99922cea9fe30eaaf613a0e69aed4.jpg

Gasztrobloggerekkel- Adventtől, Karácsonyig XXVII.Töltött kürtőskalács

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

 

Így készül:

Kelt tésztát készítek. Ha megkelt, akkor nem túl vékonyra elnyújtom, körülbelül egy centi vékony csíkokra vágom és a tisztára törölt, zsírozott kukoricakóróra tekerem. Vigyázni kell, hogy a tekerés ne legyen túl szoros, és a tésztacsíkok széle egymáshoz érjen. A feltekert kalács tetejét felvert egész tojással megkenem, és cukros dióba forgatom. (A diót nem darálom, csak késsel durvára vágom.) Zsírozott tepsibe teszem. Egyenletes tűzön pirosra sütöm. (180-200 fokos gőzös sütőben). Ha megsült, akkor még melegen a kukoricaszárat óvatosan kihúzom a kalácsból.

Kelt tészta:

fél kg liszt
6 dkg zsír, vaj, vagy margarin (legjobb a zsír - de csak a házi!)
csipet só
5dkg cukor
2 tojás sárgája
fél csomag élesztő
3 dl tej



Az élesztőt egy csipet cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró! A cukor "érje" az élesztőt! Én előbb az élesztőt morzsolom a meglangyosított tejbe. Míg az élesztő felfut, addig a lisztet elmorzsolom a zsírral, a megmaradt langyos tejben feloldom a cukrot és a sót.
A liszt közepébe vájt lyukba öntöm a cukros-sós tejet, a megfuttatott élesztőt, ide ütöm a tojások sárgáját, és lágy tésztát gyúrok. Letakarva langyos helyen fél órát kelesztem.
 
 
Töltelék:
 
(Horváth Ilona féle vaníliakrém)

5 tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
15 dkg cukor
fél rúd vanília vagy egy csomag vaníliás cukor

A tojások fehérjét gőz fölött a cukor felével, két harmadával keményre verjük, majd félre tesszük. A tojások sárgáját a megmaradt cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük, majd lassan hozzáadjuk a hideg tejet és lassú tűzön nagyon sűrűre főzzük. (Ilona ugyan felforralja a tejet, és úgy adja a tojássárgájához, de én így szoktam.) Fontos, hogy olyan sűrű masszát kapjunk, amiben szó szerint megáll a kanál! Szerintem ezt a műveletet a legcélszerűbb egy dupla fenekű tejforralóban végezni, így biztosan nem kozmál oda a krém. (Sajnos az én NDK tejforralóm tavaly kilyukadt. Azóta tudom csak, hogy milyen könnyebbség volt nekem ez az ötletes kis edény!) Ha a krém elég sűrű, akkor a tűzről levéve, hozzáadagoljuk apránként a tojáshabot. Célszerű átönteni a krémet hideg porcelán vagy hőálló üveg tálba.

Ha a krém kihűlt, akkor zacskóba kanalazzuk, a zacskó alján lyukat vágunk és a kürtőskalácsokba töltjük. Ha a kalácsok túl hosszúak, akkor nem ér bennük végig a krém. Ezért én töltés előtt a nagyobb kalácsokat kettévágom. (Őszintén bevallom, a töltés már a férjem dolga.)

Nagyon ritkán készítek belőle egy adagot. Legtöbbször kétszeres mennyiséggel dolgozok.

 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Politika (1571) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1453) Belföld (5) Irodalmi kávéház (502) Vetítő (37) Történelem (14) Mozaik (83) Tv fotel (65) Autómánia (61) Tereb (140) Egészség (50) Mondom a magamét (5036) Jobbegyenes (1945) Életmód (1) Gazdaság (656) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Heti lámpás (249)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>