Ma 2021 szeptember 23. Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
c8b4753fc966b7edcda814f06ae71b2b.jpg

Főszerepben a spenót: Spenótos-túrós pite

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tavaszcsalogatás tavaszi ízekkel! Spenótos-túrós pitével. Omlós tésztakehelyben krémes töltelék, tetején ropogósra sült sonkával, hozzá egy pohár könnyű fehérbor...

Hozzávalók

A pitetésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg fagyos vaj/margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3-5 ek. hideg víz
  • só, bors

A töltelékhez:
  • 50 dkg friss spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 tk. szárított medvehagyma (friss növény híján!)
  • 4 szelet sonka a tetejére (opcionális)
 
 
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, sóval, borssal, és 3-5 ek. jéghideg vízzel szaporán tésztává gyúrjuk. A hűtőbe tesszük legalább fél órára.
 
Tipp és trükk a piteforma kibéleléséhez, szerintem nagyon praktikus. A formát kikenjük margarinnal. Az omlós tésztából hengert sodrunk, kis karikákra vágjuk, s a karikákkal puzzle módjára kirakosgatjuk a sütőedényt. A karikákat aztán az ujjainkkal egymáshoz nyomkodjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen a tésztaréteg. Se sodrófa, se nyújtólap nem kell, villámgyors módszer koszolás nélkül :-)
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spenótot megmossuk, szárát lecsípjük, csíkokra vágjuk. 2 ek. olajon néhány perc alatt megpároljuk, éppen csak míg összeesik (nagyon összeesik!). Hozzázúzzuk a fokhagymát. A túrót és a tejszínt simára keverjük, fűszerekkel ízesítjük, beleütjük az egész tojásokat, és hozzáadjuk a langyosra hűlt fokhagymás spenótot.
 
A tésztát a fent vázolt módon piteformába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és 15 percig halvány színűre elősütjük. A sütőből kivéve azon forrón megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével. A tojásfehérje bevonatot képez a forró tésztán, így a töltelék nem fogja eláztatni az omlós tésztánkat!
 
Belekanalazzuk a spenótos-túrós rakományt, tetejére csíkokra vágott sonkát kócosíthatunk, majd visszadugjuk a sütőbe kb. 25 percre. Langyosra hűtve fogyasszuk.

Szerző: 5PL 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Történelem (14) Autómánia (61) Belföld (6) Szépségápolás (15) Gazdaság (662) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2116) Nagyvilág (1458) Mondom a magamét (5586) Kultúra (6) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (138) Vetítő (30) Életmód (1) Flag gondolja (33) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>