Ma 2020 október 26. Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
d87dc7a56d599dbe045be7000588d9ae.jpg

Gasztrobloggerekkel-Adventtől, Karácsonyig XXIII. Parfé torta 1934-ből

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

Karácsonyi parfé torta 1934-ből

A recept Magyar Elektől, az Ínyesmestertől származik.

Mindenféle kötőanyag és habosító adalék nélküli parfé torta. Egyszerű ízek, és máig hibátlan párosítás.

Az eredeti recept:

25 dkg reszelt csokoládét és 40 dkg porcukrot néhány kanál tejszínnel felforralunk és felolvasztunk. Miután az egészen kihűlt, belekeverjük 7,5 dl kemény habbá vert, egészen friss tejszínbe. A megfagyott parféba üreget vájunk, ezt megtöltjük cukrozott tejszínhabbal, amibe apróra vagdalt, cukrozott gyümölcs szeleteket vegyítünk. A megtöltött üreget beborítjuk parféval, a formát gondosan lezárjuk, 2-3 óra hosszat újra a hidegre tesszük.

Az újragondolt és átalakított recept, 2009-ből, by Max (20 cm-es tálhoz):

Csokis rész:

5 dkg keserű kakaóport (min 18% kakaóvaj tartalom), egy csipet citromos sóval és 1,5 dl vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve adjunk hozzá 5 dkg porcukrot, (ez lehetőleg gyári legyen, mert az keményítővel kezelt, az egy kicsit köti a csoki krémet), és hagyjuk kihűlni.

Verjünk kemény habbá 45-50 dkg habtejszínt, ha akarjuk, adjunk hozzá egy adag habfixálót, és ebbe keverjük bele a csokoládét. Kanalazzuk a habot a tálba, majd nyomjunk a közepébe egy kisebb, lehetőleg vastag üvegtálkát, és alaposan fagyasszuk ki. Én egy egész éjszakát hagytam pihenni.

Tejszínes rész:

Kockázzunk apróra 10 dkg gyümölcsös zselé cukrot, amiről előtte dörzsöljük le a felesleges cukrot. Miután felvágtuk, tegyük be a hűtőbe, akkor egy kicsit megkeményedik, így nem fog összetapadni.

Verjünk kemény habbá 80 dkg habtejszínt, adjunk hozzá egy tk. Vanília kivonatot (vagy 1-2 tk. Vaníliás cukrot), és 10-12 dkg porcukrot. Tetszés szerint ezt is megköthetjük 2 tasak habfixálóval, és óvatosan keverjük bele a zselé kockákat.
 

Vegyük elő a csokis részt a hűtőből, óvatosan vegyük ki sablonnak használt üvegtálkát, és töltsük fel a tálat a vaníliás habbal. Simítsuk el az alját, és tegyük vissza kifagyasztani.

Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból legalább ˝-1 órával előbb.

A zselécukrot kiválthatjuk aszalt gyümölcsökkel, befőttel, de ez utóbbit alaposan csepegtessük le.

Jó étvágyat hozzá!

 

 
 
Max
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (244) Életmód (1) Autómánia (61) Jobbegyenes (1877) Belföld (5) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Sport (729) Flag gondolja (33) Egészség (50) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (491) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Gazdaság (653) Mondom a magamét (4877) Nagyvilág (1452) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1571)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>